Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá.

Scenár všetkých prípadov je klasický, predajca komunikuje iba cez emaily zlou slovenčinou či češtinou (pravdepodobne s pomocou prekladača), žil v danej krajine, ale aktuálne je v zahraničí a prepravu auta zaistí prostredníctvom prepravnej spoločnosti, tak aby si záujemca auto mohol vyskúšať. Konkrétne príbehy, ktoré si podvodníci vymýšľajú sa rôznia TV Markíza informovala o prípade manažéra žijúceho na Slovensku, ktorý odišiel do Talianska. České média upozornili na niekoľko prípadov, v ktorých podvodník vystupoval ako grécky zubár, ktorý sa vrátil z ČR domov. Lákadlom k zložitej kúpe auta zo zahraničia je veľmi výhodná cena.

Na prvý pohľad pekné päťročné auto s nájazdom 117 000 km, s automatickou prevodovkou v bohatej výbave ponúkal predajca na českom inzertnom servery Annonce.cz v prepočte za 5 600 eur. „Zmienená cena ani zďaleka nezodpovedá hodnote, za ktorú sa podobné autá predávajú. Tá bežne býva viac ako dvojnásobná. Ďalším varovaním priamo v inzeráte by mal byť chýbajúci kontakt. Komunikovať s predávajúcim je možné iba cez email alebo automatický formulár. K definitívnemu rozhodnutiu, že na ponuku nebude záujemca viac reagovať, by mal prísť po prvom maile od predávajúceho. Aj napriek tomu, že deklaruje, že  kupujúci si môže vozidlo prezrieť a nebude platiť náklady na prepravu, nie je tomu tak. Z iných prípadov vieme, že prepravná spoločnosť si údajné prezretie alebo zaslanie auta podmieňuje zaplatením zálohy, po ktorej všetka komunikácia končí a peniaze sa strácajú v nenávratne,“ komentoval konkrétny prípad spotrebiteľa a celkovú situáciu s podvodmi predseda českého sdužení SOVA Zbyněk Veselý.

„Objasňovanie tejto trestnej činnosti je pomerne zložité a to s ohľadom na skutočnosť, že odoslané peniaze miznú na nedohľadateľných účtoch v zahraničí. Ak sa polícii podarí účet identifikovať, odoslané čiastky sa ňom väčšinou nenachádzajú, lebo páchatelia tieto čiastky odosielajú prostredníctvom internetových bankových transakcií na ďalšie anonymné účty. Prípadov týchto internetových podvodov je v rámci Českej republiky už  niekoľko a polícia sa nimi intenzívne zaoberá,“informoval v súvislosti s inzertnými podvodmi český server denik.cz.

„Kupujúci by mali byť obozretní. Podvodníci môžu inzerovať i na Slovensku. Z podvodníkov sa za posledné roky stali skutoční profesionáli, napomáha im aj neustále sa zdokonaľujúca technika a vymoženosti internetu, no podozrivú ponuku je možné  stále odhaliť. Pri nízkej cene, podozrivom jednaní by záujemcovia mali zbystrieť a kúpu auta prehodnotiť. Vždy odporúčame nekupovať autá od neprofesionálnych dovozcov a predajcov a  autá si pred kúpou dôkladne skontrolovať,“komentuje predseda slovenského Združenia SOVA Július Petrus.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom