Odhalených takmer 30 miliónov stočených kilometrov

 

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov začína kontrolovať stav odometrov na dovezených vozidiel. Celkový počet stočených kilometrov je takmer 30 miliónov. Český Spolok na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA) začal už v apríli porovnávať najazdené kilometre automobilov inzerovaných na zahraničných serveroch so stavmi odometrov po importe na Slovensko a do Českej republiky. Dosiaľ sa podarilo odhaliť viac ako 580 stočených áut. Projekt prevzala aj SOVA na Slovensku.

 

„Logika projektu je jednoduchá - na zahraničnom serveri, kde je auto inzerované, zaznamenáme stav kilometrov, a potom už len čakáme, kedy sa auto objaví v inzercii ojazdených áut v tuzemsku. Pokiaľ je stav kilometrov nižší, je jasné, že došlo k manipulácii s tachometrom. Celkový počet stočených kilometrov je už takmer 30 miliónov a rastie každý deň,“ povedal predseda SOVA Július Petrus.

 

Rekordmanom medzi odhalenými stočenými autami je zatiaľ Renault Scénic rok výroby 2004, ktorý bol stočený z 268 000 kilometrov (km) na 65 000 km. „Je vidno, že drzosť predajcov nepozná hraníc, ich zárobky na tomto podvode musia byť astronomické. To je asi dôvod, prečo sa česká SOVA okamžite stala cieľom útokov rôznych autobazárov a predajcov dovozových vozidiel, ktorým tento projekt šliape na päty. Predpokladám obdobný scenár aj na Slovensku,“ zdôraznil Petrus.

 

Iniciatívu poslancov v NR SR, aby stáčanie odometrov bolo trestným činom, SOVA podporovala, novela však v pléne neprešla. „Veríme, že do budúcna už sa prehupneme cez nadpolovičnú väčšinu a súdy a polícia konečne dostanú do rúk použiteľný nástroj proti tachometrovej mafii,“ dodal Petrus.

 

Opatrenie proti podvodom so stočenými kilometrami však nakoniec budeme musieť prijať. Od všetkých štátov EÚ to vyžaduje smernica Európskeho parlamentu z 11. marca tohto roku.    Viac tu.

Najvyšší súd v ČR uznal stáčanie tachometrov ako podvod

 

Páchateľom podvodu je podľa rozhodnutia ten, kto ponúkne na predaj vozidlo, u ktorého sám alebo s pomocou iného zmení počet najazdených kilometrov a tým zvýši kúpnu cenu auta najmenej o 5 000 českých korun (t.j. cca 180 Euro).

Za trestný čin podvodu hrozí v Českej republike prepadnutie veci a až dva roky väzenia. Názorom Najvyššieho súdu by sa tak mali riadiť aj ostatné súdy nižšej inštancie.

Súd k tomuto názoru dospel, pri rozhodovaní o dovolaní muža zo Zlína. Muž prostredníctvom autobazáru predal VW Caravele 2,5 TDi za 379 tisíc korún s tým, že má najazdené 171 tisíc kilometrov. Sám ho však kupoval za 7 000 eur (192 tisíc korun) keď malo najazdené 340 tisíc kilometrov.

„Páchateľ tak uviedol kupujúceho v omyl, spôsobil mu škodu, ktorá sa nedá považovať za nepatrnú, a seba či iného tým obohatil,“ uviedol Najvyšší súd.

Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
AKO A KDE KUPOVAŤ
Na výber auta si nechajte dostatok času!
Výber a kúpa auta vám zaberie veľa času. Ak máte prístup k internetu, určite ho využite. Profesionálni predajcovia ponúkajú automobil aj na internete. Môžete vyberať z tisícov áut bez toho, aby ste vstali zo stoličky. Takto sa vyhnete amatérom, súkromným dovozcom a podvodníkom,ktorí parazitujú na malej informovanosti klientov. Na internete nájdete aj fotografie väčšiny automobilov a ich detailný popis. Prehľadne a rýchlo porovnáte cenové rozdiely medzi jednotlivými druhmi a typmi áut, počty najazdených kilometrov, vek auta, atď. Ojazdené auto rozhodne kupujte len od predajcov s kvalitným zázemím. Využite možnosti dôkladnej testovacej jazdy, auto si nechajte zdvihnúť a ukázať zospodu. Ak môžete, tak vezmite so sebou automechanika.
Uprednostňujte predajcov, ktorí autá priamo vlastnia a nie sú iba sprostredkovateľmi predaja!
 
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk