Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá.

Scenár všetkých prípadov je klasický, predajca komunikuje iba cez emaily zlou slovenčinou či češtinou (pravdepodobne s pomocou prekladača), žil v danej krajine, ale aktuálne je v zahraničí a prepravu auta zaistí prostredníctvom prepravnej spoločnosti, tak aby si záujemca auto mohol vyskúšať. Konkrétne príbehy, ktoré si podvodníci vymýšľajú sa rôznia TV Markíza informovala o prípade manažéra žijúceho na Slovensku, ktorý odišiel do Talianska. České média upozornili na niekoľko prípadov, v ktorých podvodník vystupoval ako grécky zubár, ktorý sa vrátil z ČR domov. Lákadlom k zložitej kúpe auta zo zahraničia je veľmi výhodná cena.

Na prvý pohľad pekné päťročné auto s nájazdom 117 000 km, s automatickou prevodovkou v bohatej výbave ponúkal predajca na českom inzertnom servery Annonce.cz v prepočte za 5 600 eur. „Zmienená cena ani zďaleka nezodpovedá hodnote, za ktorú sa podobné autá predávajú. Tá bežne býva viac ako dvojnásobná. Ďalším varovaním priamo v inzeráte by mal byť chýbajúci kontakt. Komunikovať s predávajúcim je možné iba cez email alebo automatický formulár. K definitívnemu rozhodnutiu, že na ponuku nebude záujemca viac reagovať, by mal prísť po prvom maile od predávajúceho. Aj napriek tomu, že deklaruje, že  kupujúci si môže vozidlo prezrieť a nebude platiť náklady na prepravu, nie je tomu tak. Z iných prípadov vieme, že prepravná spoločnosť si údajné prezretie alebo zaslanie auta podmieňuje zaplatením zálohy, po ktorej všetka komunikácia končí a peniaze sa strácajú v nenávratne,“ komentoval konkrétny prípad spotrebiteľa a celkovú situáciu s podvodmi predseda českého sdužení SOVA Zbyněk Veselý.

„Objasňovanie tejto trestnej činnosti je pomerne zložité a to s ohľadom na skutočnosť, že odoslané peniaze miznú na nedohľadateľných účtoch v zahraničí. Ak sa polícii podarí účet identifikovať, odoslané čiastky sa ňom väčšinou nenachádzajú, lebo páchatelia tieto čiastky odosielajú prostredníctvom internetových bankových transakcií na ďalšie anonymné účty. Prípadov týchto internetových podvodov je v rámci Českej republiky už  niekoľko a polícia sa nimi intenzívne zaoberá,“informoval v súvislosti s inzertnými podvodmi český server denik.cz.

„Kupujúci by mali byť obozretní. Podvodníci môžu inzerovať i na Slovensku. Z podvodníkov sa za posledné roky stali skutoční profesionáli, napomáha im aj neustále sa zdokonaľujúca technika a vymoženosti internetu, no podozrivú ponuku je možné  stále odhaliť. Pri nízkej cene, podozrivom jednaní by záujemcovia mali zbystrieť a kúpu auta prehodnotiť. Vždy odporúčame nekupovať autá od neprofesionálnych dovozcov a predajcov a  autá si pred kúpou dôkladne skontrolovať,“komentuje predseda slovenského Združenia SOVA Július Petrus.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac