Skúsenosti SOVA: Auto v "top" stave

Pani Mária sa nám zverila so svojou neblahou skúsenosťou pri kúpe jazdeného auta. „Rozhodla som sa, že si kúpim auto. Určila som si rozpočet, za ktorý si auto môžem kúpiť a mala som aj dostatočnú predstavu aké auto by to malo/nemalo byť. Po mesiacoch, hľadania na internete, som dostala tip od svojich rodičov, že ich známy ma známeho (ono to už zle začína, ale vtedy som si to neuvedomila), má nejaké auto na predaj. Dohodli sme sa, že najbližší víkend prídem a prezriem si auto. Majiteľ mi povedal, že auto ma menené všetky rozvody, ma KO, STK aj EK ...a zavŕšil to slovným spojením, že je v TOP stave, čo mu potvrdil aj sprostredkovateľ. Môj otec sa na ňom previezol a povedal, že je super, jemu sa pozdáva. Potom sme sa začali pýtať.Majiteľ tvrdil, že nepozná pôvod, lebo on ho kúpil pre manželku od suseda, a že tomu plne dôveruje. Sám to auto dával dokopy. Jediné, čo bolo menené a striekané sú dvere na pravej strane auta, pretože ich syn parkoval autom a vrazil do smetných košov. Po ďalšom rozhovore a otázkach som auto kúpila. Cestou domov sa zdalo všetko fajn. Celý týždeň som s ním jazdila v pohode, až ma jedného dňa nechalo stáť pred kruhovým objazdom na kopci v zápche. Zavolala som hneď sprostredkovateľovi, vysvetlila mu situáciu a ten mi odporučil zavolať majiteľovi lakovne. Ihneď som mu volala, opäť vysvetlila problém, ten len sucho skonštatoval, že treba dať auto do servisu. Pochopila som, že od neho čakať pomoc nemôžem, tak som zavolala odťahovku, ktorá mi ponúkla, že mi auto vezmú k sebe a môžu ho opraviť a prevoz bude stáť menej, alebo mi ho dovezú kam chcem, ale bude to drahšie. Súhlasila som, že ho môžu odviesť k sebe do dielne. Na druhy deň mi volali, že to musia cele rozobrať - týždeň mi tam auto stálo, opravili mi ho, nechala som tam 450 euro, ale auto išlo super. Skôr ako som odišla zo servisu, opýtal sa ma mechanik, odkedy mam to auto a čo som s nim preboha robila Ostala som zaskočená, pretože som ho mala dokopy 2 týždne...Tak mi teda povedal, že to auto vyzerá ako nejaký vrak, že bolo istotne prevrátené na kapote a ma neskutočné zle nastavene vyváženie kolies, geometriu, že sa mu zdá viac než závažne havarované, dokonca si myslí osobne, že je stáčaný tachometer a kapacita autobatérie je taká nízka, že ju museli počas toho týždňa 3x nabiť a odporučil mi zbaviť sa auta ak ešte môžem. O necelý týždeň som šla za tým čo mi auto predal s kopou otázok a výčitiek. Ten však stále omieľal dookola svoju verziu, autu nič nie je, je v top stave...odišla som s tým, že mi nemá čo viac k tomu autu povedať, že je moje a takéto veci sa stavajú.   Pokračovanie tu.

Policajt pomáhal legalizovať ukradnuté autá

 

Ako člen organizovanej skupiny sa podieľal na zlegalizovaní odcudzených motorových vozidiel. Prostredníctvom ďalších členov organizovanej skupiny zabezpečil ich prihlásenie do evidencie na dopravných inšpektorátoch po celom Slovensku. Zlegalizované vozidlá predávali. Týmto spôsobom získali majetkový prospech najmenej 133-tisíc eur.     Viac tu.

 

Technické kontroly áut už snímajú kamery

 

Kamery budú povinné vo všetkých staniciach od budúceho leta. Kontroly bez toho, aby by majiteľ vôbec pristavil vozidlo alebo vydávanie potvrdení autám, hoci nesplnili technické podmienky, sú totiž príliš rozšírenými javmi.   Viac tu.

 

Poplatky za autá sa zmenia

 

V súčasnosti totiž platia motoristi za prihlásenie nového auta i za prepis vozidla 33 eur. Po novom zostane poplatok pri zmene majiteľa v rámci Slovenska rovnaký ako v súčasnosti, prihlásenie však bude drahšie.Za vydanie technického preukazu pre benzínové či naftové autá budú ľudia platiť od 66 do 3 000 eur.   Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
Testovacia jazda- Skontrolujte nasledujúce časti auta.
 
- Ložiská kolies
Opotrebovanie sa prejaví počuteľným „hučaním“. Za jazdy pozvoľna otáčajte volant tak, aby sa váha auta prenášala na jednu stranu. Počúvajte rozdiel medzi zvukom pri zaťažení a odľahčení – opotrebované ložisko začne pri zaťažení výrazne „hučať“.
 
- Výfuk, katalyzátor
Na závadu výfuku alebo katalyzátora by vás malo upozorniť „zvonenie“ – kovový, cinkavý zvuk. Signalizuje, že sú poškodené vnútorné časti (auto neprejde pri STK).
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk