RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo

Už aj v Česku je povinná tzv. záchranárska ulička v kolóne áut, vodiči poznajú toto pravidlo napríklad z Rakúska. Od 1. Októbra sa menia aj ďalšie predpisy. Tvorbu koridorov pre záchranárske vozidlá pripravuje aj Slovensko.

redaktorka

Vozidlá Integrovaného záchranného systému sa snažia preraziť si uličku na diaľnici, zmätení vodiči sa nevedia vyhnúť a namiesto uličky uprostred zablokujú oba jazdné pruhy. Takto pripravujú záchranárov o cenné minúty.

hovorca Hasičského záchranného zboru hlavného mesta ČR Praha

Pre nás ako hasičov, ale i pre záchranku a pre ostatné zložky je dôležité, aby tá ulička bola urobená včas a nie až keď tí vodiči počujú tie zložky, ktoré prichádzajú na miesto. Zvlášť pre naše hasičské autá, ktoré sú veľké, sú nákladiaky tak je to kľúčové.

redaktorka

Táto záchranná ulička je vzorová, oddnes je jej vytváranie na českých povinné, za nesprávne radenie hrozí vodičom pokuta v prepočte 200 eur.

Ľavý pruh uhýba vľavo a pravý vpravo, na diaľnici s 3 a viac pruhmi je to rovnaké. Pokiaľ idete vľavo posuňte sa čo najviac doľava, ostatné pruhy sa radia smerom doprava.

redaktorka

Nové pravidlá menia i povinnú výbavu auta, vodiči s asistenčnou službou už nemusia v aute voziť rezervu a príručný hever, z povinnej výbavy vypadli i náhradné žiarovky a poistky.

člen Ústredného automotoklubu ČR

Pokiaľ ide o lekárničku, tak to najdôležitejšie je to, že sa nemusí dodržovať expirácia. To znamená doba účinnosti tej danej látky, obväzu a tak podobne, už nie je potrebné každých x rokov meniť to za nový.

redaktorka

Postihy čakajú aj na tých, ktorí si dovolia stočiť tachometer, aby malo vozidlo menej najazdených kilometrov. Česko takúto prax doteraz nepokutovalo.

člen Ústredného automotoklubu ČR

V Čechách za stáčanie hrozí pokuta do výšky pol milióna korún českých, kdežto na Slovensku je to 100 000 eur, to znamená povedzme niekde 2,6 milióna českých korún. To je výrazný rozdiel a určite je na mieste, aby Česká republika v tomto smere postupovala podobne ako Slovensko.

redaktorka

České ministerstvo dopravy si od zavedenia nových pravidiel sľubuje väčšiu disciplinovanosť vodičov aj zabránenie zmätkom, ktoré na cestách vznikali pre odlišnú úpravu v susedných štátoch. Z Prahy Katarína Vítková, RTVS.

Celá reportáž tu. Čas 20:50.

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac

5. augusta 2019 | 24.hod_OKLAMALI ĽUDÍ: V okrese Partizánske došlo k podvodnému predaju áut

Polícia upozorňuje občanov na podvodné predaje áut v okrese Partizánske. Oznámenia oklamaných kupujúcich prijíma už niekoľko rokov po sebe. Autá, ktoré si ľudia zadovážili cez inzerát, majú zlý technický stav, problémy a nezrovnalosti v technickej dokumentácii či v ich evidencii u polície. Informovala o tom vo štvrtok TASR Elena… viac