Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s jazdenkami

Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s  jazdenkami

Slovenskí spotrebitelia by si mali dávať pozor na nový typ podvodu, ktorý sa vyskytol v Českej republike. Zrejme ďalší fígeľ , ako sa dostať podvodom k cudzím peniazom, je prípad hojne navštevovaných internetových stránok s jazdenkami. Fiktívni záujemcovia, pravdepodobne zo zahraničia, prejavia záujem o nákup vozidla. Idú ale po informáciách o predávajúcich s cieľom prebúrať sa až k jeho účtu a vybieliť kontá.

„Vyzeralo to úplne normálne po zadaní inzerátu o predaji nášho firemného vozidla na stránky, kam môže každý. Sa ozval ako záujemca mailom človek údajne z Estónska, ktorý uviedol, že rešpektuje cenu, že auto potrebuje k podnikaniu a že ho nechá po zaplatení previesť do svojej krajiny,“povedal Právu predajca auta z Brna.

„Vymenili sme si päť mailov, pričom v poslednom mi ako prílohu poslal aj naskenovanú či odfotenú svoju ID kartu vrátane fotografie, obdobu nášho občianskeho preukazu. Teda dokladu, ktorý som potreboval k fakturácii. Potom už sa však nik neozval,“dodal predajca, ktorého vzápätí oslovila s varovaním liberecká polícia, ktora preveruje adresu údajného kupujúceho ako veľmi podozrivú a komunikáciu zachytila.

„Zistili sme, že na inzertných serveroch, kde sa predávajú vozidlá, sa pohybuje páchateľ či páchatelia, ktorí pod zámienkou obchodu s vozidlami získavajú prístup do počítačov užívateľov. V rámci komunikácie totiž presvedčia príjemcu e-mailu, aby klikol a tak otvoril odkaz v maile, v tomto prípade prílohu,“vysvetlil vrchný komisár Antontín Nevole.

Kliknutie spustí vírus

„To potom vedie k spusteniu vírusu, prostredníctvom ktorého dokážu páchatelia prelomiť zabezpečenie a monitorovať e-mailovú komunikáciu adresáta. Potom sa pokúsia zneužiť sledovanie konverzácie v svoj prospech a menami majiteľov schránok zasielajú  mimo iné pozmenené faktúry, falšujú komunikáciu a spôsobujú tak rozsiahle škody,“ dodal kriminalista.

Jedná sa už o stovky prípadov, ktoré sa vyznačujú v komunikácii s menšími či väčšími gramatickými chybami a údajní kupujúci sami seba označujú ako zahraničných záujemcov. Vzájomná korešpondencia zvyčajne vedie k zaslaniu prílohy záujemcom a potom skončí.

Všetkým, ktorí už podobný kontakt nadviazali, polícia odporúča okamžite zmeniť prístupové heslá. Je vhodné skontrolovať počítač antivírovým programom či sa poradiť s odborníkom.

Celý článok tu.

25. júna 2018 | Noviny.sk: Kukláči rozbili organizovanú skupinu autičkárov. Zasahoval aj vrtuľník

Polícii sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu autičkárov a členov bankomatovej mafie, na ktorých boli vydané Európske zatýkacie rozkazy. Na akciu sa policajti pripravovali od konca roka 2016. V sobotu zadržali päť osôb. viac

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách