Situácia na slovenskom webe sa nelepší, po 3 rokoch je opäť viac firiem, ktoré ponúkajú úpravy tachometrov

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov – SOVA uskutočnil po troch rokoch nový prieskum počtu firiem, ponúkajúcich na slovenskom internete úpravy a nastavenie tachometrov osobných ojazdených automobilov. Výsledok je horší o niekoľko ponúk. 

SOVA použila vyhľadávač Google a kľúčové slová ako „nastavenie tachometra“, „úpravy tachometrov“ a podobne. „Pred 3 rokmi sme našli 21 firiem, tento rok ich bolo 23. Ďalšie spoločnosti ponúkajú ešte aj vybavenie k tejto činnosti. Znamená to teda, že situácia sa vôbec nelepší,“ uviedol predseda SOVA Mgr. Július Petrus.

Spoločnosti zdôvodňujú svoju činnosť rôznymi výhovorkami, aby sa vyhli priamemu postihu kontrolných orgánov. „Označujú zmeny stavu tachometru za činnosť z experimentálnych dôvodov, podobne ako keď japonskí rybári z experimentálnych dôvodov zabíjajú veľryby a tie potom končia ako sushi v luxusných reštauráciách,“ dodal Petrus.

Firmy sa evidentne neboja postihov, často zverejňujú priamo cenníky úprav tachometrov a riadiacich jednotiek. „Niektoré na svojich stránkach aj podrobne vysvetľujú, čo všetko treba spraviť, aby nebolo možné odhaliť zmenu počty najazdených kilometrov,“ zdôraznil Petrus. SOVA preto podporuje najnovšiu iniciatívu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vymedzenie pretáčania tachometrov ako trestného činu.

„Všetky protiargumenty proti tomuto návrhu sú len výhovorky, ktoré pomáhajú podvodníkom zarábať ročne milióny eur. Navyše Slovenská republika bude musieť prijať nejaké opatrenia proti podvodom s tachometrami aj na základe najnovšieho rozhodnutia Európskeho parlamentu, ktorý o tom prijal 11. marca 2014 príslušnú smernicu,“ uviedol Petrus.

Podľa združenia SOVA je jediným riešením jasná kriminalizácia pretáčania tachometrov ako v Belgicku, Nemecku, či USA.   Viac tu.

Biznis s autami pripravuje ľudí o milióny eur

Pretáčanie tachometrov je na Slovensku takmer beztrestné. Ján Judt zo Zvolena kúpil vlani automobil v bazári v Michalovciach. Tvrdí, že sa stal obeťou podvodu, pretože auto nie je v takom technickom stave ako deklaroval predajca – čo je hlavné, zistil, že tachometer je pretočený. „Bol som v servise a tam mi povedali, že auto má najazdených 383-tisíc kilometrov, predajca mi však tvrdil, že je to len 161-tisíc,“ opísal Judt.

Obrátil sa aj na políciu, no márne. „Neboli naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu,“ vysvetil krajský policajný hovorca z Košíc Alexander Szabó.  Viac tu.

 

Trestnosť stáčania kilometrov sa odkladá!

Stáčanie tachometrov motorových vozidiel zatiaľ trestným činom nebude. Poslanci Národnej rady SR Pavol Zajac, Ján Hudacký a Ján Figeľ (všetci KDH) dnes stiahli svoj návrh novely Trestného zákona a preložili ho na májovú schôdzu. Zajac vysvetlil, že viacerí členovia Smeru-SD sa počas rozpravy k návrhu vyjadrili pozitívne a keďže vidí šancu, s vládnou stranou chce ešte rokovať. Bez hlasov Smeru-SD totiž zákon prejsť nemôže.  Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
Testovacia jazda- Skontrolujte nasledujúce časti auta.
 
- Zbiehavosť
Na rovnom úseku dajte počas jazdy na chvíľku ruky z volantu – uvidíte, či auto „nezahýba“ do strán. To isté skúste pri zvyšovaní a znižovaní rýchlosti.
 - Brzdy
Účinnosť bŕzd overíte pri prudkom brzdení z vysokej rýchlosti. Ak sa ozvú neobvyklé zvuky alebo dokonca údery či vibrácie, tak očakávajte veľkú investíciu do opravy. Dôležité je zistiť, či brzdy „nevädnú“, teda či sa pri opakovanom brzdení neznižuje ich účinnosť. Na rovnom úseku uvoľnite na chvíľu volant a brzdite. Ak auto „nedrží stopu“, tak na vine sú zlé brzdy, uchytenie náprav, nesprávna geometria zavesenia kolies alebo ojazdené pneumatiky.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk