Bude mať aj Slovensko zákon proti daňovým podvodom pri dovozoch ojazdených áut?

V Česku sa konečne podarilo prijať zákon postihujúci podvodníkov s DPH pri dovozoch ojazdených áut. Novela zákona o DPH, ktorá platí od 1. apríla 2011, totiž zavádza možnosť požadovať nezaplatenú DPH od kupcov dovážaných vozidiel. Rovnako ako na Slovensku, aj v Česku pôsobí rad dovozcov, spravidla „bielych koní“, ktorí kupujú v zahraničných aukčných domoch ojazdené vozidlá bez DPH. Vzápätí ich predávajú za trhové ceny vrátane DPH tuzemským „poctivým“ autobazárom, ktoré sú v skutočnosti organizátormi podvodu. Z transakcie potom „biele kone“ – nastrčení prostredníci – neodvedú štátu DPH, takže na každom aute môžu zarobiť až 20%. Musia však, samozrejme, predávať autá pod cenu, spravidla bez marže, aby s nimi v konkurencii uspeli. Po niekoľkých mesiacoch je firma „bieleho koňa“ zrušená, aby sa vyhla kontrole daňového úradu, ktorá prichádza raz za niekoľko rokov. „Na tejto podvodnej schéme je vidieť prečo môžu byť dovážané ojazdené autá v dobrom stave a s nízkym počtom najazdených kilometrov o toľko lacnejšie než porovnateľné autá v bežných autobazároch,“ uviedol predseda SOVA Július Petrus. Nový zákon umožní daňovým úradom v odôvodnených prípadoch vymáhať nezaplatenú DPH od odberateľov áut. Podľa informácií, ktoré získala SOVA, by mohol podobný zákon vzniknúť aj na Slovensku. „Bazár, na ktorý by si „posvietil“ daňový úrad, by sa mohol dostať do veľkých finančných problémov, ktoré by nemusel „ustáť“. Potom by mohlo hroziť, že nebude schopný napríklad vyplatiť autá predané v komisii, alebo by mohol aj zaniknúť a preto by mohlo byť veľmi komplikované vymáhať od neho napríklad vybavenie reklamácie alebo dokončenie prevodu automobilu,“ upozornil Petrus. Aj keď zákon na Slovensku ešte nie je, združenie SOVA dôrazne odporúča požadovať od predajcov dovážaných ojazdených áut dokumentáciu týkajúcu sa vyrovnania DPH, s cieľom získať istotu, že vozidlo nebolo predmetom daňového podvodu. Viac tu.

Muž doviezol auto zo Slovinska, vymenil na ňom VIN
Ako informoval server tvnoviny.sk, z prečinu falšovania a pozmeňovania identifikačných údajov motorového vozidla obvinili medzilaboreckí policajti 34-ročného muža z obce Kalinov v okrese Medzilaborce a 39-ročného muža z Medzilaboriec. Podľa polície si v minulom roku mladší z obvinených kúpil Škodu Felicia dovezenú zo Slovinska. Po vzájomnej dohode mu druhý obvinený na tomto aute za 280 eur pozmenil identifikačné údaje. Na karosérii vyrezal a odstránil časť s pôvodným identifikačným VIN číslom a vmontoval tam diel s VIN číslom z havarovanej Škody Felicia, ktorú vlastní obvinený Kalinovčan.  Viac tu.


Mafiánske praktiky pri dovozoch jazdeniek
Denník Nový Čas priniesol informácie o skutočne mafiánskych praktikách, ktoré existujú v obchode s dovezenými jazdenkami. Tento prípad dokazuje existenciu čierneho trhu v dovoze s jazdenkami, ktorý maskujú firmy v čele s "bielymi koňmi", a podľa všetkého ide o veľmi výhodný biznis, k slovu sa totiž dostala aj vražda.  Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
EXEKÚCIA – auto môže by zabavené prakticky kdekoľvek a kedykoľvek
• Zatiaľ neexistuje zoznam úpadcov, t.j. ľudí, ktorých majetok je v exekúcii. Preto neexistuje ani spôsob, ako zistiť, či auto je alebo nie je zaťažené exekúciou. Komora exekútorov tieto informácie neposkytuje.
• Najčastejšie dôvody pre exekúciu: akékoľvek dlhy, nedoplatok lízingovej spoločnosti, nedoplatok daňovému úradu – ten má potom možnosť zabaviť majetok dlžníka.
 
Problém: Exekútor zabaví auto aj tomu, kto ho kúpil v dobrej viere, že všetko je v poriadku. 
 
Príručku nájdete tu.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk