Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s jazdenkami

Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s  jazdenkami

Slovenskí spotrebitelia by si mali dávať pozor na nový typ podvodu, ktorý sa vyskytol v Českej republike. Zrejme ďalší fígeľ , ako sa dostať podvodom k cudzím peniazom, je prípad hojne navštevovaných internetových stránok s jazdenkami. Fiktívni záujemcovia, pravdepodobne zo zahraničia, prejavia záujem o nákup vozidla. Idú ale po informáciách o predávajúcich s cieľom prebúrať sa až k jeho účtu a vybieliť kontá.

„Vyzeralo to úplne normálne po zadaní inzerátu o predaji nášho firemného vozidla na stránky, kam môže každý. Sa ozval ako záujemca mailom človek údajne z Estónska, ktorý uviedol, že rešpektuje cenu, že auto potrebuje k podnikaniu a že ho nechá po zaplatení previesť do svojej krajiny,“povedal Právu predajca auta z Brna.

„Vymenili sme si päť mailov, pričom v poslednom mi ako prílohu poslal aj naskenovanú či odfotenú svoju ID kartu vrátane fotografie, obdobu nášho občianskeho preukazu. Teda dokladu, ktorý som potreboval k fakturácii. Potom už sa však nik neozval,“dodal predajca, ktorého vzápätí oslovila s varovaním liberecká polícia, ktora preveruje adresu údajného kupujúceho ako veľmi podozrivú a komunikáciu zachytila.

„Zistili sme, že na inzertných serveroch, kde sa predávajú vozidlá, sa pohybuje páchateľ či páchatelia, ktorí pod zámienkou obchodu s vozidlami získavajú prístup do počítačov užívateľov. V rámci komunikácie totiž presvedčia príjemcu e-mailu, aby klikol a tak otvoril odkaz v maile, v tomto prípade prílohu,“vysvetlil vrchný komisár Antontín Nevole.

Kliknutie spustí vírus

„To potom vedie k spusteniu vírusu, prostredníctvom ktorého dokážu páchatelia prelomiť zabezpečenie a monitorovať e-mailovú komunikáciu adresáta. Potom sa pokúsia zneužiť sledovanie konverzácie v svoj prospech a menami majiteľov schránok zasielajú  mimo iné pozmenené faktúry, falšujú komunikáciu a spôsobujú tak rozsiahle škody,“ dodal kriminalista.

Jedná sa už o stovky prípadov, ktoré sa vyznačujú v komunikácii s menšími či väčšími gramatickými chybami a údajní kupujúci sami seba označujú ako zahraničných záujemcov. Vzájomná korešpondencia zvyčajne vedie k zaslaniu prílohy záujemcom a potom skončí.

Všetkým, ktorí už podobný kontakt nadviazali, polícia odporúča okamžite zmeniť prístupové heslá. Je vhodné skontrolovať počítač antivírovým programom či sa poradiť s odborníkom.

Celý článok tu.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom