Novela o DPH pomôže proti podvodom s dovozovými jazdenkami

V strednej Európe začína boj proti dovozovým autám bez zaplatenej DPH. V susednej Českej republike pripravili zákon, ktorý bude postihovat odberateľov, čo nakúpia vozidlá od nepoctivých obchodníkov. Na Slovenskú zatiaľ podobnú právnu úpravu nemáme. Novela zákona o DPH, ktorá bude v Česku platiť od 1. apríla tohto roku, prináša dôležitú zmenu, ktorá by mohla pomôcť pri potieraní podvodov s neplatením daní pri dovážaní jazdeniek zo zahraničia. V súčasnosti totiž firmy, založené ako "biele kone", nakúpia v zahraničí autá bez DPH a predajú ich niektorému autobazáru. Následne však z obchodu v tuzemsku neodvedú DPH. Samozrejme v prípade, že finančný úrad na tento podvod príde, firma je zrušená a dlhy na DPH nezaplatí. Úrady tak môžu za určitých podmienok zabaviť autá terajším majiteľom, a tak im nezostanú ani autá, ani peniaze.

Podľa nového zákona by v takom prípade mohol finančný úrad vymáhať dlžnú DPH po odberateľovi, ktorý autá od "bieleho koňa" kúpil. "Zákazníci by mali po bazároch vyžadovať doklad o tom, ako bola za auto zaplatená DPH. Inak by mohlo hroziť, že sa stanú súčasťou podvodného jednania," uviedol predseda českého združenia SOVA Zbyněk Veselý. Mgr. Július Petrus, predseda slovenského združenia SOVA dodáva: „ Na Slovensku sa obdobné prípady stávajú tiež. Bohužiaľ, najčastejšie na nezaplatenú DPH doplatí až zákazník, ktorý si vozidlo zakúpi. Preto je už pri kúpe jazdeného auta viac než nutné dôkladne skontrolovať jeho históriu a všetky dokumenty k nemu náležiace, prípadne prenechať túto kontrolu profesionálom. Jedine takýmto spôsobom sa zákazník vyhne obdobným nepríjemným skúsenostiam.“

Znenie českého zákona: §109 Ručenie za nezaplatenú daň 1. Platca, ktorý príjme zdaniteľné plnenie s miestom plnenia v tuzemsku uskutočnené iným platcom alebo poskytne úplatu na takéto plnenie (ďalej len "príjemca zdaniteľného plnenia"), ručí za nezaplatenú daň z tohto plnenia, pokiaľ v okamihu jeho uskutočnenia vedel alebo mal vedieť a mohol, že: a. daň uvedená na daňovom doklade nebude úmyselne zaplatená, b. platca, ktorý uskutočňuje toto zdaniteľné plnenie alebo obdrží úplatu na takéto plnenie (ďalej len "poskytovateľ zdaniteľného plnenia"), sa úmyselne dostal alebo dostane do postavenia, kedy nemôže daň zaplatiť, alebo c. dôjde ku skráteniu dane alebo vylákaniu daňovej výhody. 2. Príjemca zdaniteľného plnenia ručí tiež za nezaplatenú daň z tohto plnenia, pokiaľ je úplata za toto zdaniteľné plnenie bez ekonomického opodstatnenia zjavne odchýlená od obvyklej ceny. Viac tu.

Keď si kúpite ojazdené auto, nezabudnite na administratívne kontroly
Keď si kúpite ojazdené auto, nezabudnite na administratívne kontroly Pri kúpe ojazdeného auta treba byť obozretný. Nielen v tom, či je auto po technickej stránke v poriadku ale aj v tom, či má v poriadku všetky potrebné doklady. Niektoré z nich si budete musieť dať na kompetentných miestach "obnoviť". Ak ste si kúpili auto od predchádzajúceho majiteľa, nezabudnite na "prepis" kartičiek emisnej a technickej kontroly. Stačí pritom zájsť na najbližšiu stanicu, ktoré tieto kontroly vykonáva a nechať si tam spraviť takzvanú administratívnu emisnú a technickú kontrolu. Viac tu.


Francúzsky server spustil predaj kradnutých áut
Ponuka serveru Voiture-volee.com (Kradnuté autá) je vskutku neodolateľná. Má to však jeden háčik - web predáva výhradne odcudzené autá. Stále nie je jasné, či ide o provokáciu francúzskych štátnych orgánov alebo „seriózny" podnikateľský zámer. Adresa je registrovaná v Paname, teda celkom mimo dosah francúzskej i európskej jurisdikcie. Stránka zatiaľ inzeruje len automobily z Francúzska. SOVA týmto opätovne varuje pred kúpou dovozových jazdeniek! Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
NESPLATENÝ LÍZING – KEĎ NA VAŠOM AUTE VIAZNE DLH
• Obvolajte lízingové spoločnosti. Je to istý spôsob, ako zistiť, či auto nie je zaťažené lízingom. Využite prípadne stránku www.registervozidiel.sk.
• Skontrolujte technický preukaz – v minulosti sa do technického preukazu v rozmedzí cca 2 rokov zapisoval iba držiteľ vozidla, avšak nie jeho majiteľ. Táto skutočnosť ešte dnes spôsobuje problémy, pretože môžete zakúpiť auto od držiteľa uvedeného v technickom preukaze, ale majiteľom môže byť úplne iná osoba, napr. lízingová/úverová spoločnosť.
 
Problém: Dnes sú v SR desiatky a stovky obchodných spoločností s oprávnením poskytovať lízingové služby. Navyše, v mnohých týchto firmách vám odmietnu poskytnúť informácie. Takisto auto mohlo byť zakúpené na lízing od spoločnosti, ktorá už zanikla. 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk