Pozor na zadlžených predajcov ojazdených vozidiel

Združenie SOVA opäť upozorňuje všetkých záujemcov o ojazdené vozidlá, aby si ešte pre kúpou dôkladne skontrolovali nielen stav vozidla, ale aj samotného predajcu. Jeho dlhy totiž môžu stiahnuť so sebou aj zákazníkov. Napríklad u jedného z najväčších slovenských predajcov ojazdených automobilov AUTOALLES eviduje finančná správa dlh vo výšky takmer 700 000 eur. Ako sme už niekoľkokrát uvádzali, u nepreverených predajcov hrozí, že na vozidle viazne exekúcia, či nesplatený leasing. V obidvoch prípadoch zostávajú noví majitelia nakoniec bez áut, bez peňazí a pridávajú sa výdavky na právneho zástupcu, ktorý sa pokúsi z dlžníka vydolovať aspoň pár centov. To môže trvať aj niekoľko rokov, väčšinou však dlžníci už nemajú z čoho vrátiť. Túto hrozbu určite neignorujte, v roku 2013 bolo na Slovensku registrovaných cca 1 milión exekúcii! Žiadajte písomné potvrdenie od autobazáru, že na vozidle neviazne exekúcia, ani nie je v lízingu, v opačnom prípade vrátenie celej sumy za vozidlo. Malý predajca však nemusí mať dostatočnú finančnú zábezpeku, aby mohol túto garanciu dodržať. Ale i u veľkého bazáru odporúčame overiť si jeho finančné záväzky. V zoznamoch finančnej správy, ktorá zverejňuje najväčších daňových dlžníkov nájdete aj firmy ako je AUTOALLES. Dlh, uvedený na stránke finančnej správy je takmer 700 tisíc eur. Ďalšie dlhy u tohto autobazáru AUTOALLES eviduje tiež SOCIÁLNA POISŤOVŇA, 22. januára to bolo ďalších takmer 47 tisíc eur, stav je možné overiť si tu. Vysoký dlh cez 14 tisíc eur uvádza aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. Drobné dlhy bazáru AUTOALLES zverejnila tiež Union - Zdravotná poisťovňa a Insolvenčný register.  Viac tu.

 

Kúpené auto mu zhabali policajti

 

Kúpiť si auto, nie je až také zložité - samozrejme, ak máte peniaze. No to, čo sa stalo jednému vodičovi z Hnúšte, pripomína skôr zlý sen. Kúpené auto mu policajti po viac ako roku zhabali - vraj je kradnuté. Potom mu ho vrátili ale..., bez technického preukazu a značiek. Vraj súvisia s trestnou činnosťou.     Viac tu.

 

 

Z autobazáru autozmizík?

 

Pred 3 mesiacmi robili policajti raziu v autobazáre v Hrušovanoch pri Topoľčanoch. Zobrali odtiaľ všetky autá. Ľuďom, ktorých ich tam dali na predaj vraj nikto nič nepovedal. Mnohí dodnes netušia, kde autá sú, kedy im ich vrátia. Podľa advokáta porušili policajti zákon. Majitelia aut použili ešte tvrdšie slová. Podľa nich im ich policajti ukradli.    Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
Prehliadka na rampe: Podvozok
Kontrolujte originalitu a súmernosť spojov a neporušenosť tmelu. Pozor na neoriginálne spoje (zvary), ktoré naznačujú, že auto bolo zostavené z dvoch alebo z viacerých častí! Na nosných častiach podvozku bezpečne spoznáte, či auto vážne havarovalo.
 Kolesá a pneumatiky
Koleso pretočte. Uvidíte, či nie je poškodené a budete počuť aj chod ložiska. Uchopte silne koleso a zalomcujte s ním. Nemala by sa cítiť žiadna vôľa, koleso musí pevne sedieť na náprave.
 Motorová časť podvozku
Sledujte stopy po presakujúcom oleji v spojoch. Olejová vaňa a prevodovka nesmú byť poškodené alebo zavarené.
 Brzdy
Skontrolujte brzdové kotúče – musia mať dostatočnú hrúbku a nesmú byť na nich hrany, vrypy alebo drážky, ktoré by znižovali ich účinnosť!
Príručku nájdete tu. 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk