TV JOJ: Nálepkovo, okres Gelnica: Riskantná kúpa starého auta

Kúpa ojazdeného auta je často lotéria. Obzvlášť, ak už má svoj vek a najazdených vyše 200 tisíc kilometrov. Jozef zo Spiša potreboval lacné auto, no kúpil mačku vo vreci. Auto mu slúžilo 48 hodín. Nemá tak ani vozidlo, ani peniaze.

redaktor

Nálepkovčanovi sa podarilo našetriť pár stoviek eur na auto. Na internete si našiel aj vhodného kandidáta, ktorého nakoniec kúpil, no po pár dňoch mu ostalo stáť.

poškodený

Predávajúci, čo mi predával, to nie je majiteľ vozidla, vravel, že je všetko v poriadku, po motorskej stránke 100%, že za to ručí, mám si vyskúšať, vyskúšal auto on, nie ja, on vyskúšal. Tak som mu dal peniaze, on mi dal kľúče.

redaktor

Podpísali aj kúpno-predajnú zmluvu. V nej je uvedené meno majiteľa vozidla. Predávajúci bol treťou osobou, údajne príbuzný majiteľa auta. Jozef s Fordom dorazil domov, vozil sa na ňom presne dva dni.

poškodený

Naštartoval, pohol som s ním a už nejde a odvtedy nejde. Písal som mu SMS-ky, udáme na políciu, podáme naňho trestné oznámenie, že je podvodník, že nám predal také auto, ktoré nejde.

redaktor

Muž je teraz v slepej uličke, nemá tak ani peniaze ani auto. Jozef vyšiel aj do autoservisov, tam zistili, že je pokazené vstrekové čerpadlo. Oprava by stála viac ako tisíc eur. Mechanici mu poradili, aby auto vrátil pôvodnému majiteľovi. Ten si však chybu, podľa Jozefa, nepripúšťa.

poškodený

Neviem čo mám robiť proste, ani auto nemám, ani peniaze, som teraz naprázdno zostal.

hovorkyňa SOI

Pokiaľ ide o záruku, platí, že v prípade použitej veci je predávajúci povinný poskytnúť kupujúcemu záruku minimálne 1 rok, avšak táto záruka môže byť aj dlhšia. V prípade sporu medzi dvoma fyzickými osobami je oprávnený rozhodnúť len príslušný súd, ktorý môže rozhodnúť aj o platnosti samotnej kúpnej zmluvy.

redaktor

Predávajúceho muža zo Spišskej Belej sme kontaktovali telefonicky. Ten sa k prípadu vyjadriť odmietol. Pokiaľ Nálepkovčanovi nevráti peniaze alebo auto na vlastné náklady neopraví, môže ho dať Jozef na občiansko-právny súd. Z Nálepkova Matúš Gavlák, televízia Joj.

Celá reportáž tu čas 17:27.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac