RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo

Už aj v Česku je povinná tzv. záchranárska ulička v kolóne áut, vodiči poznajú toto pravidlo napríklad z Rakúska. Od 1. Októbra sa menia aj ďalšie predpisy. Tvorbu koridorov pre záchranárske vozidlá pripravuje aj Slovensko.

redaktorka

Vozidlá Integrovaného záchranného systému sa snažia preraziť si uličku na diaľnici, zmätení vodiči sa nevedia vyhnúť a namiesto uličky uprostred zablokujú oba jazdné pruhy. Takto pripravujú záchranárov o cenné minúty.

hovorca Hasičského záchranného zboru hlavného mesta ČR Praha

Pre nás ako hasičov, ale i pre záchranku a pre ostatné zložky je dôležité, aby tá ulička bola urobená včas a nie až keď tí vodiči počujú tie zložky, ktoré prichádzajú na miesto. Zvlášť pre naše hasičské autá, ktoré sú veľké, sú nákladiaky tak je to kľúčové.

redaktorka

Táto záchranná ulička je vzorová, oddnes je jej vytváranie na českých povinné, za nesprávne radenie hrozí vodičom pokuta v prepočte 200 eur.

Ľavý pruh uhýba vľavo a pravý vpravo, na diaľnici s 3 a viac pruhmi je to rovnaké. Pokiaľ idete vľavo posuňte sa čo najviac doľava, ostatné pruhy sa radia smerom doprava.

redaktorka

Nové pravidlá menia i povinnú výbavu auta, vodiči s asistenčnou službou už nemusia v aute voziť rezervu a príručný hever, z povinnej výbavy vypadli i náhradné žiarovky a poistky.

člen Ústredného automotoklubu ČR

Pokiaľ ide o lekárničku, tak to najdôležitejšie je to, že sa nemusí dodržovať expirácia. To znamená doba účinnosti tej danej látky, obväzu a tak podobne, už nie je potrebné každých x rokov meniť to za nový.

redaktorka

Postihy čakajú aj na tých, ktorí si dovolia stočiť tachometer, aby malo vozidlo menej najazdených kilometrov. Česko takúto prax doteraz nepokutovalo.

člen Ústredného automotoklubu ČR

V Čechách za stáčanie hrozí pokuta do výšky pol milióna korún českých, kdežto na Slovensku je to 100 000 eur, to znamená povedzme niekde 2,6 milióna českých korún. To je výrazný rozdiel a určite je na mieste, aby Česká republika v tomto smere postupovala podobne ako Slovensko.

redaktorka

České ministerstvo dopravy si od zavedenia nových pravidiel sľubuje väčšiu disciplinovanosť vodičov aj zabránenie zmätkom, ktoré na cestách vznikali pre odlišnú úpravu v susedných štátoch. Z Prahy Katarína Vítková, RTVS.

Celá reportáž tu. Čas 20:50.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom