TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec naozaj stala. Či sú detaily prifarbené je ťažké konštatovať. Každopádne, aj keď je vymyslený, alebo prifarbený, môžeme si z neho vziať ponaučenie.

Pani Katarína M. si s manželom povedala, že je už čas na iné vozidlo, a tak sa rozhodli ťažko nasporené peniaze použiť na kúpu jazdeného vozidla. Po dlhšom hľadaní sa podarilo na prvý pohľad nájsť vysnívané auto. Žiaľ, iba na prvý pohľad.

V inzeráte na predaj vozidla bola krásna Škoda Superb, rok výroby 2011 v čiernej metalíze so 160-tis. km. P. Katarína hneď zavolala na číslo v inzeráte a na opačnej strane sa ozvala mladá slečna, ktorá vozidlo predávala. Slečna navrhla stretnutie na parkovisku pred nemenovaným supermarketom. Po menšej obhliadke vozidla a testovacej jazde sa p. Katarína s manželom rozhodla vozidlo kúpiť. Tu už ale začal fungovať rafinovaný podvod. Predávajúca predávala vozidlo vraj pre svoju mamu, ktorá je ťažko chorá, a tak jej dala splnomocnenie na predaj vozidla. Dokumenty sedeli a príbeh znel dôveryhodne, a tak teda pristúpili ku kúpe vozidla. Nasledujúci deň na dopravnom inšpektoráte prebehlo všetko tak, ako malo. P. Katarína s manželom odovzdala predávajúcej peniaze a spokojne odišli domov.

Po pár dňoch išli manželia s vozidlom do autorizovaného servisu Škoda, aby sa vymenil olej, filtre, rozvody atď. Skrátka štandardný servis. Tam jej ale povedali, že vozidlo bolo naposledy v autorizovanom servise pred dvoma rokmi a malo už viac ako 350-tis. km. V tom p. Kataríne došlo, že asi boli oklamaní. Žiaľ, s manželom spravili chybu, že si vozidlo pred kúpou neoverili. Až vtedy si na  stránke www.overenie-vozidla.sk overila vozidlo a zistila, že pred mesiacom malo auto skoro 520-tis. km!

Ba čo horšie. Vozidlo bolo dokonca používané ako taxík podľa fotiek z kontroly originality, ktorú vozidlo absolvovalo kvôli celopolepu a teda aj zmene farby.

V tom momente volala zdesená p. Katarína predávajúcej, aby ju konfrontovala. Žiadala vrátenie peňazí a vozidlo jej chcela odovzdať. Predávajúca ale drzo odvetila, že jej určite žiadne peniaze nevrátia a že sa nemá čoho báť, lebo vlastníčka vozidla je invalid, ktorý aj tak nič nevlastní a nemajú jej čo zobrať. Tu sa začal ukazovať už spomínaný premyslený podvod. Vozidlo vlastnila nastrčená osoba bez majetku, ktorá dostala zopár eur a podvodníci si zobrali slušný zisk. Aký veľký?

Pôvodný inzerát na predaj vozidla v autobazáre:

Pôvodne bolo vozidlo v ponuke dňa 22. 03. 2018 za sumu 5 200 €. Nový inzerát podvodníkov z dňa 05. 04. 2018 už bol na sumu 8 500 €.

Trestné oznámenie a odpoveď polície:

Vozidlo bolo naraz viac ako 3 000 € drahšie, ale malo záhadne o 360 000 km menej. Takže ide o podozrenie z trestného činu podvodu. P. Katarína si dokonca zohnala pôvodnú kúpnu zmluvu od autobazáru, ktorý vozidlo pôvodne predával, a takisto doložila svoju kúpnu zmluvu na polícii a podala trestné oznámenie. Tam ju ubezpečili, že tu niet čo riešiť. Ide o jasný podvod. Po pár týždňoch prišla odpoveď, ktorú p. Katarína naozaj nečakala. “SKUTOK SA NESTAL”.

Ľudovo povedané, kupujúci si má vozidlo pred kúpou overiť. Ináč je to jeho problém a trestný čin sa nestal.

Áno, polícia má pravdu v tom, že si mala p. Katarína spolu s manželom vozidlo pred kúpou overiť. P. Katarína to priznáva, ale polícia má v rukách dôkazy, že sa stal trestný čin. S prihliadnutím na reakciu predávajúcej pravdepodobne ide o organizovanú skupinu, ktorá takto pácha trestné činy na dennej báze. Tu už ide o organizovaný zločin, avšak asi je jednoduchšie napísať “SKUTOK SA NESTAL”.

Náš názor?

Opakujem, text článku, fotky, tabuľky sú prevzaté z vyššie spomenutej stránky.

Veľmi ma zlostí, že stránky, akými sú napríklad www.seka.sk, už neuvádzajú verejne dostupne informácie o konkrétnych prejdených vzdialenostiach. Zobrazí sa vám len orientačný graf. Je tam síce výpovedná hodnota, ale minimálna. Na stránke KO.sk sa zas musíte registrovať. Nie je to tak dávno, kedy sa dali základné informácie o aute (napr. povlaková vrstva) zistiť pohodlne, jednoducho a hlavne bezplatne. Po novom si za to musíte platiť. A to je celé na hlavu.

Dokazovanie trestného činu podvodu pri stáčaní kilometrov je mimoriadne náročné. A aj keď to dokážete, je to všetko komplikované. Keby to bolo auto kupované od autobazáru, ktorý sa takého konania dopustil, šanca by bola podstatne väčšia.

Bohužiaľ vám neostáva nič iné, len sa na kúpu jazdeného auta poriadne pripraviť a pozisťovať všetko, čo sa dá.

Doplnenie 07.11.2018 23:00h - prostredníctvom mailu nás kontaktoval predchádzajúci majiteľ, ktorý svoje auto predal zjavnej podvodníčke.  Celý príbeh potvrdil. Ak máte podobný problém, a chceli by ste ho medializovať, kontaktujte nás.

Celý text tu.

24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko