Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch.

Europoslanci chcú zároveň presadiť zriadenie vnútroštátnych registrov prejazdených kilometrov a možnosť, aby bol k týmto údajom prístup aj zo zahraničia. To pomôže záujemcom o kúpu ojazdených automobilov, aby mali možnosť si overiť skutočný stav počítadla kilometrov bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte bolo vozidlo pred možným nákupom registrované.

Spravodajca uznesenia, nemecký europoslanec Ismail Ertug, v tejto súvislosti upozornil na údaje, podľa ktorých od päť do 12 percent ojazdených automobilov predaných vo vnútri EÚ a 30 až 50 percent vozidiel z tretích krajín predaných na trhoch Únie malo pretočené kilometre.

"Toto uznesenie získalo širokú zhodu, a to najmä pri potrebe zaviesť vnútroštátne databázy najazdených kilometrov s cezhraničnou výmenou údajov," vyhlásil Ertug. Spresnil, že Európska komisia vyjde v ústrety EP a pripraví legislatívny návrh, ročne by to európskej ekonomike mohlo ušetriť šesť až deväť miliárd eur, obnoviť dôveru spotrebiteľov v trh s ojazdenými vozidlami a tiež zvýšiť bezpečnosť na cestách.

Za uznesenie hlasovalo 577 poslancov, 32 boli proti a 19 sa zdržali hlasovania.

Údaje z odometrov by mali byť podľa poslancov povinne zaznamenávané pri každej pravidelnej technickej kontrole vozidla, pri každej vykonanej prehliadke a pri každom type údržby či opravy a servisnej službe už od prvej registrácie vozidla.

Poslanci v uznesení pripomenuli situáciu z Belgicka a Holandska, kde sa údaje z odometrov zhromažďujú pri každej údržbe, servise, oprave a periodickej prehliadke vozidiel, čím sa takmer podarilo odstrániť podvody spojené s pretáčaním kilometrov v autách.

Komisia by podľa poslancov mala monitorovať, ako výrobcovia automobilov uplatňujú prvky ochrany pred neoprávnenými zásahmi do odometrov.

EP pripomenul, že manipulácia s odometrami je zakázaná v 26 členských štátoch EÚ, ale trestným činom je iba v šiestich z nich. Poslanci preto vyzvali ostatné členské štáty, aby neoprávnené zásahy do počítadiel kilometrov preklasifikovali na trestný čin.

Keďže ide o legislatívne uznesenie, Európska komisia má povinnosť vypracovať legislatívny návrh alebo musí zdôvodniť, prečo to nepovažuje za potrebné.

Celý článok tu.

Kukláči rozbili organizovanú skupinu autičkárov. Zasahoval aj vrtuľník

Polícii sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu autičkárov a členov bankomatovej mafie, na ktorých boli vydané Európske zatýkacie rozkazy. Na akciu sa policajti pripravovali od konca roka 2016. V sobotu zadržali päť osôb.

Akcia, ktorá prebiehala od sobotného rána na viacerých miestach v Trnavskom kraji, a mala krycí názov Rasca. Nasadený bol aj vrtuľník Ministerstva vnútra. Policajti zasahovali v Seredi a v obciach Šalgočka, Zemianske sady a Pusté sady. Okrem slovenských kukláčov z Národnej kriminálnej agentúry, z protizločineckej skupiny Západ, zasahovali aj v súčinnosti s policajtami z Nitry a Trnavy. Na akcii sa v rámci medzinárodnej pomoci podieľali aj policajti z Českej republiky. "Národná protizločinecká jednotka NAKA na prípade pracovala spoločne s kolegami z Polície ČR od roku 2017,pričom na území SR boli v tejto veci vykonané viaceré domové prehliadky a prehliadky iných priestorov," uviedla hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová.

V septembri 2017 sa policajtom podarilo zaistiť rôzne veci, ako náradie, pracovné autá a aj odcudzené autá či tabuľky s EČ. 

Celý článok tu.

príručka sova

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.

 

O HLAVNÝCH TRENDOCH

PRETÁČANIE ODOMETROV

V Belgicku a Nemecku sa rozhodli ísť cestou prevencie, umožňujú kupujúcemu zrušiť zmluvu, v prípade že je preukázaná neoprávnená manipulácia so stavom kilometrov. Ak je však informácia o nezodpovedajúcom stave kilometrov v zmluve uvedená, je všetko v poriadku.

Nemecký zákon o falšovaní stavu najazdených kilometrov, ktorý zaviedol trestnosť tejto praktiky, sa v praxi skutočne aplikuje. Polícia tento trestný čin dôsledne objasňuje a tvrdo postihuje. Na začiatku roku 2011 sa uskutočnil medzinárodný zásah na organizovanú skupinu podvodníkov, ktorí stáčajú tachometre jazdených vozidiel. Viac ako 500 policajtov prehľadalo skoro 150 domov a garáží, kde zatkli 22 podozrivých, a to nielen v Nemecku, ale aj v Rakúsku, Švajčiarsku a Bulharsku. Zabavili asi 300 áut s pretočenými tachometrami. Škoda sa predbežne odhaduje až na 3 milióny eur.

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk