Vďaka dotácii ministerstva združenie SOVA vytlačí aktualizovanú príručku pre kúpu ojazdeného auta

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov SOVA uspel so svojou žiadosťou na Ministerstvo hospodárstva o podporu aktualizácie príručky a jej vydania. Príručka pomôže spotrebiteľom pri nákupe ojazdeného auta a poradí ako sa nenechať oklamať nepoctivými predajcami. Združenie rozdistribuuje medzi spotrebiteľov celkom 20 000 kusov príručky, ktorá bude dostupná aj v elektronickej podobe na jeho stránkach.

„Od poslednej aktualizácie príručky sa veľa vecí zmenilo, pribudli nové technológie, politici novelizovali zákony, podvodníci sa stali sofistikovanejšími a zároveň sme svojím každodenným riešením problémov spotrebiteľov získali mnoho poznatkov a skúseností, ktoré v príručke zohľadníme. Sme radi, že nášmu projektu Ministerstvo hospodárstva udelilo dotáciu, nakoľko bez jeho pomoci by sme príručku neboli schopní vydať,“približuje situáciu predseda združenia SOVA Július Petrus.

Príručka poradí ako sa vyvarovať kúpy nekvalitného, havarovaného alebo kradnutého automobilu. Pomôže kupujúcim zistiť či auto nie je kradnuté alebo papierovo „omladené“. Ukáže najbežnejšie podvody dovozcov ojazdených áut a nepoctivých bazáristov, a taktiež odpovie na najčastejšie otázky s ktorými sa spotrebitelia na Združenie SOVA obracajú. SOVA príručku aktualizuje v priebehu jari a k spotrebiteľom by sa tak mohla dostať už počas letných prázdnin.

„Veríme, že príručka pomôže zákazníkom, ktorí si kupujú ojazdené autá, aby sa nestali obeťami trikov nepoctivých bazárov, individuálnych predajcov či dovozcov. Zároveň by sme boli veľmi radi, ak by prostredníctvom lepšej informovanosti kupujúcich sťažila prácu podvodníkom a prispela k ich postupnému a úplnému vytlačeniu z trhu,“dúfa Petrus.

Celkové náklady na príručku by sa mali vyšplhať na takmer 6 300 eur, štyri pätiny pokryje dotácia a jednu pätinu zaplatí Združenie z vlastných zdrojov. Projekt Združenia bol schválený v rámci Výzvy na predloženie projektov na rok 2017 pre združenia na ochranu spotrebiteľov – ochrana spotrebiteľa v špecifickej oblasti.

Minulé vydania príručky obsahujú informácie na čo si treba dávať pozor pri kúpe auta, zoznam vecí, ktoré by mal byť schopný skontrolovať aj samotný laik a čo radšej prenechať na profesionála. Upozorňujú na čo si dať pozor pri právnej kontrole a zároveň ako by mala vyzerať kontrola technického stavu automobilu. Ďalej oboznamujú kupujúcich o tom, čo by mali overiť pri testovacej jazde. Radia, kde a ako kupovať automobil a nezabúdajú ani na zoznam vecí, ktoré by mal kupujúci vždy požadovať pri kúpe jazdenky. Na záver informujú o hlavných trendoch, ktoré robia podvodníci. Minulé vydania príručky podporil aj Policajný zbor SR.

Združenie SOVA bojuje proti podvodníkom s ojazdenými automobilmi už od roku 2007. Vedie databázu stočených automobilov v ktorej od svojho vzniku eviduje viac ako 5000 automobilov. Každý kto má VIN automobilu  môže na stránkach Združenia vozidlo overiť a zistiť, či u neho neprišlo k manipulácii s odometrom. Na SOVU sa obracajú ľudia so žiadosťami o pomoc a to prostredníctvom emailov a kontaktného formulára, ktorý je voľne prístupný na stránkach združenia. V poslednej dobe rieši SOVA čoraz viac prípadov podvodov pri kúpe auta zo zahraničia.

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia