AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Súčasťou technologického pokroku ostatných desaťročí boli aj zabezpečovacie systémy. Napriek tomu k rapídnemu poklesu krádeží automobilov nedošlo, keďže dlhoprstí skôr či neskôr prekonajú takmer každú prekážku. Ukazuje to aj nedávny prípad z nemeckého Kolína. Celkom nečakane tam vznikla fotografia, ktorú možno podozrievať z počítačovej manipulácie.

Záber zachytáva čierny Volkswagen Polo s kolínskym evidenčným číslom. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby kúsok za ním nestálo prakticky identické vozidlo s tou istou tabuľkou. Fotka bola zachytená na popud majiteľa exemplára odstaveného bližšie k objektívu na tráve, ktorý objavil na ulici kópiu svojho automobilu. Prišiel sa naň pozrieť na popud svojho kolegu. Ten mu totiž telefonoval, že tam nabetón videl parkovať jeho VW a kód K PY 4343 na značke mu bol svedkom.

Adem Altay, majiteľ čierneho hatchbacku, bol z tohto šokovaný. Právom. Ako povedal, druhé vozidlo mohlo byť súčasťou kriminálnej činnosti a polícia by mu okamžite klopala na dvere. Po objavení „plagiátu“ s identickým evidenčným číslom ju preto sám kontaktoval. Tá následne zistila, že druhý automobil bol kradnutý. K pôvodu verne pôsobiacej identifikačnej tabuľky sa nevyjadrila.

Za kopírovaním konkrétneho vozidla je pomerne jednoduchá schéma. Zlodeji áut si na ulici vyberú rovnaký model, aký práve „čmajzli“ alebo to plánujú urobiť, pričom sedieť musí i farba laku. Takto potom uniknú odhaleniu policajným okom. A najmä kamerovým systémom, ktoré sú schopné automaticky upozorniť na odcudzený exemplár či vozidlo spájané s inou trestnou činnosťou.

Ak by ste niekedy nebodaj boli svedkami podobnej situácie s dvomi naoko identickými autami, určite to nenechajte tak. S veľkou pravdepodobnosťou totiž nejde len o nejakú neúmyselnú chybu pri vydávaní tabuliek na dopravnom inšpektoráte hodnú pousmiatia sa...

Celý článok tu.

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu