Tomáš Zdechovský: Podvody s úpravou kilometrov rezonujú celou Európskou úniou

Prakticky jediným politikom, ktorý sa vo väčšom rozsahu na úrovni európskej únie dôsledne venuje problematike stáčania odometrov je český europoslanec Tomáš Zdechovský. Nižšie prinášame zhrnutie jeho článku na portále Euractiv.

Každý rok sú milióny európskych spotrebiteľov obeťami manipulácie s počítadlom stavu najazdených kilometrov. Odhaduje sa, že až u 30 % ojazdených vozidiel bolo manipulované s odometrom, čo európskych spotrebiteľov stojí približne 5,6 až 9,6 biliónov eur ročne. Podľa Zdechovského bolo v roku 2014 zhruba 37 % z predaných ojazdených áut stočených, jedna pätina bola po nehode alebo poisťovacej udalosti, ktorá nebola zaznamenaná, a 17,8 % bolo v skutočnosti starších, ako uvádzali dokumenty.

Zdechovský vidí riešenie v zavedení systému Car-Pass naprieč štátmi Európskej únie. Systém, ktorý už desať rokov funguje v Belgicku, pravidelne zaznamenáva do spoločnej databáze stav odometrov pri každej oprave, kontrole či údržbe auta. Priestor k manipulácii sa tak výrazne zmenšuje.

„Združenie SOVA na tento problém dlhodobo upozorňuje. Mimo zavedenia celoeurópskej databáze, by sa mali do boja proti stáčaniu odometrov zapojiť tiež výrobcovia automobilov, a to zabezpečením áut tak, aby sa s počítadlom najazdenej vzdialenosti nedalo vôbec manipulovať. Dnes je tento proces strašne jednoduchý a zaberie iba pár minúť. Ďalším z krokov by mala byť zmena legislatívy a zavedenie trestnosti stáčania pre všetkých,“ predstavuje spôsob boja proti stáčaniu predseda združenia SOVA Július Petrus.

Celý článok Tomáša Zdechovského v angličtine si môžete prečítať tu.

14. novembra 2017 | Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv.… viac

9. novembra 2017 | Autobild: Štyri veľké zmeny: Pocíti ich každý motorista

Parlament sa bude tento mesiac zaoberať novelou, ktorá prinesie rozšírenie siete staníc technickej a emisnej kontroly. To môže priniesť pozitíva, no aj negatíva. viac

1. novembra 2017 | iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia. viac

26. októbra 2017 | Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur. viac

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac