Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci

Český denik.cz priniesol správu o zamietnutí celoeurópskeho riešenia problematiky stáčania odometrov, ktoré by ochránilo spotrebiteľov. Podvody s odometrami postihujú až tretinu všetkých ojazdených automobilov. To stojí podľa triezvych odhadov zákazníkov celej EU 5,5 až 9,6 miliárd eur ročne. Európska komisia sa však prekvapivo postavila proti skupine europoslancov, ktorí chcú tento problém riešiť.

Europoslanci opakovane žiadali Európsku komisiu o celoeurópske riešenie, ktoré by spotrebiteľov ochránilo. Komisárka pre dopravu Violeta Bulcová však zaslala menom Komisie europoslancom zamietavú odpoveď.

„Členské štáty však majú možnosť si podobné informácie, vrátane počtu najazdených kilometrov, vymieňať na základe dvojstranných dohôd. Môžu k tomuto účelu využívať Európsky informačný systém vozidiel a vodičských oprávnení (EUCARIS) alebo akýkoľvek iný systém pre výmenu informácií,“ povedala Bulcová. Zahrnúť do smernice EU pravidlo, že bude medzi jednotlivými členskými štátmi prebiehať pravidelná výmena informácií o technických prehliadkach, je podľa nej zbytočné.

Riešenie problémov s pretáčaním odometra iba prostredníctvom dvojstranných dohôd je však podľa europoslancov málo účinné a zbytočne spletité. Europoslanci preto kritizujú alibizmus členov komisie. Tá je podľa nich pomalá a pred podvodmi zatvára oči.

„Väčšina štátov už nejaký svoj systém boja proti týmto podvodom vytvorila. Ten ale funguje iba za predpokladu, že vozidlo stále ostáva v krajine pôvodnej registrácie. Bežnou praxou je však predaj automobilov do zahraničia. A práve pri ňom najčastejšie prichádza k manipulácii s históriou vozidla,“ hovorí europoslanec Tomáš Zdechovský.

Existencia spoločnej celoeurópskej databáze by výrazne zjednodušila evidenciu vozidiel, a tým tieto nekalé praktiky obmedzila. Podvod by totiž bolo výrazne jednoduchšie dohľadať.

Celý text nájdete tu.

Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal

O ďalšom triku internetových podvodníkov informovali policajti z Přerovska. Miestny obyvateľ prišiel o viac ako 780 eur  v rámci predaja svojho auta potom, čo ho údajný záujemca presvedčil, aby popredu zaplatil dopravu a dokázal tak, že sa nejedná o podvod.

Na políciu v Lipníku nad Bečvou sa obrátil dvadsaťosemročný muž, ktorý sa pokúšal cez internetový portál predať svoju Toyotu Auris.

„Na inzerát zareagoval záujemca o kúpu, ktorý sa predstavil ako občan Nórska, ktorý aktuálne žije v Litve. Prostredníctvom e-mailov sa potom dohodli na sume sedem tisíc eur,“ uviedla přerovská policajná hovorkyňa Miluša Zajícová.

Údajný Nór si ale potom vyžiadal, aby majiteľ auta popredu zaplatil na účet prepravnej spoločnosti so sédlom v Taliansku 780 eur ako platbu za transport vozidla. To bolo podľa jeho argumentácie zároveň zárukou, že sa nejedná o podvod a muž si nechá zaslané peniaze bez toho aby predal auto.

Celý text nájdete tu.

prirucka

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.

Bezpodmienečne požadujte

Osvedčenie o evidencii časť I bolo zavedené z dôvodu zjednodušenia manipulácie s dokladmi od vozidla pre bežného občana a hlavne z dôvodu zvýšenia ochrany týchto dokladov pred falšovaním a ich pozmeňovaním. Nové osvedčenie obsahuje nové ochranné prvky a je vyrobené z materiálu, ktorý je pri falšovaní veľmi problematické napodobniť. Údaje uvedené v osvedčení o evidencii vozidla časť I si môžu občania prečítať na voľne dostupných informačných kioskoch. Sú umiestnené na všetkých pracoviskách evidencie vozidiel, ako aj na niektorých obvodných oddeleniach Policajného zboru. Pomocou informačného kiosku, do ktorého treba zasunúť polykarbonátovú kartu, je možné získať informácie z rôznych oblastí. Prostredníctvom kiosku sú sprístupnené údaje o povinnom zmluvnom poistení vozidiel, o technických a emisných kontrolách, ak im vozidlo podlieha, prípadne údaje o kontrole originality, ak bola k vykonaná. Systém upozorní aj na skutočnosť, ak je vozidlo v pátraní. Samozrejmosťou je overenie údajov uvedených v Osvedčení o evidencii časť I s údajmi uvedenými v evidencii vozidiel. Takúto kontrolu odporúčame kupujúcim vykonať ešte pred administratívnymi úkonmi - prepisom vozidla.