Internetoví podvodníci s jazdenkami nachádzajú stále nové obete

Napriek množstvu informácií, ktoré publikuje združenie SOVA a aj iné médiá, nachádzajú falošní predajcovia vozidiel zo zahraničia na internete ďalšie obete. Napriek varovaniam posielajú záujemcovia o jazdenku na bankové účty v zahraničí vysoké zálohy a napokon sa vysnených vozidiel aj tak nikdy nedočkajú.

Na začiatku nájde záujemca o vozidlo v internetovej inzercii nádherné a skutočne lacné vozidlo. Skontaktuje sa s predajcom, ktorý je cudzinec a píše veľmi zlou angličtinou, prípadne aj lámanou slovenčinou. Predajca mu veľmi dôveryhodne vysvetlí dôvody tak lacného predaja. V priebehu rokov sa tieto dôvody zjednotili, najčastejším je pracovná ponuka vo Veľkej Británii, kde je pravostranné riadenie, a preto sa predajca potrebuje zbaviť auta čo najskôr. Prípadne to býva aj ukončenie pracovného pomeru, či manželstva v SR, predajca sa tak sťahuje do Británie, Škandinávie alebo dokonca do zámoria a auto chce predať naspäť na Slovensko hlavne kvôli dokladom. Samozrejme auto je v zahraničí s majiteľom. Ten však spraví len pre tohto záujemcu výnimku a je ochotný úplne zadarmo a na svoje náklady nechať neexistujúce auto dopraviť do SR doslovne na dobierku, aby si ho záujemca dôkladne prehliadol.

„Ja som si vyhliadol auto cez internet, cena úžasná £ 3000 za BMW 530d r.v 2005. Hneď som vedel, že niečo nie je v poriadku. No ale aj tak som poslal maila na inzerát. Odpoveď som dostal rýchlo: Stále je auto na predaj, len on pracuje v Nemecku a auto je v UK, tak nech mu poslem zálohu cez Western Union,“ píše svoje skúsenosti na internetovej diskusii Palo. Na dôkaz skutočného záujmu totiž predajca požaduje zálohu, väčšinou vo výške 500 a viac euro.

Všetky náležitosti má zaistiť sprostredkovateľská spoločnosť. Tieto spoločnosti sú samozrejme vymyslené a pre tento účel majú dokonca založené webové stránky. Často dokonca parazitujú na povesti skutočných a overených dopravných spoločností. Cieľom je vylákať peniaze z kupujúceho, formy sú tu opäť rôzne. Môže ísť napríklad o platbu na účet v banke, ktorý je založený na odcudzené doklady, alebo cez Western Union.  Viac tu.

Značky z áut sa kradnú vo veľkom
Množia sa prípady krádeží značiek z vozidiel na parkoviskách.Krádež takého evidenčného čísla vozidla (EČV) vás môže vyjsť poriadne draho. Presvedčil sa o tom pán Mikuláš, ktorému na Gudernovej ulici v Košiciach ukradli značku z auta. To ešte netušil, že si na polícii priplatí."Udalosť som nahlásil na polícii a potom som si šiel na Komenského vybaviť nové značky. Hoc mi ukradli jednu, musel som zaplatiť za dve nové 33 eur, nehovoriac o nutnosti absolvovať obhliadku." K podobným udalostiam podľa polície dochádza pomerne často, hoci na oddelení evidencie motorových vozidiel štatisticky evidenciu týchto úkonov nevedú. Viac tu.


Bojničan zinkasoval peniaze za cudzie auto
Muž v septembri minulého roka nevrátil zverené vozidlo Citroën Jumper v hodnote 7000 eur, ale založil ho v Prievidzi za 350 eur.Za spreneveru hrozí 24-ročnému mužovi až dvojročné väzenie. Policajný vyšetrovateľ z Prievidze obvinil Bojničana za prečin sprenevery. Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
OVERENIE PÔVODU VOZIDLA Len zlodej „amatér“ dnes do SR privezie odcudzené vozidlo deklarovať ako dovezené z Holandska. Prax je taká, že zlodej pri procese legalizácie odcudzeného vozidla v SR pozmení aj krajinu jeho pôvodu! Ak teda zlodej odcudzí vozidlo napr. vo Francúzsku, tak ho bude v SR deklarovať ako dovoz napr. z Nemecka. Ak si takýto automobil necháte „prelustrovať“ v Nemecku, zistíte, že tam nie je evidovaný ako odcudzený a získate klamný pocit, že nie je dôvod k neuskutočneniu kúpy. Pravda bude bohužiaľ úplne iná.
V Slovenskej republike sa vozidlá kradnú veľmi ľahko. Denne zmizne priemerne pätnásť vozidiel. Od roku 2004 klesá počet ukradnutých automobilov, pričom objasnenosť prípadov zo strany polície je s malými odchýlkami na rovnakej úrovni. Liberalizácia európskeho trhu ojazdených vozidiel a voľná legislatíva, z krádeží áut výnosný biznis, s minimálnymi postihmi a samotná nedôslednosť majiteľov áut. Autá sú pre mafie skutočným lákadlom. Celková nahlásená a oficiálna škoda sa za minulý rok vyšplhala na 1,94 miliardy korún, čo je asi 40 percent škôd z celkovej majetkovej kriminality v Slovenskej republike! Automobilová kriminalita je obrovský biznis, v ktorom sa každoročne točia miliardy korún.

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk