Podvodníci „predávajú“ vymyslené autá za nízke ceny. Nabaľujú sa na vysokých zálohách

Falošní predajcovia áut si vymyslia zahraničnú identitu a cez podvodné platby od vás vylákajú peniaze. Už aj na Slovensku sa začali objavovať prípady podvodníkov, ktorí prostredníctvom zavádzajúcich inzerátov pripravili ľudí o peniaze pri kúpe nového auta. Zarábajú na vysokých zálohách, ktoré pýtajú vopred - prevodom na bankový účet. Na podvody upozorňuje Spolok na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA).

„Ja som si vyhliadol auto cez internet, cena úžasná, 3000 libier za BMW 530d s rokom výroby 2005. Hneď som vedel, že niečo nie je v poriadku. Mail som ale pre výhodnú ponuku poslal,“ uvádza združenie skúsenosti oklamaného zákazníka.

 

Odpoveď dostal rýchlo. „Auti je stále na predaj, len on pracuje v Nemecku a auto je v Británii, tak nech mu pošlem zálohu cez Western Union.“ Údajný predajca chce vo väčšine prípadov zálohu vo výške 500 a viac eur ako dôkaz skutočného záujmu.

Oklamú vás, že sú zo zahraničia „Jedná sa o dlhodobý problém. Ľudia nám píšu sťažnosti priebežne. Podvodníci sú podľa všetkého organizované skupiny zo zahraničia. Je možné spoznať ich podľa veľmi zlej slovenčiny, prípadne aj zlej angličtiny," potvrdzuje predseda SOVA Július Petrus.

Funguje to takto: záujemca najprv v internetovej inzercii nájde nádherné a skutočne lacné vozidlo. Skontaktuje sa s predajcom, ktorý vystupuje ako cudzinec. Podvodníci používajú podľa Petrusa dookola rovnaký príbeh o tom, ako u nás pracovali a kúpili si tu aj auto. Nakoniec sa však rozviedli, prípadne ich firma povolala do Británie. Takže používajú legendu o aute na našich značkách, ktoré si zobrali so sebou a potrebujú ho predať. Preto je vraj vozidlo také lacné.

Dotyčný presvedčí záujemcu, že v skutočnosti neexistujúce auto má v zahraničí a na svoje náklady ho nechá dopraviť na Slovensko. „Podvodníci často menia mená, emailové adresy aj typy predávaných áut. Dokonca sú schopní poslať aj kópie dokladov vozidla, či svojich sfalšovaných pasov. Niektorí si vytvoria aj fiktívnu identitu na internete, iným stačí ukradnúť identitu niekomu inému na sociálnych sieťach. Tieto podvody sa v priebehu rokov skutočne sprofesionalizovali,“ zdôrazňuje SOVA.

Špekulanti údajne využívajú sprostredkovateľské spoločnosti, cez ktoré peniaze tečú. Tie sú ale vymyslené a pre tento účel majú dokonca založené webové stránky. Cieľom je vylákať peniaze z kupujúceho, a to naozaj premyslene. Môže ísť napríklad o platbu na účet v banke, ktorý je založený na odcudzené doklady, alebo cez Western Union – urgentné platby do zahraničia.

Šéfredaktor Živé.sk Filip Hanker tvrdí, že tento typ podvodov je ukážkovým príkladom. Je dobre známy a napríklad pobočky Western Union v odľahlých dedinách napríklad v Rumunsku majú podľa odborníkov fungovať vďaka tomu. „Kto naletí, môže podať podnet na políciu, ale vzhľadom k výberu v inom štáte sa na 99,9 percenta ničoho nedomôže.“

Viac tu.

Kúpil kradnuté auto v  Auto Alles

Oklamaný muž si kúpil jazdené auto ešte v roku 2004. Auto malo pred kúpou aj odborný posudok nezávislej spoločnosti, ktorý potvrdzoval, že nie je kradnuté a nič zvláštne si pri prepise  nevšimla ani polícia, muž tak žil v presvedčení, že vozidlo je úplne v poriadku. Dva roky na ňom jazdil a pri policajnej kontrole v Nemecku mu ho zhabali. V Nemecku totiž bolo auto po totálnej havárii, takže to auto nemohlo byť podľa papierov na ceste.

Slovenskí policajti ho poslali na expertízu a zistili, že má zmenené výrobné číslo karosérie a navyše bolo kradnuté. Bezradnému mužovi bolo oznámené, že auto bolo vrátené pôvodnému majiteľovi.

Muž sa snažil vozidlo reklamovať v autobazáre Auto Alles, ale ten reagoval prekvapivo. "Vozidlo bolo odhlásené a následne prihlásené na dopravnom inšpektoráte. Týmto náš záväzok zanikol.", znelo vyjadrenie Auto Alles.

Nespokojný zákazník sa tak obrátil na súd. 5-krát rozhodli v jeho prospech, no odvolací súd to zakaždým zrušil a prípad vrátil na dopracovanie. Po takmer desiatich rokoch prišiel obrat aj na okresnom súde. Jeho žiadosť o vrátenie peňazí zamietli. 

Oklamaný muž sa proti zamietavému rozhodnutiu okresného súdu odvolal. Nevie si totiž predstaviť, že by po tom, keď prišiel o auto i peniaze, mal platiť aj súdne trovy za takmer 10 rokov trvajúci súdny spor. Uvidíme tak ako spor dopadne.  Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkýcha záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
Prehliadka na rampe: Podvozok
Kontrolujte originalitu a súmernosť spojov a neporušenosť tmelu. Pozor na neoriginálne spoje (zvary), ktoré naznačujú, že auto bolo zostavené z dvoch alebo z viacerých častí! Na nosných častiach podvozku bezpečne spoznáte, či auto vážne havarovalo.
 Kolesá a pneumatiky
Koleso pretočte. Uvidíte, či nie je poškodené a budete počuť aj chod ložiska. Uchopte silne koleso a zalomcujte s ním. Nemala by sa cítiť žiadna vôľa, koleso musí pevne sedieť na náprave.
 Motorová časť podvozku
Sledujte stopy po presakujúcom oleji v spojoch. Olejová vaňa a prevodovka nesmú byť poškodené alebo zavarené.
 Brzdy
Skontrolujte brzdové kotúče – musia mať dostatočnú hrúbku a nesmú byť na nich hrany, vrypy alebo drážky, ktoré by znižovali ich účinnosť!
Príručku nájdete tu.

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk