Po géčkovom mercedese túžil podnikateľ od detstva. Do oka mu koncom roka 2016 padla zánovná jazdenka na internete. Mala nabahených len 16-tisíc kilometrov a stála 90-tisíc eur.

Záujemca sa ozval na číslo v inzeráte, muž mu povedal, že je len sprostredkovateľ a za dvetisíc eurovú províziu mu auto z rakúskeho bazáru dá preveriť na kontrole originality. To všetko aj splnil, peniaze zobral a auto odovzdal. Dlho sa ale nový majiteľ z luxusnej hračky netešil. Po štyroch mesiacoch od kúpy mu zavolal daňový úrad.

„Dôležité bolo to, že nám sa ozval daňový úrad, prečo auto bolo z Rakúska kupované celkovo s tým, že majú nejaké skúsenosti s týmto pánom a prebieha viac vyšetrovaní," povedal nám poškodený majiteľ auta.

Sprostredkovateľ ho mal ubezpečiť, že o nič vážne nejde a nech sa vozí a užíva si auto ďalej. Facku ale dostal majiteľ po vyše roku, keď sa rozhodol svoj mercedes predať. Poškodený sa dozvedel, že auto malo totálnu búračku v americkom Texase.

A to nie je všetko, okrem toho, že vlastní búrané auto, na ktoré bola v Spojených štátoch uplatnená poistná udalosť, sa dozvedel aj to, že totálka sa dostala do Poľska, kde z nej spravili papierovo dve autá. To skutočné išlo následne do Rakúska a cez sprostredkovateľa ku slovenskému majiteľovi. Virtuálne ostalo v Poľsku. „Po celú dobu, čo sme auto mali, tak bolo vedené na nejakú poľskú firmu," hovorí poškodený majiteľ auta.

Následne prišlo predvolanie na policajnú stanicu. Majiteľ musel vyšetrovateľom odpovedať na otázky, či jeho firma podniká s dvoma poľskými firmami TORIM a FORTIX. Vypočúvali ho pre podozrenie z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie DPH. Zaujímalo nás teda, ako je možné, že takáto totálka s dvojitou evidenciou sa dostala až na Slovensko a prešla dokonca aj kontrolou originality. Sprostredkovateľ Gabriel H. podľa záznamov z kontroly originality o stave vozidla vedel, kupujúcemu neukázal tabuľku, podľa ktorej boli opravované oba blatníky aj s prednou kapotou.

„Ak predávajúci zatají takúto skutočnosť kupujúcemu za účelom obohatenia, tak to spadá do trestnoprávnej roviny a orgánom činným v trestnom konaní, nie do kompetencie kontroly originality," reagovali nám firmy na kontrolu originality.

Pri dovážaných autách si vždy pýtajte od predajcov číslo odborného posudku kontroly originality. Ukážu sa vám tak záznamy, ktoré pri zadaní VIN čísla nevidíte. Pýtali sme sa Gabriela H., prečo majiteľovi zatajil búračku aj dvojitú evidenciu.

Na kameru odmietol čokoľvek povedať. Mimo záznam ale tvrdil, že na kontrole originality bol druhýkrát aj nový majiteľ a to, že si on nič nevšimol, je vraj jeho problém. „Je to osoba, ktorá deklarovala, že auto nebolo búrané a nemá žiadne ďalšie chyby," spomína si poškodený majiteľ.

Obrátil sa preto na políciu, ktorá však trestné oznámenie odmietla a odkázala ho na súd. „Tu je potrebné uviesť predovšetkým to, že pri kúpe motorového vozidla, za ktoré bol oznamovateľ ochotný zaplatiť 90-tisíc eur, nie je obvyklé spoliehať sa na „dobré slovo" predávajúceho o tom, že auto je v poriadku, ale nechať tento fakt primárne zapracovať do kúpnej zmluvy," píše sa v uznesení vyšetrovateľa.

Ostalo mu teda auto, ktorého sa nevie zbaviť. A čas na zisťovanie, s kým mal vlastne dočinenia. Minimálne dve firmy Gabriela H. eviduje aj finančná správa, na internete svieti ich dlh vo výške dvoch miliónov eur.

„Samozrejme, my vieme dať žiadosť aj na vyhlásenie konkurzu alebo na zrušenie registrácie DPH. Je zverejnený aj zoznam takzvaných rizikových subjektov. To znamená, že ak niekto chce prísť do kontaktu s inou spoločnosťou, je dobré si ju overiť," zdôraznila hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Celá reportáž tu.

24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko