Tomáš Zdechovský: Podvody s úpravou kilometrov rezonujú celou Európskou úniou

Každý rok sú milióny európskych spotrebiteľov obeťami manipulácie s počítadlom stavu najazdených kilometrov. Odhaduje sa, že až u 30 % ojazdených vozidiel bolo manipulované s odometrom, čo európskych spotrebiteľov stojí približne 5,6 až 9,6 biliónov eur ročne. Podľa Zdechovského bolo v roku 2014 zhruba 37 % z predaných ojazdených áut stočených, jedna pätina bola po nehode alebo poisťovacej udalosti, ktorá nebola zaznamenaná, a 17,8 % bolo v skutočnosti starších, ako uvádzali dokumenty.

Zdechovský vidí riešenie v zavedení systému Car-Pass naprieč štátmi Európskej únie. Systém, ktorý už desať rokov funguje v Belgicku, pravidelne zaznamenáva do spoločnej databáze stav odometrov pri každej oprave, kontrole či údržbe auta. Priestor k manipulácii sa tak výrazne zmenšuje.

„Združenie SOVA na tento problém dlhodobo upozorňuje. Mimo zavedenia celoeurópskej databáze, by sa mali do boja proti stáčaniu odometrov zapojiť tiež výrobcovia automobilov, a to zabezpečením áut tak, aby sa s počítadlom najazdenej vzdialenosti nedalo vôbec manipulovať. Dnes je tento proces strašne jednoduchý a zaberie iba pár minúť. Ďalším z krokov by mala byť zmena legislatívy a zavedenie trestnosti stáčania pre všetkých,“ predstavuje spôsob boja proti stáčaniu predseda združenia SOVA Július Petrus.

Celý článok Tomáša Zdechovského v angličtine si môžete prečítať tu.

včera, 24. júla 2017 | iDnes.cz: Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal

O ďalšom triku internetových podvodníkov informovali policajti z Přerovska. Miestny obyvateľ prišiel o viac ako dvadesať tisíc korún v rámci predaja svojho auta potom, čo ho údajný záujemca presvedčil, aby popredu zaplatil dopravu a dokázal tak, že sa nejedná o podvod. viac

20. júna 2017 | Denik.cz: Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci

Český denik.cz priniesol správu o zamietnutí celoeurópskeho riešenia problematiky stáčania odometrov, ktoré by ochránilo spotrebiteľov. Podvody s odometrami postihujú až tretinu všetkých ojazdených automobilov. To stojí podľa triezvych odhadov zákazníkov celej EU 5,5 až 9,6 miliárd eur ročne. Európska komisia sa však… viac