Polícia v južných Čechách zabavuje ľuďom autá, kúpili ich s falošnými dokladmi

 

Juhočeská polícia rozplieta dômyselný podvod s automobilmi zo zahraničia. Autá dovážané z Nemecka, Rakúska, Francúzska, či z Talianska podvodníci vďaka falošným dokladom omladzovali a legalizovali kradnuté vozidlá. Noví majitelia teraz musia pracne zháňať doklady o ich pôvode, niektorým z nich už policajti auto zabavili.

Podvodníci kúpili automobily v zahraničí na rôznych burzách, dražbách alebo dokonca aj kradnuté vozidlá od priekupníkov a priviezli ich do Čiech. Združenie SOVA sa tak teraz pýta, koľko takých áut jazdí po slovenských cestách, a kedy sa na to príde? Dúfajme, že minimum a dopady tohto odhalenia zasiahnu čo najmenej nič netušiacich ľudí. Avšak Česko a Slovensko patria medzi európsku špičku v „praní“ kradnutých vozidiel, preto sa obávame, že následky prípadného vyšetrovania dopadnú na mnohých nevinných.

Podvodníci vozidlá omladili, stočili najazdené kilometre, vytvorili falošné servisné knižky a falošné doklady, na základe ktorých úradníci autá prihlásili. Vyberali si pritom radnice, kde prihlásenie vozidiel „nerobilo problém“ . Len pri vyšetrovaní jedného z úradov už polícia podľa exkluzívnych informácií MF DNES odhalila viac ako 200 sfalšovaných prihlasovacích dokladov vozidiel. Po prihlásení putovali vozidlá k rôznym súkromným priekupníkom a pochybným autobazárom, ktorí ich predávali nič netušiacim zákazníkom.

Napríklad pán Jiří kúpil si v autobazári ojazdený Volkswagen za 300 tisíc korún českých. „Auto zaregistrovala na úrade sprostredkovateľská firma. Vôbec som netušil, že k tomu boli použité falošné doklady. Žil som v domnení, že je všetko v poriadku, keď som mal v ruke český technický preukaz a normálne som jazdil, až sa jedného dňa ozvala polícia,“ smutne dodal Jiří ukazujúc kópie dokladov k zabavenému vozidlu. Juhočeská polícia nechce kauzu príliš komentovať z dôvodov prebiehajúceho vyšetrovania.   Pokračovanie tu.

 

Takmer každé druhé jazdné auto na Slovensku má stočené kilometre

 

Rekordmanom v štatistikách je Passat, ktorí „omladol“ o 500 tisíc kilometrov. Najviac sa stáča Škoda. Ak ste niekedy kupovali jazdené auto, tak dobre viete, že stav najazdených kilometrov môže byť naozaj len orientačné číslo. Počas 6 ročného fungovania odhalil systém CEBIA 516 tisíc vozidiel s upraveným počtom najazdených kilometrov. Za prvých 5 mesiacov tohto roku ich bolo 100 tisíc.     Viac tu.

  

Jeden z najväčších autobazárov dobehli dlhy

 

Jeden z najväčších slovenských autobazárov je v problémoch. Spoločnosť Autoalles potápajú miliónové dlhy. Veritelia sa ju preto snažia poslať do konkurzu. Vedenie firmy im však ponúka iné riešenie. „Spoločnosť Autoalles podala návrh na reštrukturalizačné konanie, keďže sa zlúčila so spoločnosťou Autoalles Group,“ tvrdí pre HN Milan Michalík, konateľ firmy. Veriteľom sa tak podľa neho vráti viac peňazí, než by to bolo v prípade konkurzu.   Viac tu.

 


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
Testovacia jazda- Skontrolujte nasledujúce časti auta.
 
- Ložiská kolies
Opotrebovanie sa prejaví počuteľným „hučaním“. Za jazdy pozvoľna otáčajte volant tak, aby sa váha auta prenášala na jednu stranu. Počúvajte rozdiel medzi zvukom pri zaťažení a odľahčení – opotrebované ložisko začne pri zaťažení výrazne „hučať“.
 
- Výfuk, katalyzátor
Na závadu výfuku alebo katalyzátora by vás malo upozorniť „zvonenie“ – kovový, cinkavý zvuk. Signalizuje, že sú poškodené vnútorné časti (auto neprejde pri STK).
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk