Nepodceňujte kontrolu pri ojazdených autách. Ušetrí vám ďalšie náklady

 

Za stáčanie kilometrov v autách hrozia vysoké pokuty. Skúsený odborník to dokáže odhaliť. Dôležitá je ale profesionálna kontrola. V dnešnej dobe sa dá sfalšovať čokoľvek. Mnohí preto nedôverujú majiteľom ojazdených áut či autobazárom. Skutočný stav vozidla a najazdené kilometre sa ale dajú zistiť.

 

"Kontrola, kontrola a ešte raz kontrola," zdôrazňuje Július Petrus zo Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

"Samozrejme, prvá vec je servisná knižka. Zistil som, že už aj tieto veci sa dajú sfalšovať, čiže určite sa treba uistiť, že je servisná knižka originálna," dopĺňa moto novinár Peter Mihálik.

Podľa nej môžete zavolať predchádzajúcim majiteľom alebo do servisu, kde bolo auto servisované a informácie si overiť. "Treba si doniesť svojho automechanika a nie bratranca, ktorý si vymieňa v garáži sám olej, asi bratranec nebude vhodnou osobou na posúdenie technického stavu vozidla," zdôrazňuje Petrus.

 

"Skúsenému človeku už prvý pohľad na auto hovorí, či bolo to búrané alebo nebolo, lebo aj toto je jeden z detailov, ktorý sa viac-menej nepriznáva," hovorí dopravný analytik Marián Palesch.

Trestný čin Podľa širšieho odhadu odborníkov, na Slovensku jazdí približne 130 tisíc vozidiel s takzvanými stočenými kilometrami. Poslanci národnej rady schválili zákon, v ktorom sa hovorí, že zásah a manipulácia do počítadla kilometrov bude trestným činom.

Fyzické a právnické osoby nesmú takéto vozidlá predávať, ponúkať služby súvisiace s pretáčaním kilometrov či ponúkať na to softvér. "Voľakedy, keď boli mechanické počítadlá, tak stačila vŕtačka a do rána bolo nacúvané. Teraz na to, že je elektronicky všetko riešené, tak je to počítačová alebo softvérová záležitosť," vysvetľuje Mihálik.

 

"Vynovený zákon má postihovať priamo tých, ktorí pretáčajú kilometre a poskytujú s tým súvisiace služby a nie bežných obyvateľov, ktorí predávajú svoje vozidlo, ale nevedia, že majú pretočené kilometre," dopĺňa Peter Podstupka z ministerstva dopravy.  Viac nájdete tu.

Staré taxíky v autobazári zázračne omladli- Tachometre stočili o 110 000 km!

 

Takú omladzovaciu kúru pre vaše auto, akú dostanete v Púchove, si zrejme inde len tak nekúpite. Aspoň to tvrdia tamojší taxikári o jednom z autobazárov, kde ich staré taxíky predávajú s podstatne menším počtom kilometrov, než koľko reálne majú.

Ich slová potvrdzujú aj emisné kontroly vozidiel, ktoré odhalili šokujúce praktiky majiteľa autobazára. Viacerí taxikári z mesta zostali v šoku, keď si boli pozrieť staré taxíky, čo sa predávajú cez bazár na okraji Púchova. Kým oni sa áut, ktoré mali najazdených vyše 600 000 kilometrov, zbavili, v bazári zrazu nadobudli podstatne menší počet kilometrov.

„Prostredníctvom internetu sme sa dozvedeli, že cez tento autobazár sa predáva škodovka, ktorá slúžila ako taxík. Poznali sme to auto dobre, tak sme sa naň pozreli na stránkach, kde sa dajú overiť kilometre. Bolo tam, že za dva roky najazdilo iba osemtisíc kilometrov, čo je nereálne, keďže v meste jazdilo dva roky deň i noc ako taxík. Máme podozrenie, že stočili kilometre aj na iných autách,“ vraví.

Viac nájdete tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
Testovacia jazda- Skontrolujte nasledujúce časti auta.
- Prevodovka
Rýchlosti sa musia zaraďovať ľahko, plynulo a presne. Zaraďovanie vyskúšajte pri pomalej, pokojnej jazde aj pri športovej jazde s vytočením otáčok na maximum.
 
Odporúčanie: Pozor si dajte predovšetkým na vozidlá s pohonom 4x4 a s automatickou prevodovkou!
 
- Automatická prevodovka
Pri zaraďovaní sa nesmú ozývať žiadne zvuky, ktoré by signalizovali, že reakcia nebola okamžitá. Prechody medzi jednotlivými stupňami by mali byť plynulé, bez rázov. Ak sa objavujú rázy, tak je problém so spojkou alebo s mechanickým systémom v prevodovke.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk