TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Človek, ktorý takéto auto hoci aj z nevedomosti kúpy, má takpovediac smolu. Na slovenských cestách si na ňom nezajazdí. Na prvý pohľad ide o zánovné autá, väčšinou však majú staršie dieselové motory. Dovážajú ich aj na slovenský trh, no u nás kontrolou originality neprejú.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Technici kontroly originality neakceptujú tieto doklady, nevykonajú kontrolu originality a tým pádom nie je možné toto vozidlo prihlásiť.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Pri kúpe auta zo zahraničia si tak treba dať pozor na registračné doklady a byť mimoriadne opatrný, inak auto možno rozobrať len na náhradné diely.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Vozidlá, ktoré majú v registračných dokladoch pečiatku s textom "Verwertungsnachweis lag vor". To znamená, že sú určené na zošrotovanie.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Zbystrite pozornosť aj vtedy, ak v dokladoch uvidíte záznam prelepený čiarovým kódom, či takto odstrihnutý roh strany.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Ďalšou pomôckou môže byť pečiatka v registračných dokladoch s textom "Ungültig", čo znamená neplatné.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Slováci, ktorý takéto auto z Nemecka kúpila, sa môžu už len súdiť, ak ide o úmysel, podľa právnika prichádza do úvahy trestný čin podvodu, či poškodzovanie spotrebiteľa. Najdôležitejšia je však písomná kúpna zmluva.

Michal ŠEVČÍK, právnik

Určite v tomto smere je, či tá kúpna zmluva, ktorou to auto kúpil, hovorí o tom, že kupuje automobil na jazdenie a nie napríklad na nejaké náhradné diely.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

z Banskej Bystrice, Katarína Juričková, televízia JOJ.

Celú reportáž nájdete tu.

24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac