Jedinou obranou proti falošným techničákom je nekupovať dovážané jazdenky, tvrdí polícia

Sfalšované technické preukazy objavila cudzinecká polícia na karlovarskom magistráte a na ďalších odboroch dopravy v kraji. Jedná o najmenej 400 sfalšovaných dokumentov. V trojlístku najhorších je ešte Ústecký a Stredočeský kraj. Podľa polície sa dá nákupu vozidla so sfalšovaným technickým preukazom vyhnúť jedine pokiaľ nebudeme kupovať jazdenky dovážané zo zahraničia. "Akcia, ktorá má krycie meno Čistka, sa začala v decembri a bude pokračovať v nasledujúcich mesiacoch. Doposiaľ naši špecialisti na doklady skontrolovali v republike iba tretinu všetkých uložených registračných dokumentov," uviedla hovorkyňa pražského riaditeľstva cudzineckej polície Kateřina Rendlová. Nové doklady dostali auta ukradnuté v zahraničí a dovezené do tuzemska. Ako hovorkyňa vysvetlila, zlodej prerazí VIN kód a ide s falošným nemeckým, španielskym, či iným technickým preukazom prihlásiť auto na magistrát. Falzifikáty sú tak verné, že ich úradníci nerozoznajú a vydajú české originály. "Laik nemá šancu poznať prerazené číslo VIN. Jediná prevencia je nekupovať jazdené autá zo zahraničia," dodala Rendlová. Na otázku, ako sa zisťujú falzifikáty, odpovedá, že každý prípad je iný a spôsobov falšovania je veľa. Boli aj prípady, keď boli neoprávnene vyplnené "bianco" formuláre, teda originály technických preukazov. Tu colníci pracovali s rôznymi porovnávacími databázami. To, či prídu majitelia kradnutých vozidiel o svoj majetok, záleží na orgánoch činných v trestnom konaní. "Pokiaľ by sa preukázal podvod, falšovanie a tak podobne, úrady môžu vozidlu zrušiť schválenie technickej spôsobilosti, auto môže byť vyradené z evidencie alebo dokonca zabavené. Ale to bude závisieť na dokázaní skutočností u každého jednotlivého prípadu," vysvetlil hovorca magistrátu Jan Kopál. Dodal, že na magistráte môže majiteľ nechať lustrovať vozidlo a zistiť, či napríklad jeho VIN kód nie je na zozname odcudzených vozidiel. České úrady majú prístup do registru vozidiel, po ktorých sa pátra v Schengenskom priestore. To falzifikátori obchádzajú napríklad tým, že falšujú doklady na iné vozidlo, ktoré v pátraní nie je.

„Je len otázkou času, kedy polícia zistí, že sa rovnaké podvody dejú aj na Slovensku. Rovnako SOVA dlhodobo varuje pred nákupom dovážaných automobilov z dôvodov ich klesajúcej kvality a s tým spojenými podvodmi, ako je napríklad pretáčanie tachometrov, manipulácia s rokom výroby alebo maskovanie vážnych havárií. Možné falzifikáty technických preukazov sú len ďalším dôvodom. Podľa popisu situácie v ČR falzifikátom nezabráni ani zavedenie elektronického technického preukazu, pretože k podvodom dochádza v inej fáze procesu,“ uviedol predseda SOVA Mgr. Július Petrus.    Viac tu.

 

Vyžadujte od predajcov záruky

 

Združenie SOVA zaznamenáva neustále zvyšovanie počtu prípadov automobilov s upraveným počtom najazdených kilometrov. Bohužiaľ sa stáva úplne bežným, že ľudia stáčajú tachometre hlavne pred predajom do bazárov a snažia sa tak získať lepšiu výkupnú cenu.

Expertná spoločnosť Cebia vlani odhalila stočené kilometre u zhruba 65000 vozidiel a spôsobenú škodu odhaduje na zhruba 60 miliónov eur.

„Za posledný rok sme zaznamenali značný nárast počtu sťažností na stočené automobily. Je to teraz hlavný problém na trhu ojazdených vozidiel v Slovenskej republike. Dúfame, že po voľbách sa konečne nájdu politici, ktorí budú schopní s týmto problémom účinne bojovať prijatím nového zákona. SOVA je ochotná a pripravená na takomto novom zákone spolupracovať, keďže takýto zákon je na Slovensku veľmi potrebný, ba priam nevyhnutný,“ uviedol predseda SOVA Mgr. Július Petrus.

Združenie SOVA upozorňuje, že je nutné pred kúpou v bazári, na inzerát alebo od súkromníka bezpodmienečne požadovať garanciu najazdených kilometrov a písomnú záruku vrátenia peňazí v prípade, že bude neskôr manipulácia s kilometrami odhalená.

"Podrobné rady nájdu záujemcovia o kúpu jazdenky v našej príručke na webových stránkach združenia na www.zdruzenie-sova.sk/prirucka.pdf,“ dodal Petrus.  Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
Testovacia jazda- Skontrolujte nasledujúce časti auta.
- Prevodovka
Rýchlosti sa musia zaraďovať ľahko, plynulo a presne. Zaraďovanie vyskúšajte pri pomalej, pokojnej jazde aj pri športovej jazde s vytočením otáčok na maximum.
 
Odporúčanie: Pozor si dajte predovšetkým na vozidlá s pohonom 4x4 a s automatickou prevodovkou!
 
- Automatická prevodovka
Pri zaraďovaní sa nesmú ozývať žiadne zvuky, ktoré by signalizovali, že reakcia nebola okamžitá. Prechody medzi jednotlivými stupňami by mali byť plynulé, bez rázov. Ak sa objavujú rázy, tak je problém so spojkou alebo s mechanickým systémom v prevodovke.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk