RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo

Už aj v Česku je povinná tzv. záchranárska ulička v kolóne áut, vodiči poznajú toto pravidlo napríklad z Rakúska. Od 1. Októbra sa menia aj ďalšie predpisy. Tvorbu koridorov pre záchranárske vozidlá pripravuje aj Slovensko.

redaktorka

Vozidlá Integrovaného záchranného systému sa snažia preraziť si uličku na diaľnici, zmätení vodiči sa nevedia vyhnúť a namiesto uličky uprostred zablokujú oba jazdné pruhy. Takto pripravujú záchranárov o cenné minúty.

hovorca Hasičského záchranného zboru hlavného mesta ČR Praha

Pre nás ako hasičov, ale i pre záchranku a pre ostatné zložky je dôležité, aby tá ulička bola urobená včas a nie až keď tí vodiči počujú tie zložky, ktoré prichádzajú na miesto. Zvlášť pre naše hasičské autá, ktoré sú veľké, sú nákladiaky tak je to kľúčové.

redaktorka

Táto záchranná ulička je vzorová, oddnes je jej vytváranie na českých povinné, za nesprávne radenie hrozí vodičom pokuta v prepočte 200 eur.

Ľavý pruh uhýba vľavo a pravý vpravo, na diaľnici s 3 a viac pruhmi je to rovnaké. Pokiaľ idete vľavo posuňte sa čo najviac doľava, ostatné pruhy sa radia smerom doprava.

redaktorka

Nové pravidlá menia i povinnú výbavu auta, vodiči s asistenčnou službou už nemusia v aute voziť rezervu a príručný hever, z povinnej výbavy vypadli i náhradné žiarovky a poistky.

člen Ústredného automotoklubu ČR

Pokiaľ ide o lekárničku, tak to najdôležitejšie je to, že sa nemusí dodržovať expirácia. To znamená doba účinnosti tej danej látky, obväzu a tak podobne, už nie je potrebné každých x rokov meniť to za nový.

redaktorka

Postihy čakajú aj na tých, ktorí si dovolia stočiť tachometer, aby malo vozidlo menej najazdených kilometrov. Česko takúto prax doteraz nepokutovalo.

člen Ústredného automotoklubu ČR

V Čechách za stáčanie hrozí pokuta do výšky pol milióna korún českých, kdežto na Slovensku je to 100 000 eur, to znamená povedzme niekde 2,6 milióna českých korún. To je výrazný rozdiel a určite je na mieste, aby Česká republika v tomto smere postupovala podobne ako Slovensko.

redaktorka

České ministerstvo dopravy si od zavedenia nových pravidiel sľubuje väčšiu disciplinovanosť vodičov aj zabránenie zmätkom, ktoré na cestách vznikali pre odlišnú úpravu v susedných štátoch. Z Prahy Katarína Vítková, RTVS.

Celá reportáž tu. Čas 20:50.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka