Tomáš Zdechovský: Podvody s úpravou kilometrov rezonujú celou Európskou úniou

Prakticky jediným politikom, ktorý sa vo väčšom rozsahu na úrovni európskej únie dôsledne venuje problematike stáčania odometrov je český europoslanec Tomáš Zdechovský. Nižšie prinášame zhrnutie jeho článku na portále Euractiv.

Každý rok sú milióny európskych spotrebiteľov obeťami manipulácie s počítadlom stavu najazdených kilometrov. Odhaduje sa, že až u 30 % ojazdených vozidiel bolo manipulované s odometrom, čo európskych spotrebiteľov stojí približne 5,6 až 9,6 biliónov eur ročne. Podľa Zdechovského bolo v roku 2014 zhruba 37 % z predaných ojazdených áut stočených, jedna pätina bola po nehode alebo poisťovacej udalosti, ktorá nebola zaznamenaná, a 17,8 % bolo v skutočnosti starších, ako uvádzali dokumenty.

Zdechovský vidí riešenie v zavedení systému Car-Pass naprieč štátmi Európskej únie. Systém, ktorý už desať rokov funguje v Belgicku, pravidelne zaznamenáva do spoločnej databáze stav odometrov pri každej oprave, kontrole či údržbe auta. Priestor k manipulácii sa tak výrazne zmenšuje.

„Združenie SOVA na tento problém dlhodobo upozorňuje. Mimo zavedenia celoeurópskej databáze, by sa mali do boja proti stáčaniu odometrov zapojiť tiež výrobcovia automobilov, a to zabezpečením áut tak, aby sa s počítadlom najazdenej vzdialenosti nedalo vôbec manipulovať. Dnes je tento proces strašne jednoduchý a zaberie iba pár minúť. Ďalším z krokov by mala byť zmena legislatívy a zavedenie trestnosti stáčania pre všetkých,“ predstavuje spôsob boja proti stáčaniu predseda združenia SOVA Július Petrus.

Celý článok Tomáša Zdechovského v angličtine si môžete prečítať tu.

9. februára 2018 | TV Markíza: Nigérijské podvody, tentoraz s ojazdenými autami

Predseda združenia SOVA hovoril v relácii Reflex od TV Markíza o podvodných inzerátoch. viac

9. februára 2018 | TV Markíza: Ako neprerobiť, ak sa chystáte jedno kúpiť?

Predseda združenia SOVA radil v relácii Reflex od TV Markíza ako neprerobiť, ak sa chystáte kúpiť automobil. viac

29. januára 2018 | Topky.sk: Je to OFICIÁLNE: Slovenská obchodná inšpekcia pokutovala autobazár za stáčanie kilometrov

Slovenská obchodná inšpekcia oficiálne potvrdila stáčanie kilometrov v michalovskom autobazáre. Spoločnosť Auto 24, ktorá predáva jazdené motorové vozidlá, dostala mastnú pokutu za nekalé praktiky a hrubý podvod. Autobazár inzeroval vozidlo, ktorému na tachometri ubral takmer 33-tisíc kilometrov. viac

25. januára 2018 | Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s jazdenkami