Linky STK a priestory emisnej kontroly budú kontrolovať kamery

Natankuj.sk priniesol reportáž o možných zmenách týkajúcich sa STK. Záznamy z kamier majú zabrániť tomu, aby technici vykonali technickú kontrolu či emisnú kontrolu bez pristavenia auta. Kontrolné linky staníc technickej kontroly a priestory pracoviska emisnej kontroly majú od nového roka kontrolovať kamery.

Predpokladá to novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania.

„Hlavným účelom novely je zabezpečiť spoľahlivosť a nespochybniteľnosť vykonaných kontrol motorových vozidiel v staniciach technickej kontroly (STK) a na pracoviskách emisnej kontroly s cieľom zvýšiť bezpečnosť premávky na pozemných komunikáciách," píše sa v dôvodovej správe.

Záznamy z kamier majú zabrániť tomu, aby technici vykonali technickú kontrolu či emisnú kontrolu bez pristavenia auta a zabezpečiť vnútornú kontrolu technikov.

Monitorovanie by malo priniesť zvýšenie kvality výkonu technických kontrol, identifikácie vozidiel a zvýšenie bezpečnosti vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách.

Záznamové zariadenia by mali byť povinné od 30. júna 2013, dovtedy budú mať prevádzkovatelia staníc prechodné obdobie, aby si ich zabezpečili. Za porušenie zákona budú po spomínanom termíne hroziť pokuty až do 16 597 eur.

Monitorované priestory budú musieť byť v prípade definitívneho schválenia novely zreteľne označené. K digitálnym záznamom bude mať prístup ministerstvo, krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodný úrad dopravy, polícia a oprávnená osoba technickej či emisnej kontroly.           Viac tu.

Kšefty s autom v komisnom predaji

Auto vám nemusia ukradnúť len spred domu,ale aj priamo na policajnej stanici. Ako inak nazvať, keď dopravný inšpektorát bez vášho vedomia prepíše vaše auto na niekoho iného?         Viac tu.

S kradnutými autami obchodovali aj policajti

Autičkári podľa polície legalizovali luxusné autá zo zahraničia najmenej cez dve policajné spojky. Jadro skupiny tvorili traja ľudia, medzi nimi aj policajt. V skupine ďalších piatich obvinených je aj ďalší policajt z Okresného dopravného inšpektorátu v Trenčíne.    Viac tu.

Elektronický technický preukaz

Riziko falšovania či pozmeňovania údajov o vozidle sa pri kúpe najmä dovezených, či ojazdených áut znížilo. Elektronický technický preukaz, ktorý zaviedlo Slovensko ako prvé v EÚ, podľa policajných štatistík ešte ani raz nesfalšovali.    Viac tu.

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 Elektrické súčasti
Pozorne skontrolujte aj základné veci, napr. či svietia všetky svetlá a to vrátane brzdových a smerových. Elektrické ovládanie okienok musí byť plynulé a bez rušivých zvukov. Klimatizáciu vyskúšajte aj počas jazdy, nielen s naštartovaným motorom na mieste.
 Pneumatiky a nápravy
Skontrolujte predné aj zadné nápravy – akýkoľvek atypický odklon kolies je podozrivý. V dôsledku toho sa nesprávne zodierajú pneumatiky, čo ohrozuje bezpečnosť.
Extra tip ! Práve nesúmerne ojazdené pneumatiky nám naznačia, že závada môže byť v nesprávnej geometrii náprav, na tlmičoch pruženia či na nápravách (auto po vážnej havárii).
 Nemalo auto vystrelené airbagy?
Po otočení kľúčika do prvej polohy sa rozsvietia všetky kontrolky. Tie by mali postupne zhasínať (vrátane kontrolky airbagu). Ak zhasnú všetky naraz, príp. kontrolka airbagu súčasne s inou z kontroliek, znamená to, že kontrolka je prepojená na inú (trik súkromných dovozcov) a airbag je nefunkčný. Ďalšie znaky: kryt airbagu musí sedieť presne (po stranách rovnaké medzery, pevný stred pri stlačení), nemal by chýbať nápis Airbag alebo Airbag – SRS a logo automobilky.

Príručku nájdete tu.