TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Človek, ktorý takéto auto hoci aj z nevedomosti kúpy, má takpovediac smolu. Na slovenských cestách si na ňom nezajazdí. Na prvý pohľad ide o zánovné autá, väčšinou však majú staršie dieselové motory. Dovážajú ich aj na slovenský trh, no u nás kontrolou originality neprejú.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Technici kontroly originality neakceptujú tieto doklady, nevykonajú kontrolu originality a tým pádom nie je možné toto vozidlo prihlásiť.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Pri kúpe auta zo zahraničia si tak treba dať pozor na registračné doklady a byť mimoriadne opatrný, inak auto možno rozobrať len na náhradné diely.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Vozidlá, ktoré majú v registračných dokladoch pečiatku s textom "Verwertungsnachweis lag vor". To znamená, že sú určené na zošrotovanie.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Zbystrite pozornosť aj vtedy, ak v dokladoch uvidíte záznam prelepený čiarovým kódom, či takto odstrihnutý roh strany.

Miroslav STRELEC, technická služba kontroly originality

Ďalšou pomôckou môže byť pečiatka v registračných dokladoch s textom "Ungültig", čo znamená neplatné.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

Slováci, ktorý takéto auto z Nemecka kúpila, sa môžu už len súdiť, ak ide o úmysel, podľa právnika prichádza do úvahy trestný čin podvodu, či poškodzovanie spotrebiteľa. Najdôležitejšia je však písomná kúpna zmluva.

Michal ŠEVČÍK, právnik

Určite v tomto smere je, či tá kúpna zmluva, ktorou to auto kúpil, hovorí o tom, že kupuje automobil na jazdenie a nie napríklad na nejaké náhradné diely.

Katarína JURIČKOVÁ, redaktorka

z Banskej Bystrice, Katarína Juričková, televízia JOJ.

Celú reportáž nájdete tu.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka