Príbeh podvedeného čitateľa: Čakám, kedy mi zabavia auto...

Našiel som v menšom bazári na okraji krajského mesta auto presne také ako som vždy chcel. Technicky bolo v poriadku, tak som sa rozhodol kúpiť si ho.

Pravda je, že už pri podpise kúpnej zmluvy mi bazárista priznal, že auto je z lízingu. Povedal však, že bolo predčasne vyplatené a už sa čaká iba na list z lízingovej spoločnosti, aby sa auto mohlo odhlásiť. Na to som samozrejme odpovedal, že prídem, keď ten list dôjde a až vtedy sa podpiše kúpno predajná zmluva. On ma však nakoniec presvedčil, že je splnomocnený predajom takých áut priamo od lízingovky, a že je to bežný postup, že sa nemusím ničohob obávať a dokazoval to všelijakými certifikátmi.

Takže čakám. Už to budú pomaly tri mesiace a on ešte stále nevyplatil peniaze lízingovke. Bazárista závadza všetkých, pôvodného majiteľa v tom, že som ešte nevyplatil poslednú čiastku, mňa a právnika, zase že pôvodný majiteľ ešte dlhuje lízingovke.

Sám si dáva termíny typu ,že na budúci piatok to už bude vyriešené. Tých piatkov už veru bolo. Predpokladám, že v lepšom pripade bazárista tie peniaze určené lízingovke "točí", v horšom prípade ich už spreneveril a auto mi časom zoberú.

Len aby ste vedeli že také niečo existuje. Pravnik už spísal odstúpenie od zmluvy, ktorá bola neplatná, lebo on také auto predsa ani nemal predávať, tak som zvedavý ako to celé nakoniec dopadne.

 

SOVA radi: Napriek tomu, že môžete pri kúpe vozidla na inzerát natrafiť na vozidlo za lepšiu cenu, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad, aby ste nakoniec neprišli o peniaze alebo auto, a nenaletel tak na triky predajcu: Ako sa takýmto praktikám brániť?

1- Vždy pri kúpe požadujte prítomnosť majiteľa vozidla a zaistite si jeho notársky overený podpis!

2- Neposielajte zálohu na vozidlo, pokiaľ nemáte kľúčiky a auto si okamžite odvezte, aby „nezmizlo“!

3- Pozor na vysoko rizikový komisionálny predaj u fyzickej osoby!

4- Vždy vyžadujte skúšobnú jazdu a prehliadnite si vozidlo na heveri za asistencie mechanika!

5- Preverte si vozidlo v databáze ukradnutých vozidiel!

6- Overte si, či na aute nie je nesplatený leasing, zástava či exekúcia!

7- Vždy si prevezmite vozidlo so všetkými dokumentmi a zariaďte si prepis osobne.

Uistite sa, že máte všetky kľúče od vozidla a uistite sa, že nejde o čerstvo vyrobené duplikáty!

Viac tu.

Servisným knižkám z bazárov neverte. Klamú aj značkoví predajcovia

 

Sfalšovať servisnú knižku je veľmi jednoduché, a oficiálne autorizované servisy kontrolu vozidiel nijako neuľahčujú. Údaje poskytnú iba majiteľovi vozidla, a tým záujemca o vozidlo pred podpisom kúpnej zmluvy ešte nie je. Okrem porovnania deklarovaného nájazdu kilometrov s opotrebovaním vozidla by ste mali skutočný nájazd overiť aj podľa servisnejk histórie vozidla, najlepšie v servise, ktorý vozidlo počas svojej prevádzky navštevovalo. Získanie týchto údajov je však často viac ako problematické, pretože servisy ich považujú za dôverné a poskytujú ich iba majiteľom vozidla. Zatiaľ jedinou možnosťpou je využiť ponuku firiem, ktoré sa zameriavajú na preverovanie vozidiel. Vlastnú databázu vozidiel s podozrením na stočené kilometre prevádzkuje aj združenie SOVA. Tento Spolok už dlhodobo bojuje proti podvodom s jazdenkami, zaznamenáva stav najazdených km v ponuke zahraničnej inzercie. Pokiaľ sa vozidlo objaví v tuzemskej inzercii, je pôvodný stav porovnaný s aktuálnym a pokiaľ je nižší, je viac ako pravdepodobné, že došlo k úprave najazdených kilometrov.

 

Viac nájdete tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
KONTROLA ROKU VÝROBY V prípade individuálnych dovozov a v prípade duplikátov OE /TP/ vznikol obrovský priestor pre tzv. „omladzovanie“ vozidiel.  Kompetentným odhadom má viac ako štvrtina vozidiel v SR pozmenený údaj o roku výroby!
OVERENIE PÔVODU VOZIDLA Jednotlivec takmer nemá šancu. Preto je nebezpečné kupovať automobil len tak „na ulici“, napríklad na inzerát, od priekupníkov, dovozcov a neprofesionálnych predajcov v bazári – tí vám pôvod nezaručia! Preto overenie prenechajte na profesionálov, ktorí ručia za pôvod alebo automobil kúpte od predajcu, ktorý necháva svoje autá overiť za Vás. V Slovenskej republike to ale pravidelne a systematicky robia iba najväčšie bazáre. Overením pôvodu vozidla je možné zistiť:
• či bolo vozidlo v danej krajine registrované a dôvod ukončenia registrácie,
• poslednú registračnú značku a dátum prvej registrácie,
• rok výroby a samozrejme aj to, či vozidlo nie je evidované ako odcudzené
Viac tu.

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk