Hlavnespravy_Nekonečný príbeh podvodov s jazdenkami

Nepríjemnú skúsenosť má pán Peter z Dubnice nad Váhom, ktorý si vyhliadol Citroën C4 Grand Picasso cez autobazár v Kalnej nad Hronom. Cena 7-tisíc eur, najazdených necelých 51-tisíc kilometrov, rok výroby 2012. Predajca v inzeráte samozrejme vyzdvihol „top stav“. V inzeráte a ani v reporte, ktorý si zakúpil od „priekupníckej“ spoločnosti nebola žiadna zmienka o tom, že vozidlo nie je v poriadku. Pri osobnej prehliadke ale zistil, že auto bolo havarované. Údaje o vozidle si následne overil cez kontrolu originality. Z merania povlakovej vrstvy vyplýva, že vozidlo bolo jednoznačne havarované a následne opravované. Spoločnosť, ktorá report vystavila pritom spotrebiteľov cez reklamu na webe informuje, že „zistí, či bolo vozidlo havarované“. V tomto prípade sa tak nestalo a spotrebiteľ z Dubnice nad Váhom bol jednoznačne uvedený do omylu.

Niektoré „priekupnícke“ spoločnosti pôsobiace v oblasti predaja jazdených vozidiel, prezentujú svoje aktivity ako kontrolu originality (KO), pričom nemajú oprávnenie na túto činnosť. Tým zavádzajú spotrebiteľov, ktorí v snahe získať podstatné informácie o vozidle zaplatia za certifikát alebo report, ktorý obsahuje absolútne irelevantné informácie. Spotrebitelia by preto pri overovaní údajov o vozidlách mali využívať len oficiálne zdroje.

Výsledok kontroly originality je vždy zaznamenaný do Odborného posudku o kontrole originality vozidla, do informačného systému KO a vyjadruje stav spôsobilosti vozidla na prevádzku v cestnej premávke. Nezaznamenáva sa do žiadnych reportov a ani certifikátov. V Odbornom posudku o KO sú okrem údajov o vozidle zaznamenané: klasifikácia a výsledok kontroly originality, to znamená či je vozidlo spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke, ďalej stav počítadla prejdenej vzdialenosti zapísaný počas výkonu KO, namerané hodnoty hrúbky povlakovej vrstvy. Okrem iných skutočností sa počas kontroly originality overuje exekučná blokácia vozidla, zisťuje sa, či je alebo nie je vozidlo spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke z hľadiska pravosti identifikátorov na vozidle, pravosti dokladov  alebo neoprávnených zásahov do konštrukcie vozidla. Overujú sa záznamy v evidencii vozidiel SR a výskyt v národných a medzinárodných pátracích systémoch.

Na webovej stránke Technickej služby kontroly originality www.ko.sk sú dostupné informácie o všetkých vozidlách, ktoré absolvovali kontrolu originality. Po bezplatnej registrácii si spotrebiteľ vie pomocou identifikačného čísla vozidla VIN, evidenčného čísla vozidla, Odborného posudku o KO, čísla kontrolnej nálepky KO, príp. RFID/QR nálepky overiť údaje z kontroly. Okrem informácií o výsledku kontroly originality sa zobrazia fotografie vyhotovené počas KO a zaznamenané údaje o vozidle. Pri zadaní čísla Odborného posudku o KO sú naviac zobrazené namerané hodnoty hrúbky povlakovej vrstvy, ako aj stav najazdených kilometrov zaznamenaný v čase vykonania KO.

Oficiálne údaje o vozidle spotrebiteľ získa aj na webe Registra prevádzkových záznamov vozidiel (www.rpzv.sk), ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Pomocou identifikačného čísla vozidla VIN si overí či bol k vozidlu vydaný Výpis z RPZV, tzv. ODO-Pass, ktorý zobrazuje históriu najazdených kilometrov.

Od 20.mája 2018 sa podľa zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, zaznamenáva história najazdených kilometrov do RPZV. Údaje zo štátneho registra sa poskytujú prevádzkovateľovi vozidla formou ODO-Passu. ODO-Passy je možné získať na pracoviskách kontroly originality a u poskytovateľov ODO-Passov (https://www.rpzv.sk/Ziskat). Existenciu ODO-Passu si spotrebiteľ overí na stránke www.rpzv.sk. Prevádzkovateľ vozidla môže ODO-Pass zverejniť, resp. poskytnúť záujemcom o kúpu vozidla. Pokiaľ predajca údaje z ODO-Passu neposkytne a kupujúci zistí, že výpis existuje, je viac ako pravdepodobné, že vozidlo má „upravený“ odometer.

V rámci RPZV sú okrem najazdených kilometrov dostupné aj ďalšie informácie. V Prílohe k Výpisu z RPZV (ODO-Passu) spotrebiteľ získa údaje o exekučnej blokácii, leasingu, záložnom práve, o overení vozidla v pátracích evidenciách, o platnosti technickej a emisnej kontroly, výbave vozidla, atď.

Prílohu, ktorá obsahuje aktuálne údaje ku každému registrovanému vozidlu v slovenskej evidencii, možno vygenerovať vždy len ku platnému ODO-Passu. Získať prílohu je možné na pracoviskách kontroly originality a u poskytovateľov ODO-Passov. K prílohe sa dostane aj spotrebiteľ cez web www.rpzv.sk, potrebuje k tomu od prevádzkovateľa (majiteľa vozidla) rovnaké údaje ako aj na overenie ODO-Passu, to znamená číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledný stav kilometrov zaznamenaný v ODO-Passe. Všetky vygenerované prílohy sa zaznamenajú do RPZV a sú súčasťou historických záznamov o vozidlách.

V súčasnosti každý občan získa údaje o vozidle cez oficiálne zdroje. Na webovom sídle Technickej služby kontroly originality (www.ko.sk) má možnosť si overiť, či na aute bola vykonaná kontrola originality, a s akým výsledkom, t. j. či vozidlo je alebo nie je spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke. Pred kúpou ojazdeného vozidla by mal od predávajúceho požadovať ODO-Pass zobrazujúci historický priebeh najazdených kilometrov, ako aj Prílohu k Výpisu z RPZV, v ktorej získa komplexné a relevantné údaje o vozidle. Pravosť ODO-Passu a prílohy si overí na webe Registra prevádzkových záznamov vozidiel (www.rpzv.sk).

Slovenský spotrebiteľ nie je odkázaný na problematické overovanie si informácií cez rôzne nedôveryhodné weby. Požadovať od predávajúceho pred kúpou ojazdeného vozidla ODO-Pass a Prílohu k Výpisu z RPZV a rovnako aj Odborný posudok o kontrole originality je na mieste. Pokiaľ by uvedené dokumenty vyžadoval každý kupujúci, miera podvodov s ojazdenými vozidlami by s najväčšou pravdepodobnosťou rapídne klesla.

Zdroj: www.ko.skwww.rpzv.sk

Celý článok nájdete tu: https://www.hlavnespravy.sk/nekonecny-pribeh-podvodov-jazdenkami/1966122

26. novembra 2019 | Hlavnespravy_Nekonečný príbeh podvodov s jazdenkami

Kúpa ojazdeného vozidla prináša so sebou viaceré riziká. Na jednej strane sú to napríklad stočené kilometre, omladenie roku výroby, sfalšované doklady alebo identifikátory vozidla. Na strane druhej tu sú spoločnosti vydávajúce rôzne reporty a certifikáty naoko garantujúce údaje o vozidle. viac