Internetoví podvodníci útočia aj na predávajúcich!

Už niekoľko desiatok záujemcov o predaj či kúpu ojazdeného auta nás kontaktovalo s poďakovaním nášmu združeniu. Vďaka našim článkom, v ktorých pravidelne informujeme o najnovjších podvodoch zločineckých zahraničných skupin operujúcich na internete, zistili ešte na počiatku komunikácie s domnelým obchodným partnerom, že sa jedná o podvod.

Bližší popis podvodov nájdete v našich starších článkoch tu a tu.

Pani Mirka sa s nami podelila o svoj príbeh, ktorý skončil šťastne:

"Vďaka združeniu Sova za varovanie pred falošným kupujúcim auta z Londýna. Jednali sme s niekým na adrese brianwilson2001@gmail.com o predaji nášho auta, ktorý sa prihlásil po uverejnení inzerátu na internete. Za účelom spísania kúpnej zmluvy poslal tieto údaje:

Name : Wilson brian

Address: 9B the Orchard City Blackheath County, London

Post Code: SE30QS

Country: United Kingdom

date of birth, 12 may 1971

Zadala som adresu do vyhľadávača a ako prvý mi vyšiel príbeh pána Marka na Vašich stránkach, kde táto adresa figurovala. Podľa google táto adresa figuruje v podvodoch na predávajúcich v mnohých ďalších krajinách.

Kupujúci nám dokonca poslal kópiu pasu, ktorú prikladám. Pravdepodobne je falošný. Doklad o trvalom pobyte na uvedenej adrese už ale poskytnúť odmietol. Váš článok nám vysvetlil o čo ide a už s ním nebudem komunikovať. Ďakujem."

Wilson brian -podvodnik

Otázkou však zostáva, koľko majiteľov vozidiel už peniaze vo vidine výhodného predaja cez Western Union zaslalo. Zároveň je potrebné reálne si uvedomiť a zhodnotiť, prečo by záujemca o vozidlo, alebo aj predajca auta v zahraničí, mali záujem pod cenu predávať, či za plnú cenu kupovať auto práve na Slovensku, s našimi rozbitými cestami a nevalnou povesťou „východnej Európy“.

Podozrivé je tiež aj to, prečo by si niekto kupoval jazdené vozidlo, ktoré nikdy v živote ani nevidel. Združenie SOVA preto dôrazne upozorňuje, aby predávajúci a kupujúci nezasielali peniaze dopredu. Akákoľvek transakcia cez Western Union je krajne podozrivá!

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac