Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy.

Stáčanie kilometrov je jedným z najväčších problémov súvisiacich s trhom jazdených vozidiel. Podľa starších štatistík u nás pred niekoľkými rokmi mala až polovica áut z druhej ruky zmanipulovaný odometer. Dôkazom, že špekulantom sa u nás darí sú aj konkrétne automobily. Napríklad táto Škoda Superb mala v skutočnosti najazdených 795 000 km, podvodník sa ju však snažil predať ako auto, ktoré prešlo len 187 000 km.

Proti manipulácii odometrov sa bojuje naprieč celou Európskou úniou, zatiaľ však nie príliš úspešne. Prelom by mohli spôsobiť tvrdšie tresty, ktoré sú za túto činnosť bežne zaužívané na území USA. Hovoriť by o tom vedel 62-ročný Randy Green, ktorý v štáte Alabama takýmto spôsobom upravil až 15 automobilov.

Green vozidlá predával a chcel vylepšiť ich cenovku. Autá, ktoré prešli jeho rukami, boli priemerne stočené o 196 000 km, čo je alarmujúca cifra. V extrémnom prípade sa u neho dokonca našlo vozidlo, ktorému s počítadla kilometrov zrazu zmizol 350-tisícový podiel. Je prekvapivé, že sa do tohto špinavého biznisu Američan vôbec pustil, teraz mu totiž hrozia extrémne tvrdé tresty.

Za systematické porušovanie zákonov a klamanie spotrebiteľov môže Randy Green putovať za mreže až na desaťročia. To by však pre neho paradoxne nemusela byť tá najhoršia správa. Greenovi totiž zároveň hrozí pokuta až vo výške 1 000 000 dolárov (približne 872 000 eur). Extrémne sankcie síce sú tvrdé, nič iné však možno nepomôže. Ako inak odradiť ziskuchtivých podvodníkov?

Celý text tu.

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac

5. augusta 2019 | 24.hod_OKLAMALI ĽUDÍ: V okrese Partizánske došlo k podvodnému predaju áut