Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac.

Minulý rok zaznamenala polícia Slovenskej Republiky 14 013 dopravných nehôd, pričom dve hlavné príčiny nehodovosti sú nevenovanie sa riadeniu a nedodržanie rýchlostného limitu. Aj táto štatistika dokazuje, aké dôležité je dbať na pravidlá cestnej premávky. Okrem ohrozenia zdravia vám hrozia aj vysoké pokuty. V týchto krajinách radšej zložte nohu z plynu.

V Nórsku vám hrozí väzenie

Je všeobecne známe, že škandinávske krajiny sú jednými z najbezpečnejších. Nejde len o mentalitu ľudí, ktorí v nej žijú, ale aj o extrémne vysoké pokuty, ktoré by boli pre bežného Slováka likvidačné. Nórsko je jedinou krajinou, ktorá má nastavenú legislatívu tak, že za rýchlu jazdu môžete skončiť vo väzení. A to minimálne na 18 dní. Ďalšou kuriozitou je odoberanie vodičského preukazu. Na rozdiel od Slovenska, kde sa vaše definitívne odobratie preukazu rieši až v správnom konaní, v Nórsku je policajt oprávnený odobrať vám oprávnenie ihneď. V praxi to znamená, že ste nútení auto odstaviť a ísť ďalej peši. Najnižšia a najvyššia pokuta za jazdu sa pohybuje na úrovni 512 a 1156 eur.

Estónsko vás odľahčí o jeden plat

Ani v tejto krajine sa neodporúča prekračovať povolený rýchlostný limit. Do väzenia síce nepôjdete, ale výška priemernej pokuty sa nachádza vo výške takmer 500 eur.

Pri ceste cez Slovinsko radšej pomalšie

Ak cestujete do Chorvátska, práve Slovinsko môže byť váš tranzitný bod. Ich priemerné pokuty sú tretie najvyššie v celej Európe, preto odporúčame na ceste za vašou vysnívanou neskorou dovolenkou zvoľniť tempo. Tu sa priemerná suma, ktorú za rýchlu jazdu zaplatíte, pohybuje na úrovni 307 eur.

Ako to vyzerá na Slovensku

Pre ilustráciu výšky priemerných pokút uvádzame aj údaje pre Slovenskú Republiku. U nás sa pohybuje na úrovni 120 eur, čo je výrazne pod európskym priemerom. Sme devätnásta krajina v rebríčku krajín s najvyššími pokutami za rýchlosť.

Fínsko je špeciálnou kategóriou

Tabuľky hovoria jasne a Fínsko sa neradí do prvej desiatky najdrahších pokút. Dokonca je ešte pod Slovenskom. Dôvodom je, že vo Fínsku neexistuje pevný sadzobník pokút, a tak sa priemerná pokuta 73 eur vzťahuje iba na zopár obyvateľov. Tresty sa počítajú na základe platu osoby, ktorá sa priestupku dopustila. V roku 2015 sa priestupku dopustil milionár Reima Kuisla, ktorý išiel 23 km/h nad povolený limit. Orgány mu vyúčtovali pokutu vo výške 54 000 eur.

Celý článok tu.

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac

5. augusta 2019 | 24.hod_OKLAMALI ĽUDÍ: V okrese Partizánske došlo k podvodnému predaju áut