TOPSPEED.sk: Rebríček najviac najazdených kilometrov jedným autom

Život píše rôzne príbehy. Dnes si predstavíme pár príbehov, v ktorých budú hlavní hrdinovia 1 majiteľ a 1 auto. Nie je to bežný rebríček s najviac ojazdenými autami na trhu. Rebríček dokumentuje najviac najazdených kilometrov jedným autom. Samozrejme, sú to len mediálne známe príbehy. Je veľa takých, ktoré si rodiny strážia. No všetky autá v rebríčku s prehľadom prekonali neuveriteľnú hranicu 2,5 milióna kilometrov. Viete si to vôbec predstaviť toľko najazdiť? Väčšina ľudí toľko neurobí za celý život, a nie to ešte jedným autom...

Navyše, hodnoverne preukázať tieto príbehy nie je jednoduché. Ani jedno mne známe osobné auto nedokáže ukazovať prejdenú vzdialenosť na odometri nad 1 milión. Pár desiatok rokov naspäť prevládali autá, ktoré ukazovali len do 100 tisíc km. Následne počítanie po koľký krát robil len málokto.

Absolútny rekordér: Irv Gordon a Volvo P1800 z roku 1966

Prvé miesto je asi najznámejšie. Pred časom asi každého automobilového fanatika zastihla správa o smrti jedného z členov dlhovekej dvojky – Irva Gordona. Spolu so staručkým Volvom sa stali legendami. Posledný údaj z roku 2018 spomína údaj (po malom zaokrúhlení) 5 150 000 kilometrov. Za 52 rokov to je 100 000 km ročne len súkromne. Vedeli by ste si predstaviť toľko času stráviť v tom vašom aute?

2. miesto: Gregorios Sachinidis a Mercedes-Benz 240D z r1976

Ak ste chceli pred rokmi auto, ktoré bude klepkať milióny kilometrov, kúpili ste atmosférický naftový Mercedes zo 70-tych, 80-tych, prípadne zo začiatku 90-tych rokov. Autá zniesli veľmi veľa, preto boli obľúbené aj v nehostinných podmienkach. Vo svete trojcípej hviezdy rezonuje dvojka Gregorios Sachinidis a Mercedes-Benz 240D. Spolu najazdili 4,6 milióna kilometrov, aj keď auto nemal úplne od novoty. Každopádne, mali by ste vedieť, že narozdiel od Irva bol Gregorios taxikár, a toto auto bolo využívané na obživu. Aj tak je to skvelý výsledok. Tento staručký meďačik skončil v múzeu výmenou za niekdajšiu novú triedu C.

3. miesto: Volvo 245 GL z r1979

Prvotný názov článku bol 1 človek namiesto 1 majiteľ. To by sa však okruh zúžil. Rozhodol som sa ho upraviť predovšetkým pre tento prípad. Je ním Volvo, ktoré za svoj život najazdilo 2 623 000 kilometrov. Auto patrilo prepravnej spoločnosti S.E. Makinen Logistics vo Fínsku. Za svoju neuveriteľne dlhú 34 ročnú aktívnu kariéru si auto žiadalo vraj len bežnú údržbu a výmenu spotrebných komponentov.

4. miesto: Joseph Vaillancourt a Plymouth Fury z r1963

Taktiež ako vyššie spomínaný Mercedes, aj tento americký kus automobilového priemyslu jazdil ako taxík. Auto však slúžilo ako taxík iba do r. 1991, kedy po dopravnej nehode svoju aktívnu pracovnú činnosť skončilo. Odometer vtedy ukazoval zhruba 2 611 000 kilometrov. Život však neskončil. Po dlhej rekonvalescencii sa z neho stal veterán, ktorý putoval do múzeá.

5. miesto: Albert Klein a Volkswagen Beetle z r1969

Všetky tieto vyššie zmienené autá boli vyššej triedy. A predsa tu máme jedno ľudové auto. VW Chrobák z konca 60. rokov. Američan Albert Klein si ho kúpil za zhruba 1 900 dolárov, čo by na dnešné peniaze bolo zhruba 10 – 11 tisíc eur. Za 24 rokov s ním nabehal 2 591 000 kilometrov. História? No povedzme zhruba toľko, že Američan menil 7 krát motor, 3 krát prevodovku a a zodral 150 kusov pneumatík.

Prípad zo Slovenska

Aj my sme vám pred časom priniesli prípad, kedy Passat B5 1,9 TDI najazdil pod rukami jedného vodiča viac ako milión kilometrov. Zďaleka to nie je jediný prípad ani u nás. Ak o niečom podobnom viete, môžete nás kontaktovať.

Celý článok nájdete tu.

včera, 24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko