Kupujete jazdenú Škodovku alebo Volkswagen? Zbystrite svoju pozornosť

94 % áut s podozrením na stočenie odometra je z dovozu

Združenie SOVA vytvorilo na základe svojej takmer deväť ročnej činnosti zoznam automobilov, ktoré sú najčastejšie podozrivé zo stočenia odomterov. Takmer štyridsať percent stočených áut tvoria modely Škoda Octavia, Škoda Superb a Volkswagen Passat. Od svojho vzniku SOVA odhalila až 5072 stočených áut.

Na Slovensku sa stáčajú v takmer 94 % autá z dovozu. S dvadsať percentnými podielmi oproti iným značkám sa pri dovážaných autách najčastejšie stáčajú Fordy, Škodovky a Volkswageny. Medzi najviac stáčané modely dovezených áut patrí na Slovensku Škoda Superb, Škoda Octavia Combi a Škoda Octavia.

 „Záujemcovia by si pri týchto značkách a modeloch mali dávať veľký pozor. Nemali by opomenúť kontrolu tzv. VIN kódu, sledovať či opotrebenie automobilu zodpovedá počtu najazdených kilometrov. Väčšie opotrebovanie je možné spoznať napríklad podľa stavu interiéru, vzhľadu volantu, pedálov či údajov v riadiacej jednotke motora,“ radí predseda združenia SOVA Július Petrus.

 

Najviac stáčané modely celkom

 

Najviac stáčané modely z dovozu

 

Škoda Octavia

16 %

Škoda Superb

21 %

Škoda Superb

12 %

Škoda Octavia Combi

20 %

Volkswagen Passat

10 %

Škoda Octavia

20 %

 

„Odporúčame sa sústrediť na nákup vozidla vo väčších autobazároch a nakupovať autá, ktoré nie sú z dovozu. Novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá platí od 1. 3. 2016, presunula trh so stočenými automobilmi medzi fyzické osoby. Tie používajú i malý predajcovia, ktorí registrujú stočené autá na svojich zamestnancov,“ ozrejmuje praktiky predaja stočeniek Petrus a dodáva: „z tohto dôvodu ani nemôžeme konkrétne upozorňovať ľudí, ktorý autobazár má zlú povesť a nákupu v ňom by sa mali vyhnúť.“

Pokiaľ má automobil pretočený tachometer, vystavuje sa vodič takého vozidla veľkému riziku poškodenia zdravia, či ohrozenia života. Vozidlo a jeho dôležité diely sú totiž výrazne inak opotrebované, ako by majiteľ podľa stavu odometra predpokladal. A to by si mali uvedomiť ako predávajúci, tak aj kupujúci.

Každé tretie ojazdené auto v Nemecku má stočený odometer

Podľa odhadu Automobilového klubu Nemecka, má každé tretie vozidlo stočený tachometer.

Podľa odhadu Automobilového klubu Nemecka, má každé tretie ojazdené vozidlo stočený odometer. Zariadenia, pomocou ktorých je možné znížiť počet kilometrov na odometri, sa dajú zakúpiť na internete podľa nemeckých médií už za niekoľko desiatok eur.

Odborníci odhadujú, že auto, u ktorého sa nelegálne znížil počet kilometrov je možné predať v priemere o 3 000 eur drahšie ako keby sa predávalo so skutočným počtom najazdených kilometrov.

Škody, ktoré stáčanie odometrov nemeckému hospodárstvu spôsobí, odhaduje autoklub ADAC na šesť miliárd eur ročne. "Stočenie odometru je dnes s príslušným vybavením hračka. Väčšinou trvá len sekundy a i keď je protizákonné, ponúka sa všade už od 50 eur za auto," tvrdí ADAC, podľa ktorého žiadny z dnešných vozov nie je proti manipulácii s odometrom úplne zabezpečený.

Stáčanie odometru je podľa nemeckých zákonov hodnotené ako podvod, za ktorý hrozí pokuta alebo až ročné väzenie.

Celý článok nájdete tu.

prirucka

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 

Ako a kde kupovať

Na výber auta si nechajte dostatok času
 
Výber a kúpa auta vám zaberie veľa času. Ak máte prístup k internetu, určite ho využite. Profesionálni predajcovia ponúkajú automobil aj na internete. Môžete vyberať z tisícov áut bez toho, aby ste vstali zo stoličky. Takto sa vyhnete amatérom, súkromným dovozcom a podvodníkom, ktorí parazitujú na malej informovanosti klientov. Na internete nájdete aj fotografie väčšiny automobilov a ich detailný popis. Prehľadne a rýchlo porovnáte cenové rozdiely medzi jednotlivými druhmi a typmi áut, počty najazdených kilometrov, vek auta, atď. 
 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk