PODKAPOTOU.sk: Kupujete jazdenú Škodovku, Ford, či Volkswagen? Majte sa na pozore!

Až 94 % predávaných ojazdených áut, pri ktorých je podozrenie na stočenie odometra je z dovozu.

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov – SOVA vytvoril na základe svojej takmer deväťročnej činnosti zoznam automobilov, ktoré sú najčastejšie podozrivé zo stočenia odometrov. Od svojho vzniku SOVA odhalila až 5072 stočených áut. Takmer štyridsať percent stočených áut tvoria modely Škoda Octavia, Škoda Superb a Volkswagen Passat.

Na Slovensku sa stáčajú v takmer 94 % autá z dovozu. S dvadsať percentnými podielmi oproti iným značkám sa pri dovážaných autách najčastejšie stáčajú Fordy, Škodovky a Volkswageny. Medzi najviac stáčané modely dovezených áut patrí na Slovensku Škoda Superb, Škoda Octavia Combi a Škoda Octavia.

„Záujemcovia by si pri týchto značkách a modeloch mali dávať veľký pozor. Nemali by opomenúť kontrolu tzv. VIN kódu, sledovať či opotrebenie automobilu zodpovedá počtu najazdených kilometrov. Väčšie opotrebovanie je možné spoznať napríklad podľa stavu interiéru, vzhľadu volantu, pedálov či údajov v riadiacej jednotke motora,“ radí predseda združenia SOVA Július Petrus.

Najviac stáčané modely celkom                             Najviac stáčané modely z dovozu

Škoda Octavia       16 %                                                    Škoda Superb  21 %

Škoda Superb         12 %                                                    Škoda Octavia Combi 20 %

Volkswagen Passat 10 %                                                    Škoda Octavia 20 %

Odporúčame sa sústrediť na nákup vozidla vo väčších autobazároch a nakupovať autá, ktoré nie sú z dovozu. Novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá platí od 1. 3. 2016, presunula trh so stočenými automobilmi medzi fyzické osoby.

Tie používajú i malí predajcovia, ktorí registrujú stočené autá na svojich zamestnancov,“ ozrejmuje praktiky predaja stočeniek Petrus a dodáva, že: „z tohto dôvodu ani nemôžeme konkrétne upozorňovať ľudí, ktorý autobazár má zlú povesť a nákupu v ňom by sa mali vyhnúť.“

Ak má automobil pretočený odometer (tachometer), vystavuje sa vodič takého vozidla veľkému riziku poškodenia zdravia, či ohrozenia života. Vozidlo a jeho dôležité diely sú totiž výrazne inak opotrebované, ako by majiteľ podľa stavu odometra predpokladal. A to by si mali uvedomiť ako predávajúci, tak aj kupujúci.

Či auto nefiguruje v databáze stočených áut SOVA je možné zistiť na stránkach Združenia po zadaní VIN. Viac informácií o tom, ako odhaľovať triky predajcov jazdených automobilov nájdete v príručke SOVA pre bezpečnú kúpu jazdených áut.

Na internete je stále ponuka na úpravu údajov

SOVA urobila tiež internetový prieskum slovenských firiem verejne ponúkajúcich  nastavenie a úpravy stavu odometrov. V porovnaní s minulými rokmi počet firiem síce klesol, no napodiv i napriek platnosti zákona, ktorý stáčanie odometrov zakazuje, ich stále ešte na webe existuje viac než desať.

Na webe je stále ešte 13 firiem, ktoré ponúkajú na Slovensku úpravu odometra. SOVA zašle zoznam spoločností k prevereniu Slovenskej obchodnej inšpekcii

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov – SOVA uskutočnil po dvoch rokoch zasa nový prieskum počtu firiem, ktoré ponúkajú na slovenskom internete úpravy a nastavenie odometrov osobných ojazdených automobilov. Počet ponúk zrejme vďaka novele zákona klesol o 10.

SOVA použila pri hľadaní vyhľadávač Google a kľúčové slová ako „nastavenie odometra“, „úprava odometra“, „servis odometra“ a podobne. Čiže celkom jednoduché vyhľadávanie Pred piatimi rokmi sme našli 21 firiem, v roku 2014 až 23 firiem, tento rok 13. Obrátil sa tak rastúci trend, ktorý na Slovensku doteraz bol. Firmy, ktoré ponúkajú nastavenie odometra však ešte stále existujú, hoci sú v zákone za nelegálnu manipuláciu vysoké sankcie.

„Úplne nezmizli ani ponuky zariadení k tejto činnosti. Oboje je celkom prekvapujúce, keď si uvedomíme, že zákon za chvíľu bude v platnosti už trištvrte roka,“ komentuje situáciu predseda SOVA Mgr. Július Petrus.

Väčšina firiem sa odvoláva na servis a opravy odometra, ale podľa novely zákona môže servis poskytovať iba výrobca, zástupca výrobcu alebo autorizovaný servis. Je teda otázkou či všetky firmy spadajú do týchto kategórií. „Chceme ale veriť, že tieto firmy sa riadia platnými zákonmi a úpravy odometra naozaj poskytujú iba k servisným účelom a spadajú do zmienených kategórií. I napriek tomu by sme ale odporučili Slovenskej obchodnej inšpekcii aby dané spoločnosti preverila. Nami zistený zoznam tiež SOI zašleme.“ Zníženie počtu firiem súvisí s novelou zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá zakazuje neoprávnenú a úmyselnú manipuláciu s odometrom a tým úpravu najazdených kilometrov. Za túto činnosť môže Slovenská obchodná inšpekcia uložiť pokutu vo výške od 5000 do 50 000 eur. Vyrubiť ju môžu aj dva roky po zistení porušenia zákona, najneskôr do piatich rokov.

Trestnú zodpovednosť pre pokus podvodu môže niesť i ten, kto ponúka vozidlo so stočenými kilometrami, hoci ich nemusel upravovať on. Rozhodujúca je výška škody, ktorú mohol kupujúcemu spôsobiť.

Podľa Petrusa nejde pri pretáčaní tachometrov iba o hmotnú škodu, z dôvodu podvodného zvýšenia ceny jazdeného auta: „Pokiaľ má automobil pretočený tachometer, vystavuje sa vodič takého vozidla veľkému riziku poškodenia zdravia, či ohrozenia života. Automobil a jeho dôležité diely sú totiž výrazne inak opotrebované, než by majiteľ podľa stavu tachometra predpokladal. A to by si mali uvedomiť ako predávajúci, tak aj kupujúci,“ zdôraznil.

Celý článok nájdete tu.

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac

5. augusta 2019 | 24.hod_OKLAMALI ĽUDÍ: V okrese Partizánske došlo k podvodnému predaju áut