Pozor na zmluvu

S kupujúcim na inzerát sa môžete dohodnúť na dĺžke záruky. Nesmie však byť zo zákona kratšia ako jeden rok. Pri predaji alebo kúpe čohokoľvek, je viac ako vhodné poznať podmienky. Preto si zmluvy vždy dobre prečítajte. Ak podmienkam nerozumiete, je lepšie mať so sebou človeka so skúsenosťami, právnika alebo takú zmluvu radšej nepodpisovať.

Podľa Júliusa Petrusa, predsedu spolku na ochranu majiteľov automobilov SOVA, tiež netreba zabudnúť, že pri osobnom predaji poskytuje vlastník vozidla, ktorý ho predáva, záruku v trvaní jedného roka. Kratšia záruka ako ročná už nemôže byť. Ak sa však predávajúci s kupujúcim nedohodnú na takejto alebo inej záruke a jej trvaní, trvá zo zákona dva roky.

Zo zákona vyplýva, že predávajúci zodpovedá za chyby, ktoré má predaná vec pri prevzatí kupujúcim. Pri použitých veciach nezodpovedá za poruchy vzniknuté ich použitím alebo opotrebením. Pri veciach predávaných za nižšiu cenu nezodpovedá za chybu, pre ktorú bola dohodnutá nižšia cena. Ak predávate auto do autobazáru alebo do predajne áut, pôvodný vlastník sa zbaví záruky, len ak je to uvedené v zmluve. Ak predá bazár auto tretej osobe až po vykúpení od vás, záruku by mal poskytovať ďalej už on ako nový vlastník. Vždy to však závisí od toho, akú zmluvu uzatvoríte. "Zmluva sa môže volať zmluva o odkúpení vozidla. V skutočnosti môže ísť stále iba o sprostredkovanie," upozorňuje Marián Kristek z Peugeot Slovakia. 

Kým vozidlo nie je na polícii prehlásené na kupujúceho, napríklad na autobazár, stále ste jeho vlastníkom a vyplývajú vám z toho povinnosti. Napríklad aj tá, že musíte platiť za auto povinné zmluvné poistenie, a to napriek tomu, že vaše vozidlo už stojí v autobazáre. "Štandardne by sa po odpredaji auta malo auto prehlásiť na bazár. Vtedy má predávajúci najväčšiu istotu," tvrdí Kristek. Bývalému vlastníkovi potom neplynie ani poistka. Ak auto nie je prehlásené na autobazár môže sa stať, že zákonnú poistku nielen platíte, ale vám dokonca príde oznámenie o poistnej udalosti.  Viac tu.

Muž tvrdil, že chce kúpiť auto, ušiel s ním

Majiteľ Hondy Civic doplatil na dôveru pri predaji auta v susednej ČR. Keď auto pred svojim domom fotografoval, išiel okolo neznámy muž, ktorý pôsobil slušným dojmom a spýtal sa, či je auto na predaj. Dôkladne si ho prehliadol, pozrel sa dokonca aj pod kapotu. Potom si sadol aj za volant, kde neváhal využiť chvíľkovú nepozornosť majiteľa a to, že auto bolo naštartované a s vozidlom z miesta ušiel.     Viac tu.

 

 

Auto predajte radšej v hotovosti, hoci to bude za menej

Ak ste sa rozhodli predávať ojazdené auto cez bazár, SOVA odporúča zvoliť radšej priamy predaj v hotovosti oproti komisnému. Rozdiel je ten, že v prvom prípade odveziete auto do autobazáru, kde vám zaň dajú rovno peniaze. Po prepise auta na autobazár, by ste už potom nemali mať starosti o prípadné problémy, ak sa v zmluve o predaji zrušila vaša zodpovednosť za záruku.    Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
Prehliadka na rampe: Podvozok
Kontrolujte originalitu a súmernosť spojov a neporušenosť tmelu. Pozor na neoriginálne spoje (zvary), ktoré naznačujú, že auto bolo zostavené z dvoch alebo z viacerých častí! Na nosných častiach podvozku bezpečne spoznáte, či auto vážne havarovalo.
 Kolesá a pneumatiky
Koleso pretočte. Uvidíte, či nie je poškodené a budete počuť aj chod ložiska. Uchopte silne koleso a zalomcujte s ním. Nemala by sa cítiť žiadna vôľa, koleso musí pevne sedieť na náprave.
 Motorová časť podvozku
Sledujte stopy po presakujúcom oleji v spojoch. Olejová vaňa a prevodovka nesmú byť poškodené alebo zavarené.
 Brzdy
Skontrolujte brzdové kotúče – musia mať dostatočnú hrúbku a nesmú byť na nich hrany, vrypy alebo drážky, ktoré by znižovali ich účinnosť!
Príručku nájdete tu.

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk