TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom

Už v minulosti sa objavili diskusie, že bezkľúčový vstup do auta síce zvyšuje komfort, ale veľkým percentom zvyšuje aj riziko ukradnutia auta. Test bezkľúčových vstupov, ktorý v spolupráci s nemeckým ADACom spravil britský magazín Which?, prezradil nelichotivý výsledok. Zlodejom odolali z celkovo 237 skúšaných len 3! Všetky ostatné sa podarilo zlodejom odomknúť a naštartovať a nič im nebránilo odísť.

Bezkľúčový vstup a jazda je skutočne veľmi pohodlným riešením pre dnešných motoristov. Avšak všetko pre má aj svoje proti. A tým je jednoduchšia možnosť ukradnutia auta.

Už sme vám priniesli videá o tom, ako zlodeji zvýšili zosilňovačom signál a tak auto „presvedčili“ o blízkosti kľúča, aj keď ten bol fyzicky 5 metrov od auta. Následné otvorenie auta a štart už nie je náročný. Aj keď automobil bude vypisovať chybu o nenájdenom kľúči, nič sa nestane. Pokiaľ zlodej nevypne motor, môže s ním prejsť hocikam, kde s ním spraví čo uzná za vhodné.

Briti odolali

Test bezkľúčových vstupov sa podaril len 3 autám. Išlo konkrétne o Land Rover Discovery, Range Rover a Jaguar i-Pace, všetky s rokom výroby 2018. Prečo práve tieto 3 autá? Automobilka totiž začala používať čip, ktorý veľmi presne dokáže zistiť vzdialenosť kľúču. Pokiaľ odstup prekročí určitú nastavenú hodnotu, je tu podozrenie, že signál zosilnili a teda môže ísť o pokus o krádež. Šikovné, a pritom také jednoduché!

V úplne najnovších vozidlách BMW a Mercedes-Benz tiež pridávajú snímače pohybu. Ak teda kľúč leží na mieste a náhle je v blízkosti auta, vzniká podozrenie o podvod a auto sa neodomkne. Jednoducho musíte s kľúčom hýbať, ako ho máte vo vačku a prichádzate k auta, ináč by sa nemalo odomknúť. Či to však funguje, to ešte netušíme, pri testovaných BMW a Mercedesoch s ročníkom 2018 nemali zlodeji o nič väčšiu prácu, ako s inými značkami.

Ako sa chrániť?

Čo teda spraviť? Odborníci odporúčajú systém deaktivovať. Kto by však priznal svoju naivnosť, že si za stovky eur systém kúpil a následne si ho dá deaktivovať? Asi nikto. Kto teda systém nepoužíval a nemá ho, môže spávať o niečo kľudnejšie. Existuje však skupina ľudí, ktorí ho jednoducho získali s lepšou výbavou, alebo kúpili používané auto s týmto systémom.

Jednoduchým riešením je premiestniť kľúč od auta z bežného miesta pri dverách niekde na druhú stranu domu. Ešte jednoduchšie, ako potom ráno hľadať kľúče od auta, je vždy pri odložení kľúčov zabaliť ich do alobalu. Otestované, funguje to. Kľúč obalený alobalom automobil nerozpozná, ani keď stojíte tesne vedľa neho, žiadne zosilnenie teda nepomôže. A čo vy, máte ešte nejaký lepší trik, prípadne túto funkciu s radosťou deaktivujete?

Celý článok tu.

24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko