Tomáš Zdechovský: Podvody s úpravou kilometrov rezonujú celou Európskou úniou

Prakticky jediným politikom, ktorý sa vo väčšom rozsahu na úrovni európskej únie dôsledne venuje problematike stáčania odometrov je český europoslanec Tomáš Zdechovský. Nižšie prinášame zhrnutie jeho článku na portále Euractiv.

Každý rok sú milióny európskych spotrebiteľov obeťami manipulácie s počítadlom stavu najazdených kilometrov. Odhaduje sa, že až u 30 % ojazdených vozidiel bolo manipulované s odometrom, čo európskych spotrebiteľov stojí približne 5,6 až 9,6 biliónov eur ročne. Podľa Zdechovského bolo v roku 2014 zhruba 37 % z predaných ojazdených áut stočených, jedna pätina bola po nehode alebo poisťovacej udalosti, ktorá nebola zaznamenaná, a 17,8 % bolo v skutočnosti starších, ako uvádzali dokumenty.

Zdechovský vidí riešenie v zavedení systému Car-Pass naprieč štátmi Európskej únie. Systém, ktorý už desať rokov funguje v Belgicku, pravidelne zaznamenáva do spoločnej databáze stav odometrov pri každej oprave, kontrole či údržbe auta. Priestor k manipulácii sa tak výrazne zmenšuje.

„Združenie SOVA na tento problém dlhodobo upozorňuje. Mimo zavedenia celoeurópskej databáze, by sa mali do boja proti stáčaniu odometrov zapojiť tiež výrobcovia automobilov, a to zabezpečením áut tak, aby sa s počítadlom najazdenej vzdialenosti nedalo vôbec manipulovať. Dnes je tento proces strašne jednoduchý a zaberie iba pár minúť. Ďalším z krokov by mala byť zmena legislatívy a zavedenie trestnosti stáčania pre všetkých,“ predstavuje spôsob boja proti stáčaniu predseda združenia SOVA Július Petrus.

Celý článok Tomáša Zdechovského v angličtine si môžete prečítať tu.

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac

30. augusta 2017 | Slovensku hrozí zaplavenie dovozovými autami, ktoré by mali byť zničené

V dôsledku novej vlny šrotovného, ktoré zavádzajú v Nemecku, môže dôjsť k nelegálnemu prílevu starých áut na slovenský trh. Ak nemeckí vodiči vymenia svoje staré auto na naftu za nové, dostane zľavu od dvoch tisíc do desať tisíc eur. Podmienkou je, že staré auto spĺňalo emisnú normu 4 alebo nižšiu.  viac