TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Človek, ktorý takéto auto hoci aj z nevedomosti kúpy, má takpovediac smolu. Na slovenských cestách si na ňom nezajazdí. Na prvý pohľad ide o zánovné autá, väčšinou však majú staršie dieselové motory. Dovážajú ich aj na slovenský trh, no u nás kontrolou originality neprejú.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Technici kontroly originality neakceptujú tieto doklady, nevykonajú kontrolu originality a tým pádom nie je možné toto vozidlo prihlásiť.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Pri kúpe auta zo zahraničia si tak treba dať pozor na registračné doklady a byť mimoriadne opatrný, inak auto možno rozobrať len na náhradné diely.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Vozidlá, ktoré majú v registračných dokladoch pečiatku s textom "Verwertungsnachweis lag vor". To znamená, že sú určené na zošrotovanie.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Zbystrite pozornosť aj vtedy, ak v dokladoch uvidíte záznam prelepený čiarovým kódom, či takto odstrihnutý roh strany.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Ďalšou pomôckou môže byť pečiatka v registračných dokladoch s textom "Ungültig", čo znamená neplatné.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Slováci, ktorý takéto auto z Nemecka kúpila, sa môžu už len súdiť, ak ide o úmysel, podľa právnika prichádza do úvahy trestný čin podvodu, či poškodzovanie spotrebiteľa. Najdôležitejšia je však písomná kúpna zmluva.

Michal ŠEVČÍK, právnik

Určite v tomto smere je, či tá kúpna zmluva, ktorou to auto kúpil, hovorí o tom, že kupuje automobil na jazdenie a nie napríklad na nejaké náhradné diely.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

z Banskej Bystrice, Katarína Juričková, televízia JOJ.

Celú reportáž nájdete tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac