Príbeh podvedeného čitateľa: Čakám, kedy mi zabavia auto...

Našiel som v menšom bazári na okraji krajského mesta auto presne také ako som vždy chcel. Technicky bolo v poriadku, tak som sa rozhodol kúpiť si ho.

Pravda je, že už pri podpise kúpnej zmluvy mi bazárista priznal, že auto je z lízingu. Povedal však, že bolo predčasne vyplatené a už sa čaká iba na list z lízingovej spoločnosti, aby sa auto mohlo odhlásiť. Na to som samozrejme odpovedal, že prídem, keď ten list dôjde a až vtedy sa podpiše kúpno predajná zmluva. On ma však nakoniec presvedčil, že je splnomocnený predajom takých áut priamo od lízingovky, a že je to bežný postup, že sa nemusím ničohob obávať a dokazoval to všelijakými certifikátmi.

Takže čakám. Už to budú pomaly tri mesiace a on ešte stále nevyplatil peniaze lízingovke. Bazárista závadza všetkých, pôvodného majiteľa v tom, že som ešte nevyplatil poslednú čiastku, mňa a právnika, zase že pôvodný majiteľ ešte dlhuje lízingovke. Sám si dáva termíny typu ,že na budúci piatok to už bude vyriešené. Tých piatkov už veru bolo.

Predpokladám, že v lepšom pripade bazárista tie peniaze určené lízingovke "točí", v horšom prípade ich už spreneveril a auto mi časom zoberú. Len aby ste vedeli že také niečo existuje. Pravnik už spísal odstúpenie od zmluvy, ktorá bola neplatná, lebo on také auto predsa ani nemal predávať, tak som zvedavý ako to celé nakoniec dopadne.             Viac tu.

Rozmohli sa krádeže súčiastok z odparkovaných áut

 

Polícia rieši 720 krádeží súčiastok za minulý rok! Zlodeji sa najčastejšie zamerali na kolesá, no nepohrdli ani svetlometmi či dokonca airbagmi.

Hodnota súčiastok sa často pohybuje v niekoľkých stovkách eur a podľa polície cieľom zlodejov nie je vždy ukradnutú vec predať, ale často ich využívajú na opravu vlastných áut.

Ide o lukratívny biznis. Dokazuje to aj fakt, že keby sa poskladalo auto z náhradných súčiastok, jeho cena by bola niekoľkonásobne vyššia ako cena nového vozidla. Viac tu.

 

 

Internetoví podvodníci nachádzajú stále nové obete

 

Napriek množstvu informácií, ktoré publikuje združenie SOVA a aj iné médiá, nachádzajú falošní predajcovia vozidiel zo zahraničia na internete ďalšie obete.

Napriek varovaniam posielajú záujemcovia o jazdenku na bankové účty v zahraničí vysoké zálohy a napokon sa vysnených vozidiel aj tak nikdy nedočkajú.

Viac tu.

 


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 Interiér
• Skontrolujte stav čalúnenia, mieru poškodenia sedačiek (presedenie, škvrny, prípadné prepálenie a pod.).
• Skontrolujte opotrebovanie volantu, pedálov, spojky, brzdy a riadiacej páky – pri 50 000 najazdených kmby rozhodne nemali byť príliš opotrebované.Musí byť vidieť štruktúra povrchového materiálu. Pri viac než 250 000 km býva znateľne poškodený poťah riadiacej páky. Pedále sú úplne ošľapané. Podľa miery opotrebovania môžete zhruba odhadnúť počet skutočne najazdených kilometrov.
• Pozorne nazrite pod plastové časti interiéru, pod prahové lišty, koberce aj pod sedačky, či neobjavíte zvyšky piesku alebo bahna. Rozoberte čalúnenie vo dverách.
• Pozrite sa pod prístrojovú dosku. Práve pod ňou môžu zostať stopy po zatopení.
• Privoňajte k čalúneniu, či necítite zápach bahna, na sedačkách hľadajte škvrny.
• Pôsobením vody povolí izolácia, ktorá potom začína oxidovať. Následkom toho často nefungujú elektricky ovládané časti auta.
 
Príručku nájdete tu.

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk