TV JOJ: Nálepkovo, okres Gelnica: Riskantná kúpa starého auta

Kúpa ojazdeného auta je často lotéria. Obzvlášť, ak už má svoj vek a najazdených vyše 200 tisíc kilometrov. Jozef zo Spiša potreboval lacné auto, no kúpil mačku vo vreci. Auto mu slúžilo 48 hodín. Nemá tak ani vozidlo, ani peniaze.

redaktor

Nálepkovčanovi sa podarilo našetriť pár stoviek eur na auto. Na internete si našiel aj vhodného kandidáta, ktorého nakoniec kúpil, no po pár dňoch mu ostalo stáť.

poškodený

Predávajúci, čo mi predával, to nie je majiteľ vozidla, vravel, že je všetko v poriadku, po motorskej stránke 100%, že za to ručí, mám si vyskúšať, vyskúšal auto on, nie ja, on vyskúšal. Tak som mu dal peniaze, on mi dal kľúče.

redaktor

Podpísali aj kúpno-predajnú zmluvu. V nej je uvedené meno majiteľa vozidla. Predávajúci bol treťou osobou, údajne príbuzný majiteľa auta. Jozef s Fordom dorazil domov, vozil sa na ňom presne dva dni.

poškodený

Naštartoval, pohol som s ním a už nejde a odvtedy nejde. Písal som mu SMS-ky, udáme na políciu, podáme naňho trestné oznámenie, že je podvodník, že nám predal také auto, ktoré nejde.

redaktor

Muž je teraz v slepej uličke, nemá tak ani peniaze ani auto. Jozef vyšiel aj do autoservisov, tam zistili, že je pokazené vstrekové čerpadlo. Oprava by stála viac ako tisíc eur. Mechanici mu poradili, aby auto vrátil pôvodnému majiteľovi. Ten si však chybu, podľa Jozefa, nepripúšťa.

poškodený

Neviem čo mám robiť proste, ani auto nemám, ani peniaze, som teraz naprázdno zostal.

hovorkyňa SOI

Pokiaľ ide o záruku, platí, že v prípade použitej veci je predávajúci povinný poskytnúť kupujúcemu záruku minimálne 1 rok, avšak táto záruka môže byť aj dlhšia. V prípade sporu medzi dvoma fyzickými osobami je oprávnený rozhodnúť len príslušný súd, ktorý môže rozhodnúť aj o platnosti samotnej kúpnej zmluvy.

redaktor

Predávajúceho muža zo Spišskej Belej sme kontaktovali telefonicky. Ten sa k prípadu vyjadriť odmietol. Pokiaľ Nálepkovčanovi nevráti peniaze alebo auto na vlastné náklady neopraví, môže ho dať Jozef na občiansko-právny súd. Z Nálepkova Matúš Gavlák, televízia Joj.

Celá reportáž tu čas 17:27.

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac

5. augusta 2019 | 24.hod_OKLAMALI ĽUDÍ: V okrese Partizánske došlo k podvodnému predaju áut

Polícia upozorňuje občanov na podvodné predaje áut v okrese Partizánske. Oznámenia oklamaných kupujúcich prijíma už niekoľko rokov po sebe. Autá, ktoré si ľudia zadovážili cez inzerát, majú zlý technický stav, problémy a nezrovnalosti v technickej dokumentácii či v ich evidencii u polície. Informovala o tom vo štvrtok TASR Elena… viac