Tretina ponúkaných vozidiel má stočené kilometre, ukázal prieskum

 

Až 37,2 percenta vozidiel ponúkaných na českých inzertných portáloch má stočené kilometre. Ďalšia pätina má záznam o poistnej udalosti.

Kupovanie ojazdeného vozidla sa spája s viacerými rizikami. Majitelia sa logicky neradi chvália s nedostatkami nimi ponúkaného vozidla.

Kupujúci je často uvedený do omylu a získa auto, ktoré je opravené po ťažkej havárii, má stočené kilometre a v horšom prípade je kradnuté.

Na niektoré z rizík sa vo svojej analýze vykonanej v susednej Českej republike zamerala spoločnosť Cebia. Na vzorke 10tisíc ojazdených vozidiel inzerovaných na hlavných inzertných portáloch v ČR urobila prieskum s dôrazom na niektoré zo spomínaných rizík.

V priemere stočia 115tisíc kilometrov

Do vzorky boli postupne v priebehu roku 2014 zahrnuté náhodne vybrané vozidlá so zverejneným VIN číslom. V systéme AUTOTRACER bolo v priemere na jedno vozidlo dostupných 6,5 historických záznamov o počte najazdených kilometrov.

Na základe týchto údajov bolo zistených až 37,2 percenta vozidiel so stočeným tachometrom v priemere o 115tisíc kilometrov. Rekord zaznamenaný v prípade Škody Octavie dosiahol odchýlku 285tisíc kilometrov.

Pätina vozidiel mala záznam o poistnej udalosti

Až 35,4 % z preverených vozidiel malo v servisnej histórii záznam, ktorý by si kupujúci mal preveriť so súčasným technickým stavom vozidla. U 196 ponúkaných vozidiel bol záznam o totálnej škode a zároveň boli inzerované ako nehavarované.

Predávajúci uvádzajú nesprávny rok výroby

Častým javom je aj omladzovanie vozidiel. Predávajúci v 17,8 % prípadov uviedli nesprávny rok výroby s priemerným rozdielom 1,4 roku. Rekordom je štvorročný rozdiel oproti reálnemu stavu.

Ak vám ukradli auto, možno stojí za to prezrieť si ponuky inzertných portálov. Prieskum totiž ukázal až na 28 vozidiel, ktoré sú vedené v databáze polície ČR alebo SR ako kradnuté.  Viac nájdete tu.

Bez áut aj bez peňazí

Podvodník, o akom sa vám ani nesnívalo. Predstavte si, že zaplatíte 15-tisíc eur ako zálohu na kúpu a dovoz auta z Nemecka a niekto vám dá namiesto toho auto z požičovne. Obeťami takéhoto neuveriteľného podvodu sa stali desiatky Slovákov. Autá z požičovne museli vrátiť a nemajú ani peniaze.                          Viac nájdete tu.

Bodka za prípadom legalizácie kradnutých áut

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes dal prerokovaním odvolania Ľudovíta Petra z Veľkej Lomnice bodku za prípadom legalizácie kradnutých áut, v ktorom stíhali ôsmich mužov. Medzi nimi bol i bývalý šéf dopravného inšpektorátu, colník a úradník okresného úradu. Skupina sa podieľala na legalizácii 43 ukradnutých motorových vozidiel so škodou takmer 400-tisíc eur. Súd všetkým uložil podmienečné tresty odňatia slobody na jeden až dva roky.                         Viac nájdete tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
NESPLATENÝ LÍZING – KEĎ NA VAŠOM AUTE VIAZNE DLH
• Obvolajte lízingové spoločnosti. Je to istý spôsob, ako zistiť, či auto nie je zaťažené lízingom. Využite prípadne stránku www.registervozidiel.sk.
• Skontrolujte technický preukaz – v minulosti sa do technického preukazu v rozmedzí cca 2 rokov zapisoval iba držiteľ vozidla, avšak nie jeho majiteľ. Táto skutočnosť ešte dnes spôsobuje problémy, pretože môžete zakúpiť auto od držiteľa uvedeného v technickom preukaze, ale majiteľom môže byť úplne iná osoba, napr. lízingová/úverová spoločnosť.
 
Problém: Dnes sú v SR desiatky a stovky obchodných spoločností s oprávnením poskytovať lízingové služby. Navyše, v mnohých týchto firmách vám odmietnu poskytnúť informácie. Takisto auto mohlo byť zakúpené na lízing od spoločnosti, ktorá už zanikla. 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk