AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu.

V Poľsku sa za dokázané stáčanie kilometrov pôjde do väzenia. Dôvod je rovnaký ako u nás: stáčanie odometrov je tak rozšírené, že presahuje akékoľvek hranice. Novelu zákona minulý týždeň podpísal poľský prezident Andrzej Duda.

V Poľsku je podľa odhadov Združenia predajcov automobilov stočených až 85 percent jazdených áut, každý týždeň sa ich takto nelegálne upravených predá až desaťtisíc. Situácia na Slovensku je nepochybne veľmi podobná, pretože stáčanie kilometrov berú predajcovia na ľahkú váhu, neboja sa postihov.

Dôvod tohto priam šialene vysokého čísla je aktuálna legislatíva v Poľsku. Tá nezakazuje stáčanie kilometrov a dokonca ani neudeľuje pokuty, keď sa na takúto úpravu príde. Poľsko iba udáva predajcovi povinnosť informovať o stočení kilometrov budúceho majiteľa vozidla.

Preto Poľsko už dlho pripravovalo legislatívne zmeny, ktoré spravia úpravy odometrov trestnými, pričom novinka mala vojsť do platnosti už začiatkom roka. Celý proces nakoniec trval dlhšie, hovorilo sa záujmoch podnikateľov s pákami na zákonodarcov. Nakoniec sa však novela zákona dostala až k prezidentovi Andrzejovi Dudovi, ktorý ju podpísal.

Ide o zmenu zákona o cestnej premávke a trestného zákona, ktorý parlament prijal ešte 15. marca tohto roku. Zákon nadobudne účinnosť 1. januára 2020.

Nové tresty pre špekulantov, ktorí stáčajú kilometre, sú pomerne prísne: v najvyššej výmere môže dotyčný dostať trest odňatia slobody v trvaní až do 5 rokov! Najnižšia sadzba sú tri mesiace, pričom do úvahy vstupuje aj pojem podmienečne.

ákon pritom pripúšťa výnimku: úpravy odometra ako také sú možné iba v prípade, keď bolo poškodené alebo potrebné nahradiť časť vozidla neoddeliteľne spojenú s meradlom. Ako sa táto výnimka prejaví v praxi, vieme už teraz: predajcovia ju budú zneužívať, pretože budú tvrdiť, že pôvodný odometer bol poškodený. Ak by sa ale dokázalo, že s počítadlom kilometrov manipulovali neoprávnene, bude im hroziť vyššie zmienený trest odňatia slobody.

Na Slovensko sa z Poľska dováža množstvo jazdených áut, je preto veľmi pravdepodobné, že nové postihy pre špekulantov pozitívne ovplyvnia aj slovenský trh - v praxi by sa k nám mohlo dovážať menej áut s upraveným odometrom.

Kontrolovať odometer budú aj policajti

Nové predpisy ukladajú aj dodatočné povinnosti subjektom oprávneným kontrolovať stav počítadla kilometrov-odometra. Autorizovaný diagnostik bude okrem iného povinný kontrolovať uvedené meracie prístroje, vyberať poplatky a zadávať označenia novo nainštalovaného meradla do centrálneho registra vozidiel.

Diagnostik bude mať tiež právo ponechať si osvedčenie o evidencii od vozidla, ak meradlo nemeria počet najazdených kilometrov v meracej jednotke vhodnej pre daný typ vozidla a tiež v prípade, že nie je možné z počítadla odčítať údaje alebo vlastník vozidla nepredložil písomné vyhlásenie o dátume výmeny meradla.

Návrh tiež stanovuje, že počas cestnej kontroly budú policajti, príslušníci pohraničnej stráže, inšpektoráty cestnej dopravy, vojenská polícia a colníci povinní zaznamenávať aktuálny stav počítadla vozidla. Tieto informácie sa nachádzajú v centrálnom registri vozidiel. Podľa navrhovateľa projektu umožní porovnanie následných odčítaní meračov a ľahšiu detekciu podvodníkov.

Ako je to na Slovensku?

Slovenská republika po vzore belgického systému Car-Pass od 20. mája 2018 zaviedla povinnosť štátnych i súkromných subjektov z automobilového odvetvia zasielať informácie vrátane údajov z počítadiel prejdenej vzdialenosti (odometrov) do Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Subjektmi, ktoré údaje získané z odometrov zapisujú, sú autobazáre, autoservisy, lízingové a poisťovacie spoločnosti, technické a emisné kontroly, kontroly originality alebo o znalcov v doprave.

Register k 30. júnu 2018 obsahoval takmer 26 miliónov záznamov k viac ako 3,4 milióna registrovaných vozidiel. Pracoviská kontroly originality a poskytovatelia výpisu z RPZV už stihli odhaliť 2 819 vozidiel so stočenými kilometrami. Z toho 798 vozidiel malo upravovanú poslednú hodnotu najazdených kilometrov, čo svedčí o nepoctivom zámere ostatného prevádzkovateľa alebo predajcu vozidla. A až v 2021 prípadoch došlo k pozmeňovaniu hodnoty počítadla prejdenej vzdialenosti v rámci celkovej histórie najazdených kilometrov.

Práve vďaka zaznamenávaniu údajov z odometrov od subjektov z automobilového prostredia do RPZV, je k dispozícii podrobnejší prehľad o najazdených kilometroch, čím sa eliminuje neoprávnená manipulácia so zobrazovanou hodnotou odometra. Informácie z registra sú jediným oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje relevantné údaje.

Existenciu a obsah výpisu si možno overiť na www.rpzv.sk. Výpis, alebo overovacie údaje by mali spotrebitelia žiadať vždy pred kúpou od prevádzkovateľa vozidla.

Fyzické osoby - podnikatelia a právnické osoby - vykonávajúce predaj ojazdených cestných motorových vozidiel priamo alebo sprostredkovane majú už od 20. mája 2018 dve povinnosti: zasielať informácie o všetkých vykonaných predajoch vozidiel do RPZV, a pripájať k vozidlu výpis, pokiaľ na ňom došlo k neoprávnenej manipulácii so zobrazovanou hodnotou odometra alebo k neoprávnenej manipulácii s odometrom.

Za nesplnenie oboch povinností im hrozia pokuty, a to opakovane. Za druhú povinnosť dokonca pokuta od 3-tisíc až do 100-tisíc eur.

Celý článok nájdete tu

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac

5. augusta 2019 | 24.hod_OKLAMALI ĽUDÍ: V okrese Partizánske došlo k podvodnému predaju áut