Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe.

Zločin aj prečin

Radoslav stál pred súdom kvôli obžalobe z 10 skutkov z pôvodne niekoľko desiatok ešte stále vyšetrovaných prípadov.

V siedmich ide o zločin sprenevery, v troch o prečin podvodu.

Podľa znenia väčšiny z nich Radoslav od apríla do októbra 2016 ústne alebo písomne uzatvoril s firmami a jednotlivcami zmluvu o sprostredkovaní predaja ich motorových vozidiel.

Peniaze od kupcov zinkasoval, no pôvodným majiteľom poslal iba časť peňazí, alebo nič.

Tri vozidlá bez vedomia majiteľov skončili v záložni.

Dohodu neuzavrel

V prípravnom konaní Radoslav vypovedať odmietol. Vinu napokon priznal a formálne aj oľutoval, no ako konštatuje obžaloba, urobil tak iba kvôli možnosti konania o vine a treste.

K uzavretiu dohody napokon nedošlo, lebo prokurátorom navrhovaný trest sa obvinenému zdal prísny. Išlo o dva roky väzenia a zaplatenie náhrady škody vyše 50-tisíc eur.

Radoslav chcel „podmienku“ a škoda sa mu zdala privysoká.

Poškodení majitelia vozidiel na polícii podrobne opísali, aké zmluvy uzavreli i ako potom po predaji urgovali zaslanie peňazí.

Tvrdili, že majiteľ autobazáru sa stále na niečo vyhováral. Na problémy s lízingovkou, že mu vykradli dom, že peniaze práve odišli, no napokon žiadne nedošli.

Časom nadobudli reálne presvedčenie, že sa stali obeťami podvodníka.

Pomerne rozsiahla bola aj výpoveď majiteľa záložne, v ktorej Radoslav založil tri vozidlá v celkovej sume 15-tisíc eur.

Výsledkom minulotýždňového súdneho konania bolo nahradenie predošlej podmienky prísnejšou, tri roky s päť ročným probačným dohľadom. Košičan musí zaplatiť škodu takmer 100 000 eur. Prokurátor podal odvolanie. Polícia stále vyšetruje takmer 40 zvyšných prípadov, v ktorých mal  spôsobiť škodu takmer 400-tisíc eur.

Celý článok tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac