Nový typ internetových podvodov

Združenie SOVA už niekoľkokrát informovalo o podvodníkoch na internete. Väčšinou sa snažia predávať vymyslené autá za ohromne nízke ceny a vylákať tak z kupujúcich platby cez Western Union. Záujemcovia o auto tak zostanú bez peňazí aj bez vozidiel, a dopátranie týchto organizovaných podvodníkov je vlastne nemožné.

SOVA však naposledy zaregistrovala opačný typ týchto podvodov kde podvodníci kontaktovali predajcov, ktorí mali "iba" uhradiť prepravu. Našťastie bol našim čitateľom spôsob predaja podozrivý a neposlali žiadne peniaze. Otázkou však zostáva, koľko majiteľov vozidiel už peniaze vo vidine výhodného predaja cez Western Union zaslalo.

Zároveň je potrebné reálne si uvedomiť a zhodnotiť, prečo by záujemca o vozidlo, alebo aj predajca auta v zahraničí, mali záujem pod cenu predávať, či za plnú cenu kupovať auto práve na Slovensku, s našimi rozbitými cestami a nevalnou povesťou „východnej Európy“.

Podozrivé je tiež aj to, prečo by si niekto kupoval jazdené vozidlo, ktoré nikdy v živote ani nevidel. Združenie SOVA preto dôrazne upozorňuje, aby predávajúci a kupujúci nezasielali peniaze dopredu. Akákoľvek transakcia cez Western Union je krajne podozrivá!

Celý článok nájdete tu.

Štvrtina Slovákov by si kúpila radšej ojazdené auto

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že až 47 % ľudí už vo svojom živote menilo automobil jeden až trikrát. Samotný technický stav vozidla, alebo hodnotenie vybraného autobazáru samotnými zákazníkmi, je pre nich už menej dôležitý. Paradoxne, zmluvy, ktoré by poskytli právnu ochranu budúcim majiteľom, sú na okraji záujmu.         Viac tu.

Tretina jazdených áut z Nemecka má stočené kilometre

U približne 30 percent jazdených nemeckých áut nezodpovedá reálny počet kilometrov stavu tachometra. Množstvo Slovákov vidí nemecký trh s ojazdenými autami ako istejší, v porovnaní s tým slovenským. Mali by však byť obozretnejší, tráva nie je zelenšia ani v zahraničí. Upravené údaje na tachometri spôsobujú napríklad v susednej Českej republike spolu ročne škodu 164 miliárd českých korún.  Viac tu.

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 Motor
Ohľadne motora zistíte mnoho už len jednoduchým pohľadom. V kombinácii s testovacou jazdou by ste mali byť schopný zistiť, či je všetko v poriadku.
- Opäť sa pozrite na škáry a skrutky v motorovom priestore, či auto nebolo nabúrané.
- Ešte za studena otvorte nádobku s vodou a pozrite sa zospodu na jej viečko. Keď je na ňom emulzia, tak to znamená, že olej presakuje do vody alebo že je zlé tesnenie pod hlavou.
- Motor by mal byť čistý a suchý, bez viditeľného presakovania oleja.
- Mal by naskočiť hneď na prvý raz. Sústreďte sa na jeho chod. Nechajte ho bežať na voľnobeh a počúvajte, či sa neozývajú neobvyklé zvuky (klepanie, šklbanie). Motor by mal udržiavať rovnakú hladinu otáčok bez znateľného kolísania.
- Odstráňte viečko olejového krytu a otočte ho. Keď je na ňom emulzia, tak to znamená, že do oleja tečie voda alebo olej nebol riadne vymenený. Keď je kryt cítiť po benzíne, znamená to, že mechanická pumpa prepúšťa benzín.

Príručku nájdete tu.