TV Markíza: Ako neprerobiť, ak sa chystáte jedno kúpiť?

TV Markíza: Ako neprerobiť, ak sa chystáte jedno kúpiť?

Predseda združenia SOVA radil v relácii Reflex od TV Markíza ako neprerobiť, ak sa chystáte kúpiť automobil.

petrus reflex 2

 

HERMAN Patrik, moderátor

Kúpa či dovoz starších vozidiel je u nás v kurze. Kritici namietajú, že si zo Slovenska robíme vrakovisko. No faktom zostáva, že nie každý si môže nové auto dovoliť. Mnohí ľudia na výber jednoducho nemajú, kúpa ojazdeného auta však so sebou prináša aj veľa neistoty či už ide o technický stav kupovaného vozidla alebo jeho predajcu. A tak sme sa odborníkov spýtali, čo robiť, aby sme sa nepopálili a riziká znížili na minimum.

 

 GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Poznáte to, chcete kúpiť auto a nemáte dosť peňazí na nové, rozhliadate sa teda po takzvaných jazdenkách. Z každej strany však na vás číha nejaký háčik, skryté chyby, stočené kilometre a tak ďalej, a tak ďalej.

 

KURUCZ Peter, predajca ojazdených automobilov

U nás bohužiaľ je taká obyčaj, by som to nazval, že ľudia chmatnú, ako sa ľudovo hovorí, po dobrej cene, ale bohužiaľ tá dobrá cena je nie vždy zárukou kvality. Všetci podvodníci a nekalé praktiky sa sústreďujú hlavne na cenu, to znamená, pokiaľ podvodník nastaví fantasticky, úžasne výhodnú cenu pre toho kupujúceho, mnohokrát mu to, ako sa hovorí, zastrie zrak, vozidlo kúpi a potom príde až na nejaké problémy, súvisiace s týmto vozidlom.

 

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Vtedy je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Reklamácia bývajú komplikované a servis ide do peňazí. Výhodná cena na začiatku sa tak môže napokon výrazne zvýšiť. Ako sa teda nepopáliť?

 

PETRUS Július, Spolok na ochranu vlastníkov automobilov

V prvom rade treba dbať na to, aby sme nakupovali u takého predajcu, ktorý auto vlastní a nie je to auto v komisionálnom predaji, čiže nie je predmetom sprostredkovania. Vyhneme sa tak viacerým problémom.

 

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Svoje by o tom vedel rozprávať Marek, ktorý zistil, že kúpil auto so stočenými kilometrami.

 

Marek

Tam boli stáčané kilometre a tým pádom som bol oklamaný.

 

pracovník autoservisu

Volant je vymenený, pedále nezodpovedajú 100 tisíc kilometrom.

 

redaktorka

No a ako vyzerajú?

 

pracovník autoservisu

Vyzerajú na takých 200 tisíc kilometrov.

 

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Predajca vtedy argumentoval, že s tým nemá nič spoločné a je len sprostredkovateľ.

 

predajca

Ja nemám problém. Ja som auto nepredával, to nebolo moje vozidlo.

 

KURUCZ Peter, predajca ojazdených automobilov

Čo sa najčastejšie u nás, bohužiaľ, stočené kilometre. Je to vec, ktorá dá sa overiť, aj sa zároveň nedá overiť, pretože softvéry, ktorými sa dnes stáčajú kilometre, sú už tak sofistikované, že jednoducho niekedy sa to nedá zistiť.

 

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Legislatíva pritom zakazuje právnickým osobám predávať vozidlá so stočenými kilometrami. Ako laik si môžete overiť počet najazdených kilometrov cez niekoľko webstránok, ktoré obsahujú databázy emisných či technických kontrol.

 

KURUCZ Peter, predajca ojazdených automobilov

Čo si treba určite všímať pri kúpe vozidla, overiť si predávajúceho. Vždy je väčší risk, keď kupujeme vozidlo na ulici od súkromnej osoby. Nikde nemáme takú dôveru, ako keď kupujeme vozidlo v kamennej prevádzke, kde dostávame k vozidlu všetky potrebné záruky zo zákona, teda 12-mesačnú záruku na skryté vady a takisto mnoho autobazárov dnes už poskytuje aj garanciu najazdených kilometrov.

 

 GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Predseda Spolku na ochranu vlastníkov automobilov tvrdí, že kúpa ojazdeného auta nie je riziková, musíte však poznať pravidlá.

 

PETRUS Július, Spolok na ochranu vlastníkov automobilov

Odporúčame si stiahnuť našu príručku Ako nakupovať jazdenky a tam je väčšina týchto nešvárov a neduhov veľmi detailne opísaných.

 

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Väčšina z nás nie sme odborníci na autá, sú však znaky, ktoré si vieme overiť aj laickým okom, napríklad taký rok výroby, ktorý by mal sedieť na všetkých sklách či bezpečnostných pásoch. Takisto voľným okom skontrolujeme či sedí číslo karosérie, veku auta a počtu kilometrov by tiež mal zodpovedať aj stav pedálov či opotrebovanie volantu a sedadiel. Ak nebolo auto búrané, mali by jednotlivé diely karosérie pekne lícovať a škáry sú spravidla rovnomerné.

 

KURUCZ Peter, predajca ojazdených automobilov

Tu odporúčam naozaj kupovať vozidlá nie bez servisnej knižky, to znamená, aby malo vozidlo servisnú knižku, aby bola riadne vyplnená. Minimálne nech tie záznamy tam sú, ideálne poprípade, ak sú doložené faktúrami alebo nejakými bločkami, pretože tým sa vyhneme tomu, že nám servisnú knižku naozaj opečiatkoval niekto, u ktorého to auto v živote v servise nebolo.

 

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Seriózny predajca by vám mal navyše umožniť, aby ste si auto prezreli s niekým, kto sa do toho vyzná.

 

PETRUS Július, Spolok na ochranu vlastníkov automobilov

Najlepšie je zobrať vozidlo do nezávislého autoservisu a dať si ho aj tam prehliadnuť. Samozrejme absolvovať skúšobnú jazdu a nikdy nezaplatiť vopred, kým auto nestojí pred vami a nemáte kľúče v rukách.

 

Celú reportáž nájdete tu.

Aktuality

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

SOVA v Česku

SOVA v Česku