TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom

Už v minulosti sa objavili diskusie, že bezkľúčový vstup do auta síce zvyšuje komfort, ale veľkým percentom zvyšuje aj riziko ukradnutia auta. Test bezkľúčových vstupov, ktorý v spolupráci s nemeckým ADACom spravil britský magazín Which?, prezradil nelichotivý výsledok. Zlodejom odolali z celkovo 237 skúšaných len 3! Všetky ostatné sa podarilo zlodejom odomknúť a naštartovať a nič im nebránilo odísť.

Bezkľúčový vstup a jazda je skutočne veľmi pohodlným riešením pre dnešných motoristov. Avšak všetko pre má aj svoje proti. A tým je jednoduchšia možnosť ukradnutia auta.

Už sme vám priniesli videá o tom, ako zlodeji zvýšili zosilňovačom signál a tak auto „presvedčili“ o blízkosti kľúča, aj keď ten bol fyzicky 5 metrov od auta. Následné otvorenie auta a štart už nie je náročný. Aj keď automobil bude vypisovať chybu o nenájdenom kľúči, nič sa nestane. Pokiaľ zlodej nevypne motor, môže s ním prejsť hocikam, kde s ním spraví čo uzná za vhodné.

Briti odolali

Test bezkľúčových vstupov sa podaril len 3 autám. Išlo konkrétne o Land Rover Discovery, Range Rover a Jaguar i-Pace, všetky s rokom výroby 2018. Prečo práve tieto 3 autá? Automobilka totiž začala používať čip, ktorý veľmi presne dokáže zistiť vzdialenosť kľúču. Pokiaľ odstup prekročí určitú nastavenú hodnotu, je tu podozrenie, že signál zosilnili a teda môže ísť o pokus o krádež. Šikovné, a pritom také jednoduché!

V úplne najnovších vozidlách BMW a Mercedes-Benz tiež pridávajú snímače pohybu. Ak teda kľúč leží na mieste a náhle je v blízkosti auta, vzniká podozrenie o podvod a auto sa neodomkne. Jednoducho musíte s kľúčom hýbať, ako ho máte vo vačku a prichádzate k auta, ináč by sa nemalo odomknúť. Či to však funguje, to ešte netušíme, pri testovaných BMW a Mercedesoch s ročníkom 2018 nemali zlodeji o nič väčšiu prácu, ako s inými značkami.

Ako sa chrániť?

Čo teda spraviť? Odborníci odporúčajú systém deaktivovať. Kto by však priznal svoju naivnosť, že si za stovky eur systém kúpil a následne si ho dá deaktivovať? Asi nikto. Kto teda systém nepoužíval a nemá ho, môže spávať o niečo kľudnejšie. Existuje však skupina ľudí, ktorí ho jednoducho získali s lepšou výbavou, alebo kúpili používané auto s týmto systémom.

Jednoduchým riešením je premiestniť kľúč od auta z bežného miesta pri dverách niekde na druhú stranu domu. Ešte jednoduchšie, ako potom ráno hľadať kľúče od auta, je vždy pri odložení kľúčov zabaliť ich do alobalu. Otestované, funguje to. Kľúč obalený alobalom automobil nerozpozná, ani keď stojíte tesne vedľa neho, žiadne zosilnenie teda nepomôže. A čo vy, máte ešte nejaký lepší trik, prípadne túto funkciu s radosťou deaktivujete?

Celý článok tu.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka