Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s jazdenkami

Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s  jazdenkami

Slovenskí spotrebitelia by si mali dávať pozor na nový typ podvodu, ktorý sa vyskytol v Českej republike. Zrejme ďalší fígeľ , ako sa dostať podvodom k cudzím peniazom, je prípad hojne navštevovaných internetových stránok s jazdenkami. Fiktívni záujemcovia, pravdepodobne zo zahraničia, prejavia záujem o nákup vozidla. Idú ale po informáciách o predávajúcich s cieľom prebúrať sa až k jeho účtu a vybieliť kontá.

„Vyzeralo to úplne normálne po zadaní inzerátu o predaji nášho firemného vozidla na stránky, kam môže každý. Sa ozval ako záujemca mailom človek údajne z Estónska, ktorý uviedol, že rešpektuje cenu, že auto potrebuje k podnikaniu a že ho nechá po zaplatení previesť do svojej krajiny,“povedal Právu predajca auta z Brna.

„Vymenili sme si päť mailov, pričom v poslednom mi ako prílohu poslal aj naskenovanú či odfotenú svoju ID kartu vrátane fotografie, obdobu nášho občianskeho preukazu. Teda dokladu, ktorý som potreboval k fakturácii. Potom už sa však nik neozval,“dodal predajca, ktorého vzápätí oslovila s varovaním liberecká polícia, ktora preveruje adresu údajného kupujúceho ako veľmi podozrivú a komunikáciu zachytila.

„Zistili sme, že na inzertných serveroch, kde sa predávajú vozidlá, sa pohybuje páchateľ či páchatelia, ktorí pod zámienkou obchodu s vozidlami získavajú prístup do počítačov užívateľov. V rámci komunikácie totiž presvedčia príjemcu e-mailu, aby klikol a tak otvoril odkaz v maile, v tomto prípade prílohu,“vysvetlil vrchný komisár Antontín Nevole.

Kliknutie spustí vírus

„To potom vedie k spusteniu vírusu, prostredníctvom ktorého dokážu páchatelia prelomiť zabezpečenie a monitorovať e-mailovú komunikáciu adresáta. Potom sa pokúsia zneužiť sledovanie konverzácie v svoj prospech a menami majiteľov schránok zasielajú  mimo iné pozmenené faktúry, falšujú komunikáciu a spôsobujú tak rozsiahle škody,“ dodal kriminalista.

Jedná sa už o stovky prípadov, ktoré sa vyznačujú v komunikácii s menšími či väčšími gramatickými chybami a údajní kupujúci sami seba označujú ako zahraničných záujemcov. Vzájomná korešpondencia zvyčajne vedie k zaslaniu prílohy záujemcom a potom skončí.

Všetkým, ktorí už podobný kontakt nadviazali, polícia odporúča okamžite zmeniť prístupové heslá. Je vhodné skontrolovať počítač antivírovým programom či sa poradiť s odborníkom.

Celý článok tu.

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac

2. októbra 2018 | RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo