Internetoví podvodníci útočia aj na predávajúcich!

Už niekoľko desiatok záujemcov o predaj či kúpu ojazdeného auta nás kontaktovalo s poďakovaním nášmu združeniu. Vďaka našim článkom, v ktorých pravidelne informujeme o najnovjších podvodoch zločineckých zahraničných skupin operujúcich na internete, zistili ešte na počiatku komunikácie s domnelým obchodným partnerom, že sa jedná o podvod.

Bližší popis podvodov nájdete v našich starších článkoch tu a tu.

Pani Mirka sa s nami podelila o svoj príbeh, ktorý skončil šťastne:

"Vďaka združeniu Sova za varovanie pred falošným kupujúcim auta z Londýna. Jednali sme s niekým na adrese brianwilson2001@gmail.com o predaji nášho auta, ktorý sa prihlásil po uverejnení inzerátu na internete. Za účelom spísania kúpnej zmluvy poslal tieto údaje:

Name : Wilson brian

Address: 9B the Orchard City Blackheath County, London

Post Code: SE30QS

Country: United Kingdom

date of birth, 12 may 1971

Zadala som adresu do vyhľadávača a ako prvý mi vyšiel príbeh pána Marka na Vašich stránkach, kde táto adresa figurovala. Podľa google táto adresa figuruje v podvodoch na predávajúcich v mnohých ďalších krajinách.

Kupujúci nám dokonca poslal kópiu pasu, ktorú prikladám. Pravdepodobne je falošný. Doklad o trvalom pobyte na uvedenej adrese už ale poskytnúť odmietol. Váš článok nám vysvetlil o čo ide a už s ním nebudem komunikovať. Ďakujem."

Wilson brian -podvodnik

Otázkou však zostáva, koľko majiteľov vozidiel už peniaze vo vidine výhodného predaja cez Western Union zaslalo. Zároveň je potrebné reálne si uvedomiť a zhodnotiť, prečo by záujemca o vozidlo, alebo aj predajca auta v zahraničí, mali záujem pod cenu predávať, či za plnú cenu kupovať auto práve na Slovensku, s našimi rozbitými cestami a nevalnou povesťou „východnej Európy“.

Podozrivé je tiež aj to, prečo by si niekto kupoval jazdené vozidlo, ktoré nikdy v živote ani nevidel. Združenie SOVA preto dôrazne upozorňuje, aby predávajúci a kupujúci nezasielali peniaze dopredu. Akákoľvek transakcia cez Western Union je krajne podozrivá!

14. novembra 2017 | Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv.… viac

9. novembra 2017 | Autobild: Štyri veľké zmeny: Pocíti ich každý motorista

Parlament sa bude tento mesiac zaoberať novelou, ktorá prinesie rozšírenie siete staníc technickej a emisnej kontroly. To môže priniesť pozitíva, no aj negatíva. viac

1. novembra 2017 | iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia. viac

26. októbra 2017 | Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur. viac

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac