SOVA varuje pred kúpou jazdeného vozidla po povodniach, žiadajte garancie, že nebolo zatopené

Ako po každých povodniach, aj po tých súčasných sa s veľkou istotou objaví v autobazároch a v súkromnej inzercii množstvo zaplavených vozidiel, ktorých nákup je spojený so značným rizikom. Ako sa dajú takéto autá odhaliť a kde hrozí najmenšia pravdepodobnosť, že si taký automobil kúpite? Združenie SOVA prináša praktické rady.

 

„Voda, nemusí zatopiť auto až do výšky palubnej dosky, stačí ak sa dostane do motorového priestoru a elektroinštalácie. Poškodí tak elektrické a elektronické časti vozidla, ktoré skorodujú. V dôsledku tohto "neviditeľného" poškodenia sa môžu v priebehu jazdy objaviť nečakané závady, ktoré môžu vo vyšších rýchlostiach viesť až k haváriám,“ upozornil predseda Združenia SOVA Mgr. Július Petrus.

 

S prihliadnutím k povodniam je podľa združenia nutné obozretne voliť miesto nákupu jazdeného vozidla. Majitelia zatopených vozidiel sa ich budú snažiť zbaviť za každú cenu, a keďže nikto nechce zatopené auto, budú sa snažiť zatajiť informácie o poškodení.

 

"Podľa našich skúseností hrozí najväčšie riziko pri nákupe auta cez inzeráty. Pri súčasných povodniach sa to bude s najväčšou pravdepodobnosťou týkať aj dovozových jazdeniek. Najpopulárnejším zdrojom dovážaných áut je totiž Nemecko, ktoré je tohtoročnými povodňami postihnuté vo veľkom rozsahu," uviedol Petrus.

 

"Na zatopené autá je po povodniach možné naraziť dokonca aj v kamenných autobazároch. Preto by záujemcovia o kúpu jazdenky mali preveriť, či bazár garantuje prípadné vrátenie peňazí, pokiaľ by sa ukázalo, že auto bolo skutočne zatopené," dodal Petrus.  Viac tu.

Pretáčanie tachometrov legálne

Najmenej tretina ojazdených vozidiel na Slovensku má stočený tachometer. 

Filip DOMOVEC, redaktor: Na stočené kilometer sa po dodaní vojenských sanitiek sťažoval minister obrany Martin Glváč. Vozidlá mali byť úplne nové. No ukázalo sa, že aspoň na jednom z nich už ozbrojené sily jazdili pred dvoma rokmi.

Martin GLVÁČ, /Smer SD/, minister obrany SR: Následne nám tá istá sanitka s tým istým výrobným číslom motora, karosérie, bola dodaná ako nová.

redaktor : Stáčanie tachometrov pritom nie je žiadny veľký problém. Autodielne ho bežne ponúkajú na svojich webových stránkach. My sme pri zisťovaní ceny dostali ponuku za 30 eur.

redaktor: Som si všimol na vašej stránke, že by sa dal u vás prestaviť tachometer. Má 220, tak ja neviem, povedzme na 120.

automechanik: To je jedno aké to je číslo.

redaktor: A koľko by to asi stálo?

automechanik: 30 eur. Stačí mi opísať presný stav, vybrať a poslať k nám.

  Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 Súdna úschova – Vaše auto je predmetom súdneho sporu!
• Problém: K prevzatiu auta do súdnej úschovy môže dôjsť v prípade, keď si kúpite automobil, o ktorý sa vedie spor. To však pri kúpe nie je možné zistiť. V tejto situácii môže dôjsť k odobratiu auta a následnému rozhodnutiu polície o vydaní auta nie subjektom, ktoré vedú spor, ale do súdnej úschovy. Ide o dlhodobú záležitosť, kedy sa čaká, komu súd prisúdi auto.
 Predaj bez súhlasu manžela/manželky – spoločný majetok!
• Požadujte súhlas manžela alebo manželky s predajom auta. Ak ide o spoločný majetok manželov, tak zo zákona je potrebné mať partnerov súhlas.
 Problém: Manžel/manželka môže predaj auta napadnúť v prípade, že súhlas k predaju neudelil/a. Na auto sa uplatňujú práva tretích osôb a takto vzniká právny problém, pretože auto je predmetom žaloby. Môže byť vzaté do súdnej úschovy!
 
Príručku nájdete tu

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk