TV JOJ: Nálepkovo, okres Gelnica: Riskantná kúpa starého auta

Kúpa ojazdeného auta je často lotéria. Obzvlášť, ak už má svoj vek a najazdených vyše 200 tisíc kilometrov. Jozef zo Spiša potreboval lacné auto, no kúpil mačku vo vreci. Auto mu slúžilo 48 hodín. Nemá tak ani vozidlo, ani peniaze.

redaktor

Nálepkovčanovi sa podarilo našetriť pár stoviek eur na auto. Na internete si našiel aj vhodného kandidáta, ktorého nakoniec kúpil, no po pár dňoch mu ostalo stáť.

poškodený

Predávajúci, čo mi predával, to nie je majiteľ vozidla, vravel, že je všetko v poriadku, po motorskej stránke 100%, že za to ručí, mám si vyskúšať, vyskúšal auto on, nie ja, on vyskúšal. Tak som mu dal peniaze, on mi dal kľúče.

redaktor

Podpísali aj kúpno-predajnú zmluvu. V nej je uvedené meno majiteľa vozidla. Predávajúci bol treťou osobou, údajne príbuzný majiteľa auta. Jozef s Fordom dorazil domov, vozil sa na ňom presne dva dni.

poškodený

Naštartoval, pohol som s ním a už nejde a odvtedy nejde. Písal som mu SMS-ky, udáme na políciu, podáme naňho trestné oznámenie, že je podvodník, že nám predal také auto, ktoré nejde.

redaktor

Muž je teraz v slepej uličke, nemá tak ani peniaze ani auto. Jozef vyšiel aj do autoservisov, tam zistili, že je pokazené vstrekové čerpadlo. Oprava by stála viac ako tisíc eur. Mechanici mu poradili, aby auto vrátil pôvodnému majiteľovi. Ten si však chybu, podľa Jozefa, nepripúšťa.

poškodený

Neviem čo mám robiť proste, ani auto nemám, ani peniaze, som teraz naprázdno zostal.

hovorkyňa SOI

Pokiaľ ide o záruku, platí, že v prípade použitej veci je predávajúci povinný poskytnúť kupujúcemu záruku minimálne 1 rok, avšak táto záruka môže byť aj dlhšia. V prípade sporu medzi dvoma fyzickými osobami je oprávnený rozhodnúť len príslušný súd, ktorý môže rozhodnúť aj o platnosti samotnej kúpnej zmluvy.

redaktor

Predávajúceho muža zo Spišskej Belej sme kontaktovali telefonicky. Ten sa k prípadu vyjadriť odmietol. Pokiaľ Nálepkovčanovi nevráti peniaze alebo auto na vlastné náklady neopraví, môže ho dať Jozef na občiansko-právny súd. Z Nálepkova Matúš Gavlák, televízia Joj.

Celá reportáž tu čas 17:27.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom