Tomáš Zdechovský: Podvody s úpravou kilometrov rezonujú celou Európskou úniou

Prakticky jediným politikom, ktorý sa vo väčšom rozsahu na úrovni európskej únie dôsledne venuje problematike stáčania odometrov je český europoslanec Tomáš Zdechovský. Nižšie prinášame zhrnutie jeho článku na portále Euractiv.

Každý rok sú milióny európskych spotrebiteľov obeťami manipulácie s počítadlom stavu najazdených kilometrov. Odhaduje sa, že až u 30 % ojazdených vozidiel bolo manipulované s odometrom, čo európskych spotrebiteľov stojí približne 5,6 až 9,6 biliónov eur ročne. Podľa Zdechovského bolo v roku 2014 zhruba 37 % z predaných ojazdených áut stočených, jedna pätina bola po nehode alebo poisťovacej udalosti, ktorá nebola zaznamenaná, a 17,8 % bolo v skutočnosti starších, ako uvádzali dokumenty.

Zdechovský vidí riešenie v zavedení systému Car-Pass naprieč štátmi Európskej únie. Systém, ktorý už desať rokov funguje v Belgicku, pravidelne zaznamenáva do spoločnej databáze stav odometrov pri každej oprave, kontrole či údržbe auta. Priestor k manipulácii sa tak výrazne zmenšuje.

„Združenie SOVA na tento problém dlhodobo upozorňuje. Mimo zavedenia celoeurópskej databáze, by sa mali do boja proti stáčaniu odometrov zapojiť tiež výrobcovia automobilov, a to zabezpečením áut tak, aby sa s počítadlom najazdenej vzdialenosti nedalo vôbec manipulovať. Dnes je tento proces strašne jednoduchý a zaberie iba pár minúť. Ďalším z krokov by mala byť zmena legislatívy a zavedenie trestnosti stáčania pre všetkých,“ predstavuje spôsob boja proti stáčaniu predseda združenia SOVA Július Petrus.

Celý článok Tomáša Zdechovského v angličtine si môžete prečítať tu.

25. júna 2018 | Noviny.sk: Kukláči rozbili organizovanú skupinu autičkárov. Zasahoval aj vrtuľník

Polícii sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu autičkárov a členov bankomatovej mafie, na ktorých boli vydané Európske zatýkacie rozkazy. Na akciu sa policajti pripravovali od konca roka 2016. V sobotu zadržali päť osôb. viac

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch. viac