Združenie SOVA vydáva novú edíciu príručky pre záujemcov o kúpu ojazdeného auta

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného vozidla nové vydanie úspešnej praktickej príručky, ktorá by im mala zjednodušiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji jazdeniek bežne používajú. Príručka pôjde do tlače koncom augusta a od septembra začne jej distribúcia, a to hlavne vďaka spolupracujúcim STK a dopravným inšpektorátom, či Policajnému zboru SR.Rovnako bude voľne dostupná na webovej stránke SOVA www.zdruzenie-sova.sk.

Vydanie príručky podporil Policajný zbor SR. „Naša príručka by mala bežnému zákazníkovi pomôcť odhaliť napríklad pretočený tachometer, pozmenený vek auta, to či bolo auto búrané, alebo prípadne zvarené z iných automobilov. V príručke tiež občania nájdu rady, ako si overiť legálnosť pôvodu jazdeného vozidla a aj to, či nie je v zástave, nie je predmetom nesplateného leasingu alebo podvodu s DPH. V súvislosti s nedávnymi povodňami budú pre čitateľov určite zaujímavé aj metódy ako odhaliť zatopené auto. Ide nám hlavne o to, aby ľudia dostali do ruky účinný nástroj, ktorý im pomôže v boji s neserióznymi predajcami ojazdeniek,“ zdôraznil predseda združenia SOVA Mgr. Július Petrus.

Oproti minulým vydaniam príručka viac reaguje na vývoj na trhu jazdených automobilov po vstupe do Európskej únie, kedy sa do SR začali voziť automobily prakticky bez akéhokoľvek obmedzenia. „Tým razantne vzrástol počet prípadov umelého omladzovania áut, stáčanie tachometrov, či rôznych machinácií s kradnutými vozidlami alebo autami po totálnych haváriách,“ dodal Petrus. V príručke združenie využilo veľa skúseností, ktoré získalo vďaka každodennému vybavovaniu otázok a sťažností občanov.    Viac tu.

Ilegálne auto sa u nás stane legálnym

Na Slovensku odcudzili za päť rokov viac ako 20-tisíc vozidiel, a väčšina z nich zostáva po zmene identity u nás. K nim treba prirátať vozidlá nelegálne dovezené zo zahraničia. Ako to funguje? S dokladmi sa totiž dajú kúpiť nielen evidenčné čísla, ale aj časti s VIN, ktoré sa následne použijú na legalizovanie vozidla.   Viac tu.

Problémové sú už aj nové dovezené autá

Kúpili ste si takmer nové auto zo zahraničia, ale zrazu pri dverách zazvoní polícia so správou, že auto musíte dať zošrotovať. Prečo? Ako sa to môže stať?   Viac tu.

Prezident vetoval nový cestný zákon

Nesúhlasí totiž s možnosťou vyradiť staré auto z evidencie len na základe čestného vyhlásenia. Po prijatí by podľa ZMOS hrozila enviromentálna katastrofa, vraky by zaplavili ulice našich miest a okolitú prírodu.  Viac tu.

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 KONTROLA TECHNICKÉHO STAVU:
• Najprv hľadajte výrobné štítky alebo samolepky so servisnými údajmi. Nájdené údaje porovnajte so servisnou knižkou a súčasným stavom tachometra.
  Lak
• Farbu a odtieň laku skontrolujte za denného svetla alebo pod žiarivkami, a to na všetkých miestach.
• Sledujte stopy brúsenia tmeliacich a gitovacích hmôt pod lakom, malé praskliny, zastriekané smeti, jamky, pozrite sa na hranky na laku v ohyboch a v okolí tesniacich a ukončovacích líšt, napr. pri dverách, oknách, na blatníkoch.
• Prezrite si okolie svetiel, smerových svetiel a tesnenie okien a pátrajte po jemnom zastriekaní lakom alebo zlom napasovaní. Pri striekaní blatníka len málokto demontuje svetlá alebo tesnenie okien, takže na nich často zostanú stopy po predchádzajúcom lakovaní.
• Dôvodom opráv a prelakovania častí karosérie môže byť často aj korózia – pozor na všetky odlupujúce sa a mrviace sa časti laku alebo výskyt pľuzgierikov, hlavne v namáhaných a v spodných častiach karosérie.

Príručku nájdete tu.