Scenár všetkých prípadov je klasický, predajca komunikuje iba cez emaily zlou slovenčinou či češtinou (pravdepodobne s pomocou prekladača), žil v danej krajine, ale aktuálne je v zahraničí a prepravu auta zaistí prostredníctvom prepravnej spoločnosti, tak aby si záujemca auto mohol vyskúšať. Konkrétne príbehy, ktoré si podvodníci vymýšľajú sa rôznia TV Markíza informovala o prípade manažéra žijúceho na Slovensku, ktorý odišiel do Talianska. České média upozornili na niekoľko prípadov, v ktorých podvodník vystupoval ako grécky zubár, ktorý sa vrátil z ČR domov. Lákadlom k zložitej kúpe auta zo zahraničia je veľmi výhodná cena.

Na prvý pohľad pekné päťročné auto s nájazdom 117 000 km, s automatickou prevodovkou v bohatej výbave ponúkal predajca na českom inzertnom servery Annonce.cz v prepočte za 5 600 eur. „Zmienená cena ani zďaleka nezodpovedá hodnote, za ktorú sa podobné autá predávajú. Tá bežne býva viac ako dvojnásobná. Ďalším varovaním priamo v inzeráte by mal byť chýbajúci kontakt. Komunikovať s predávajúcim je možné iba cez email alebo automatický formulár. K definitívnemu rozhodnutiu, že na ponuku nebude záujemca viac reagovať, by mal prísť po prvom maile od predávajúceho. Aj napriek tomu, že deklaruje, že  kupujúci si môže vozidlo prezrieť a nebude platiť náklady na prepravu, nie je tomu tak. Z iných prípadov vieme, že prepravná spoločnosť si údajné prezretie alebo zaslanie auta podmieňuje zaplatením zálohy, po ktorej všetka komunikácia končí a peniaze sa strácajú v nenávratne,“ komentoval konkrétny prípad spotrebiteľa a celkovú situáciu s podvodmi predseda českého sdužení SOVA Zbyněk Veselý.

„Objasňovanie tejto trestnej činnosti je pomerne zložité a to s ohľadom na skutočnosť, že odoslané peniaze miznú na nedohľadateľných účtoch v zahraničí. Ak sa polícii podarí účet identifikovať, odoslané čiastky sa ňom väčšinou nenachádzajú, lebo páchatelia tieto čiastky odosielajú prostredníctvom internetových bankových transakcií na ďalšie anonymné účty. Prípadov týchto internetových podvodov je v rámci Českej republiky už  niekoľko a polícia sa nimi intenzívne zaoberá,“informoval v súvislosti s inzertnými podvodmi český server denik.cz.

„Kupujúci by mali byť obozretní. Podvodníci môžu inzerovať i na Slovensku. Z podvodníkov sa za posledné roky stali skutoční profesionáli, napomáha im aj neustále sa zdokonaľujúca technika a vymoženosti internetu, no podozrivú ponuku je možné  stále odhaliť. Pri nízkej cene, podozrivom jednaní by záujemcovia mali zbystrieť a kúpu auta prehodnotiť. Vždy odporúčame nekupovať autá od neprofesionálnych dovozcov a predajcov a  autá si pred kúpou dôkladne skontrolovať,“komentuje predseda slovenského Združenia SOVA Július Petrus.

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac