Internetoví podvodníci útočia aj na predávajúcich!

Už niekoľko desiatok záujemcov o predaj či kúpu ojazdeného auta nás kontaktovalo s poďakovaním nášmu združeniu. Vďaka našim článkom, v ktorých pravidelne informujeme o najnovjších podvodoch zločineckých zahraničných skupin operujúcich na internete, zistili ešte na počiatku komunikácie s domnelým obchodným partnerom, že sa jedná o podvod.

Bližší popis podvodov nájdete v našich starších článkoch tu a tu.

Pani Mirka sa s nami podelila o svoj príbeh, ktorý skončil šťastne:

"Vďaka združeniu Sova za varovanie pred falošným kupujúcim auta z Londýna. Jednali sme s niekým na adrese brianwilson2001@gmail.com o predaji nášho auta, ktorý sa prihlásil po uverejnení inzerátu na internete. Za účelom spísania kúpnej zmluvy poslal tieto údaje:

Name : Wilson brian

Address: 9B the Orchard City Blackheath County, London

Post Code: SE30QS

Country: United Kingdom

date of birth, 12 may 1971

Zadala som adresu do vyhľadávača a ako prvý mi vyšiel príbeh pána Marka na Vašich stránkach, kde táto adresa figurovala. Podľa google táto adresa figuruje v podvodoch na predávajúcich v mnohých ďalších krajinách.

Kupujúci nám dokonca poslal kópiu pasu, ktorú prikladám. Pravdepodobne je falošný. Doklad o trvalom pobyte na uvedenej adrese už ale poskytnúť odmietol. Váš článok nám vysvetlil o čo ide a už s ním nebudem komunikovať. Ďakujem."

Wilson brian -podvodnik

Otázkou však zostáva, koľko majiteľov vozidiel už peniaze vo vidine výhodného predaja cez Western Union zaslalo. Zároveň je potrebné reálne si uvedomiť a zhodnotiť, prečo by záujemca o vozidlo, alebo aj predajca auta v zahraničí, mali záujem pod cenu predávať, či za plnú cenu kupovať auto práve na Slovensku, s našimi rozbitými cestami a nevalnou povesťou „východnej Európy“.

Podozrivé je tiež aj to, prečo by si niekto kupoval jazdené vozidlo, ktoré nikdy v živote ani nevidel. Združenie SOVA preto dôrazne upozorňuje, aby predávajúci a kupujúci nezasielali peniaze dopredu. Akákoľvek transakcia cez Western Union je krajne podozrivá!

25. júna 2018 | Noviny.sk: Kukláči rozbili organizovanú skupinu autičkárov. Zasahoval aj vrtuľník

Polícii sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu autičkárov a členov bankomatovej mafie, na ktorých boli vydané Európske zatýkacie rozkazy. Na akciu sa policajti pripravovali od konca roka 2016. V sobotu zadržali päť osôb. viac

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch. viac