Test českých autobazárov: polovica áut mala stočené tachometre

Redaktor českého denníku otestoval spolu expertom na ojazdené autá 15 autobazárov. U 19 áut skúmali, či spĺňajú sľubované parametre. Najmä, či súhlasí počet najazdených kilometrov. Výsledok zverejnili na portáli auto.idnes.cz. Podľa ich zistenia o dôvere v autobazár stále nemôže byť reč. Redaktorovi pomáhal Aleš Zich, ktorý už roky pracuje ako poradca pri nákupe ojazdených áut. Autá posudzuje aj ako súdny znalec. Odporučila mu ho aj spoločnosť Cebia, ktorá autá preveruje a vydáva uznávané certifikáty. Počas testovania si vždy odfotili servisné knižky a ďalšie doklady, najmä výrobné číslo VIN. Expert potom údaje podrobil analýze. Zamerali na kilometre a servisné knižky. Technický stav áut neskúmali. V polovici prípadov nebolo možné overiť to, čo sľubovali papiere. V dvoch prípadoch sa priamo preukázalo pretočenie tachometra. U jedného z nich bola dokonca rafinovane sfalšovaná servisná knižka. "Čo možno bazáristom pripočítať k dobru je fakt, že väčšinou sú ochotní, nechávajú nás fotiť, čo chceme, sami ponúkajú, že si auto môžeme nechať prehliadnuť v servise. Tu bazáre urobili znateľný posun dopredu. Ale tachometre, tie im stále nesedia," napísal v článku redaktor. Neoficiálne mu niektorí z predajcov občas priznali, že problém je v tom, že auto s viac ako 150 tisíc kilometrami im nikto nechce kúpiť. Vraj pretáčajú všetci a potom sa nedá s nestočenými autami konkurovať. "Podobné je to so servisnými knižkami. Keď ju predajcu inzeruje, priláka oveľa viac záujemcov. Lenže, ako sa nám v teste ukázalo, veľa knižiek nemá vôbec žiadnu vypovedaciu hodnotu. Väčšinou končia záznamy pred niekoľkými rokmi. Občas je serviska úplne prázdna, alebo v aute vôbec nie je a predajca stavia na to, že vás "ukecá", že vlastne nie je tak dôležitá." Najdrsnejším príkladom podvodu bol podľa redaktora kombíkový Volkswagen Passat s populárnym naftovým motorom 2.0 TDI. Podľa inzerátu mal mať najazdené 149 tisíc kilometrov, úplnú servisnú históriu a špičkový stav. Keď auto videl expert Aleš Zich, bolo mu všetko jasné. "Už na prvý pohľad je to taxikárske vozidlo, v typickej farbe slonovej kosti." Výsledky tohto testu zverejnil aj portál Natankuj.sk.  Pokračovanie tu.

 

Staršie vozidlá budú musieť ísť na STK každý rok

 

Staršie vozidlá budú musieť na Slovensku v budúcnosti prejsť Stanicou technickej kontroly (STK) nie každé dva roky, ako je to v súčasnosti, ale každý rok. Vyplýva to z návrhu nových pravidiel, ktoré prijala Európska komisia pre celú EÚ.  Viac tu.

 

Hľadali rušičky GPS, našli ukradnuté auto

 

Polícia a Telekomunikačný úrad hľadali rušičky GPS, našli ukradnuté auto hľadané Interpolom. Interpol vyhlásil medzinárodné pátranie po vozidle, ktoré ukradli v Nemecku. Rušička vo vozidle slúžila na krytie trestnej činnosti.  Viac tu.

 

Policajti hľadajú stopy po ukradnutých autách aj v zberných surovinách!

 

Kriminalisti viacerých krajov obchádzajú zberne druhotných surovín a hľadajú stopy po ukradnutých a rozobratých autách.  Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
AKO A KDE KUPOVAŤ
Na výber auta si nechajte dostatok času!
Výber a kúpa auta vám zaberie veľa času. Ak máte prístup k internetu, určite ho využite. Profesionálni predajcovia ponúkajú automobil aj na internete. Môžete vyberať z tisícov áut bez toho, aby ste vstali zo stoličky. Takto sa vyhnete amatérom, súkromným dovozcom a podvodníkom,ktorí parazitujú na malej informovanosti klientov. Na internete nájdete aj fotografie väčšiny automobilov a ich detailný popis. Prehľadne a rýchlo porovnáte cenové rozdiely medzi jednotlivými druhmi a typmi áut, počty najazdených kilometrov, vek auta, atď. Ojazdené auto rozhodne kupujte len od predajcov s kvalitným zázemím. Využite možnosti dôkladnej testovacej jazdy, auto si nechajte zdvihnúť a ukázať zospodu. Ak môžete, tak vezmite so sebou automechanika.
Uprednostňujte predajcov, ktorí autá priamo vlastnia a nie sú iba sprostredkovateľmi predaja!
 
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk