Internetoví podvodníci útočia aj na predávajúcich!

Už niekoľko desiatok záujemcov o predaj či kúpu ojazdeného auta nás kontaktovalo s poďakovaním nášmu združeniu. Vďaka našim článkom, v ktorých pravidelne informujeme o najnovjších podvodoch zločineckých zahraničných skupin operujúcich na internete, zistili ešte na počiatku komunikácie s domnelým obchodným partnerom, že sa jedná o podvod.

Bližší popis podvodov nájdete v našich starších článkoch tu a tu.

Pani Mirka sa s nami podelila o svoj príbeh, ktorý skončil šťastne:

"Vďaka združeniu Sova za varovanie pred falošným kupujúcim auta z Londýna. Jednali sme s niekým na adrese brianwilson2001@gmail.com o predaji nášho auta, ktorý sa prihlásil po uverejnení inzerátu na internete. Za účelom spísania kúpnej zmluvy poslal tieto údaje:

Name : Wilson brian

Address: 9B the Orchard City Blackheath County, London

Post Code: SE30QS

Country: United Kingdom

date of birth, 12 may 1971

Zadala som adresu do vyhľadávača a ako prvý mi vyšiel príbeh pána Marka na Vašich stránkach, kde táto adresa figurovala. Podľa google táto adresa figuruje v podvodoch na predávajúcich v mnohých ďalších krajinách.

Kupujúci nám dokonca poslal kópiu pasu, ktorú prikladám. Pravdepodobne je falošný. Doklad o trvalom pobyte na uvedenej adrese už ale poskytnúť odmietol. Váš článok nám vysvetlil o čo ide a už s ním nebudem komunikovať. Ďakujem."

Wilson brian -podvodnik

Otázkou však zostáva, koľko majiteľov vozidiel už peniaze vo vidine výhodného predaja cez Western Union zaslalo. Zároveň je potrebné reálne si uvedomiť a zhodnotiť, prečo by záujemca o vozidlo, alebo aj predajca auta v zahraničí, mali záujem pod cenu predávať, či za plnú cenu kupovať auto práve na Slovensku, s našimi rozbitými cestami a nevalnou povesťou „východnej Európy“.

Podozrivé je tiež aj to, prečo by si niekto kupoval jazdené vozidlo, ktoré nikdy v živote ani nevidel. Združenie SOVA preto dôrazne upozorňuje, aby predávajúci a kupujúci nezasielali peniaze dopredu. Akákoľvek transakcia cez Western Union je krajne podozrivá!

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac

30. augusta 2017 | Slovensku hrozí zaplavenie dovozovými autami, ktoré by mali byť zničené

V dôsledku novej vlny šrotovného, ktoré zavádzajú v Nemecku, môže dôjsť k nelegálnemu prílevu starých áut na slovenský trh. Ak nemeckí vodiči vymenia svoje staré auto na naftu za nové, dostane zľavu od dvoch tisíc do desať tisíc eur. Podmienkou je, že staré auto spĺňalo emisnú normu 4 alebo nižšiu.  viac