Z autobazáru autozmizík?

 

Pavol ČERTÍK, redaktor: Pán Peter priviezol svoje auto do tohto autobazáru v Hrušovanoch s tým, že sa tu predá. Na miesto toho ho ale zhabali policajti.

Peter, majiteľ auta: Sú tomu 3 mesiace a dodnes nemáme žiadny doklad o zadržaní vecí. Jednoducho nikto nás nekontaktoval, netelefonoval nám.

Pavol ČERTÍK, redaktor: Do autobazáru zavítal asi 2 týždne potom, ako som odovzdal auto. Neveril vlastným očiam. Našiel tu len prázdny dvor. Jediné čo sa dozvedel bolo, že autá odviezli policajti.

Peter, majiteľ auta: Auto v podstate mi zmizlo, v podstate ako by som to v úvodzovkách nazval, že mi policajti ukradli auto.

Pavol ČERTÍK, redaktor: Začal teda pátrať po tom, kde sa jeho auto nachádza. Zistil iba to, že bolo zabavené počas akcie Národnej kriminálnej agentúry. Pán Peter ale nie je jediný. telefonuje majiteľ auta: Som bez auta, bez peňazí, neviem kde auto je, nič absolútne.

Ján KANABA, advokát: Prekvapuje ma takýto postup zo strany polície, pretože pokiaľ auto zaisťovali pre účely trestného konania, tak mal byť na to vydaný príkaz zo strany prokurátora.

Pavol ČERTÍK, redaktor: Podľa právnika je takýto postup polície neštandardný. Majiteľom aut mali dať vedieť o tom, že im vzali ich majetok v čo najkratšom čase.

telefonuje majiteľ auta: Oni mi vzali môj majetok, nepodpísali sme žiaden protokol, nespísali sme v akom bolo stave, koľko kilometrov.

Michal SLIVKA, hovorca Prezídia PZ SR: Vzhľadom k tomu, že je vozidlo predmetom znaleckého skúmania, o vydaní vecí rozhodne vyšetrovateľ až po ukončení znaleckého dokazovania.

Pavol ČERTÍK, redaktor: Podľa našich informácií polícia počas akcie zadržala majiteľa autobazáru, ktorý sa mal údajne dopustiť trestnej činnosti. hovorí vedúci autobazáru: Všetky auta boli legálne, určite tam neboli žiadne pochybnosti o nejakom pozmeňovanie.

telefonuje majiteľ auta: Žiadam o navrátenie auta späť, veď to, či pochádza z trestnej činnosti sa dá zistiť za jeden deň.

Pavol ČERTÍK, redaktor: Ľudia, ktorým bezdôvodne zhabali autá, strácajú trpezlivosť. Podľa advokáta sa môžu brániť a podať žalobu na vrátenie svojho majetku.

Ján KANABA, advokát: Bolo by potrebné obrátiť sa na inšpekciu ministerstva vnútra a preveriť postup, ktorý sa takýmto nezákonným spôsobom vôči tomuto občanovi urobil.    Viac tu.

SOVA podporuje každú iniciatívu, ktorá obmedzí pretáčanie tachometrov

Po niekoľkých rokoch sa objavil nový návrh zákona na kriminalizáciu najväčšieho nešvaru na trhu ojazdených áut, ktorým je pretáčanie tachometrov. „Rozhodne podporujeme akúkoľvek iniciatívu proti pretáčaniu tachometrov. Už dlhé roky sa pokúšame presvedčiť predstaviteľov z celého politického spektra o nutnosti deklarovať pretáčanie tachometrov ako trestný čin. Podľa nás je to úplne apolitická téma, a ktokoľvek kto ju presadí, výrazne napomôže obmedziť trestnú činnosť, ktorá každoročne finančne poškodzuje stovky tisíc občanov. Jedná sa navyše aj o bezpečnostné riziko, pretože auto s falošným stavom tachometra nemôže byť nikdy správne servisované,“ uviedol predseda SOVA Mgr. Július Petrus.  Viac tu.  

 

Nechali sa dobehnúť

Július Petrus, predseda SOVA, rozprával v reportáži Krimi novín o podvodoch v predaji zahraničných áut na inzerát.  Viac tu.  

 

Na čo si dať pozor pri kúpe ojazdeného auta cez internet?

Keďže internet je miesto viac-menej anonymného rázu, zneužívajú to aj ziskuchtiví jedinci alebo dokonca organizované skupiny. Mnohých prípadoch neuvidí záujemca ani peniaze ani auto.  Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
Testovacia jazda- Skontrolujte nasledujúce časti auta.
- Prevodovka
Rýchlosti sa musia zaraďovať ľahko, plynulo a presne. Zaraďovanie vyskúšajte pri pomalej, pokojnej jazde aj pri športovej jazde s vytočením otáčok na maximum.
 
Odporúčanie: Pozor si dajte predovšetkým na vozidlá s pohonom 4x4 a s automatickou prevodovkou!
 
- Automatická prevodovka
Pri zaraďovaní sa nesmú ozývať žiadne zvuky, ktoré by signalizovali, že reakcia nebola okamžitá. Prechody medzi jednotlivými stupňami by mali byť plynulé, bez rázov. Ak sa objavujú rázy, tak je problém so spojkou alebo s mechanickým systémom v prevodovke.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk