Šokujúce zistenie, autá omladli

 

České Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) došlo pri kontrole áut ponúkaných v ČR v porovnaní s ich históriou v zahraničí k skutočne šokujúcemu zisteniu. Väčšina áut po prechode hraníc na české územie „omladla“ o desiatky tisíc kilometrov. SOS porovnávalo ponuku konkrétnych áut na nemeckom serveri www.mobile.de (kde si české autobazáre vyberajú autá vhodné pre dovoz) s obdobnou českou stránkou, prostredníctvom ktorej ich následne ponúkajú v ČR českým zákazníkom.

 

„Výsledok nám vyrazil dych,“ hovorí Mgr. Jiří Žůrek, právnik SOS. „Našli sme rad totožných áut s tým, že ponuka českého autobazára inzerovala auto s podstatne nižším počtom najazdených kilometrov, ako tomu bolo pri tom istom aute skôr ponúkanom v Nemecku.“

 

Jeden dealer neváhal proklamovať, že má auto najazdené aj o 85 000 km menej. tomu odpovedala aj podstatne vyššia cena, ktorú v porovnaní s nemeckým autobazárom požadoval. SOS teraz pripravuje podklady pre dozorné orgány k tomu, aby zamedzilo predaju týchto áut a ďalším súvisiacim praktikám zainteresovaných autobazárov.

 

SOS spotrebiteľom pred kúpou auta odporúča overiť si skutočný stav tachometra prostredníctvom špeciálnej evidencie prevádzkovaných áut, napríklad spoločnosťou Cebia. Ak už došlo ku kúpe auto s pretočeným tachometrom, je podľa p. Žůrka možné pokúsiť sa dovolať neplatnosti zmluvy, dohodnúť sa na primeranej zľave či od zmluvy odstúpiť. Je možné tiež zvážiť podanie trestného oznámenia pre trestný čin podvodu. Vždy bude záležať na konkrétnych okolnostiach prípadu.

Viac tu.

Majiteľ autobazára podľa všetkého spreneveril viac ako 88 tisíc eur

Českí kriminalisti obvinili zo spronevery a podvodu majiteľa miestneho autobazáru, ktorý podvádzal svojich klientov pri predeji ich vozidiel a tým si "zarobil" viac ako 88 tisíc eur.

Takmer rok sa skrýval v Spojených štátoch, imigračné úrady ho tam zadrželi v polovici prázdnin. Na policajnom webe to dnes uviedol hovorca Polície ČR Milan Bajcura.

Štyridsaťročný muž podľa polície podvádzal klientov svojho autobazáru celé dva roky až do septembra 2013.

"Keď mu už takzvane začala horiať pôda pod nohami, kúpil si letenku a odcestoval za oceán," uviedol hovorca.

Po zadržaní v USA ho kriminalisti prevzali na letisku v Prahe a previezli ho Českých Budejovíc. Súd poslal obvineného do väzby.

Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
VYŽIADAJTE SI VŠETKY KĽÚČE, SERVISNÚ KNIŽKU A NÁVODY
Overte si, či ste dostali všetky kľúče, ktoré odovzdal predchádzajúci majiteľ pri predaji. Ak je iba jeden kľúč, tak požadujte písomné prehlásenie pôvodného majiteľa, že si žiadny nenechal.
Nezabudnite na kľúče od bezpečnostných zariadení, napr. od zámku prevodovky! Vyžiadajte si všetky dokumenty o vozidle. Zo servisnej knižky poznáte, ako dobre a pravidelne sa o auto starali jeho predchádzajúci majitelia.
-Záujemcom o kúpu vozidla odporúčame systematicky postupovať podľa týchto pravidiel a nedôverovať slepo predajcom.
-Nákup radšej odložiť, než ho urýchliť a vždy sa snažiť získať viac informácií o kupovanom vozidle.
-Radšej investovať do overenia pôvodu a pôvodnosti identifikátorov vozidla pred jeho nákupom, než do právnikov po jeho zakúpení.
-Nedôverovať neprofesionálnym dovozcom a predajcom.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk