Pozor pri kúpe auta, skontrolujte si VIN kód

 

Pri kúpe ojazdeného auta treba okrem iného skontrolovať i takzvaný VIN kód. Ak to zanedbáte, polícia auto nemusí prihlásiť. "Nemám peniaze a prakticky ani nemám vozidlo," konštatuje Ján, ktorý si kúpil dodávku.

Kupujúci zaplatil pôvodnému majiteľovi za vozidlo a následne ho chcel prihlásiť. Úrady mu ale doklad vydať nechcú. Na vozidle musí byť riadne viditeľných sedemnásť znakov VIN čísla. "Veľmi slabo vidno ale len nejakých šesť-sedem znakov," hovorí Ján.

"Ak policajt zistí, že identifikačné VIN číslo je akokoľvek poškodené či odlišné od VIN čísla v dokladoch, prepis nie je možný," ozrejmuje Jana Migaľová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. "Predošlý majiteľ to určite vedel. Predsa tie čísla nezmiznú za jeden, dva dni," hovorí Ján.

"Vozidlo má takzvanú utajenú vadu tým, že je skorodované. Jediným prostriedkom, ktorým sa môže nový majiteľ dožadovať svojich práv, je formou súdu," vysvetľuje Maroš Palesch, dopravný konzultant.

Pôvodný majiteľ pri odhlasovaní uviedol Jána ako budúceho vlastníka. Ten má mesiac na to, aby predĺžil platnosť technickej a emisnej kontroly. Ak tak Ján neurobí, môže obdržať pokutu od obvodného úradu. "Odporúčame, aby čo najskôr požiadal o pridelenie náhradného VIN čísla," radí Martin Kónya, hovorca ministerstva dopravy.

 

Ján zvažoval i možnosť zošrotovania. Ani to sa ale nedá. "Nemôžem zošrotovať to, čo nie je moje," konštatuje Ján. "Na zošrotovanie sa majiteľ musí preukázať občianskym preukazom, veľkým a malým technickým preukazom a číslo VIN musí sedieť s číslom motora na aute," vysvetľuje Božena Demková, pracovníčka v zberných surovinách.

 

Celú reportáž nájdete tu.

Internetoví podvodníci útočia aj na predávajúcich!

 

Už niekoľko desiatok záujemcov o predaj či kúpu ojazdeného auta nás kontaktovalo s poďakovaním nášmu združeniu. Vďaka našim článkom, v ktorých pravidelne informujeme o najnovších podvodoch zločineckých zahraničných skupin operujúcich na internete, zistili ešte na počiatku komunikácie s domnelým obchodným partnerom, že sa jedná o podvod.

 

Otázkou však zostáva, koľko majiteľov vozidiel už peniaze vo vidine výhodného predaja zaslalo.  Podozrivé je to, prečo by si niekto kupoval jazdené vozidlo, ktoré nikdy v živote ani nevidel.

Združenie SOVA preto dôrazne upozorňuje, aby predávajúci a kupujúci nezasielali peniaze dopredu. Akákoľvek transakcia cez Western Union je krajne podozrivá!

Viac nájdete tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
BEZPODMIENEČNE POŽADUJTE!
Dôkladne skontrolujte osvedčenie o evidencii (technický preukaz):
- Je úplne nevyhnutné, aby VIN, č. motora, č. typu motora aj farba auta súhlasili s údajmi uvedenými v osvedčení o evidencii!
- Zistite, kde bolo auto predané ako nové – či v SR alebo v zahraničí. Ak bolo dovezené, nechajte overiť firmou, ktorá tieto služby poskytuje (napr. Cebia, spol. s r. o.) a následne ručí za pôvod auta.
POZOR na duplikát OE /TP/ – to je vždy PROBLÉM, hlavne ak bol vystavený v prípade straty alebo poškodenia pôvodného OE / TP/. Často sa o duplikát žiada úmyselne, aby bolo možné zamlčať pôvod vozidla, počet predchádzajúcich majiteľov, používanie auta ako taxíka či v autoškole a pod.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk