TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Človek, ktorý takéto auto hoci aj z nevedomosti kúpy, má takpovediac smolu. Na slovenských cestách si na ňom nezajazdí. Na prvý pohľad ide o zánovné autá, väčšinou však majú staršie dieselové motory. Dovážajú ich aj na slovenský trh, no u nás kontrolou originality neprejú.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Technici kontroly originality neakceptujú tieto doklady, nevykonajú kontrolu originality a tým pádom nie je možné toto vozidlo prihlásiť.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Pri kúpe auta zo zahraničia si tak treba dať pozor na registračné doklady a byť mimoriadne opatrný, inak auto možno rozobrať len na náhradné diely.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Vozidlá, ktoré majú v registračných dokladoch pečiatku s textom "Verwertungsnachweis lag vor". To znamená, že sú určené na zošrotovanie.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Zbystrite pozornosť aj vtedy, ak v dokladoch uvidíte záznam prelepený čiarovým kódom, či takto odstrihnutý roh strany.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Ďalšou pomôckou môže byť pečiatka v registračných dokladoch s textom "Ungültig", čo znamená neplatné.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Slováci, ktorý takéto auto z Nemecka kúpila, sa môžu už len súdiť, ak ide o úmysel, podľa právnika prichádza do úvahy trestný čin podvodu, či poškodzovanie spotrebiteľa. Najdôležitejšia je však písomná kúpna zmluva.

Michal ŠEVČÍK, právnik

Určite v tomto smere je, či tá kúpna zmluva, ktorou to auto kúpil, hovorí o tom, že kupuje automobil na jazdenie a nie napríklad na nejaké náhradné diely.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

z Banskej Bystrice, Katarína Juričková, televízia JOJ.

Celú reportáž nájdete tu.

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac

5. augusta 2019 | 24.hod_OKLAMALI ĽUDÍ: V okrese Partizánske došlo k podvodnému predaju áut

Polícia upozorňuje občanov na podvodné predaje áut v okrese Partizánske. Oznámenia oklamaných kupujúcich prijíma už niekoľko rokov po sebe. Autá, ktoré si ľudia zadovážili cez inzerát, majú zlý technický stav, problémy a nezrovnalosti v technickej dokumentácii či v ich evidencii u polície. Informovala o tom vo štvrtok TASR Elena… viac