Ste si istí, že má vaše dovezené auto zaplatenú daň z pridanej hodnoty?

Na upozornenie SOVA o podvodoch s dph u dovozových áut odpovedalo veľa čitateľov a sklamaných zákazníkov. Ich reakcie svedčia o množiacich sa pochybných spoločnostiach, ktoré predávajú jazdenky bez zaplatenej dane. Špecializujú sa na nákup vozidiel v zahraničí bez dane, avšak po následnom prevezení na Slovensko, tento dlh voči štátu neuhradia a ich nič netušiaci zákazníci tak namiesto vysnívaného auta dostanú doslova časované bomby.

V čele spoločnosti zvyčajne stojí nastrčený „biely kôň“. Na každom aute môžu zarobiť až 20%! Musia však, samozrejme, predávať autá pod cenou, spravidla bez marže, aby s nimi v konkurencii uspeli. Podvodnícke firmy po istom čase spoločnosť zrušia a skôr ako stihne na podozrivé transakcie zareagovať daňový úrad, miznú páchatelia v spleti iných „eseročiek“. Polícia v rámci vyšetrovania môže vozidlá prekvapených nových majiteľov zabaviť.

„Na tejto podvodnej schéme je vidieť, prečo môžu byť dovážané ojazdené autá v dobrom stave a s nízkym počtom najazdených kilometrov o toľko lacnejšie než porovnateľné autá v bežných autobazároch,“ uviedol predseda SOVA Július Petrus. „Pokiaľ zakúpite vozidlo od takého dovozcu, môže sa vám stať, že v prípade vyšetrovania daňového úniku vám finančný úrad automobil môže po dobu vyšetrovania zabaviť ako dôkaz trestnej činnosti. To môže trvať aj niekoľko rokov. Môžete sa síce súdiť s dovozcom, ale pokiaľ sa bude jednať o bieleho koňa, ostanú vám iba oči pre plač,“ dodáva Petrus.

Združenie SOVA preto dôrazne odporúča požadovať od predajcov dovážaných ojazdených áut dokumentáciu týkajúcu sa vyrovnania DPH, a to ešte pred samotnou kúpou.   Viac tu.

Lízing nesplácal, auto nevrátil

Tvrdošínčan, ktorý dlhuje lízingovej spoločnosti viac ako 11-tisíc eur, sedí vo väzbe. Lízing auta napísal na cudzie doklady a nesplácal. Podľa dokladov vyrobil fiktívne potvrdenie o výške príjmu a na ich základe autobazár vystavil kúpnu zmluvu na Škodu Superb.    Viac tu.

 

Kradnuté autá novým už "majiteľom" v ČR nezostanú

Hoci si mnoho ľudí myslí, že im nový český Občiansky zákonník dovolí nechávať si kradnuté veci, pokiaľ ich "získali v dobrej viere", všetko bude presne naopak. Zákon totiž dôrazne chráni okradnutých majiteľov a ruší prax "bezpečného" kupovania ukradnutých áut.    Viac tu.

 

Koniec deliacich mriežok na Slovensku

Slovensko ako posledná krajina v únii skončí s mriežkami pri kúpe auta bez DPH. Staršie firemné autá sa jej tak konečne môžu zbaviť aj bez zdĺhavej administratívnej práce.   Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 Polícia zabavuje autá hlavne v týchto prípadoch:
• na vykonanie potrebných úkonov, ak má podozrenie, že vozidlo súvisí so spáchaním trestného činu alebo priestupku,
• pri podozrení, že sú pozmenené identifikátory automobilu (kód VIN, číslo motora...),
• pri podozrení, že vozidlo či jeho časti sú odcudzené,
• v prípade, že s vozidlom bola v minulosti spáchaná trestná činnosť alebo sa k tejto činnosti použilo,
• pri akomkoľvek spore dvoch subjektov, v ktorom je podané trestné oznámenie (predmetom sporu je aj vozidlo).
Väčšina týchto okolností vychádza najavo až po zakúpení automobilu a vopred sa takmer nedá zistiť.
 
Príručku nájdete tu.

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk