RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo

Už aj v Česku je povinná tzv. záchranárska ulička v kolóne áut, vodiči poznajú toto pravidlo napríklad z Rakúska. Od 1. Októbra sa menia aj ďalšie predpisy. Tvorbu koridorov pre záchranárske vozidlá pripravuje aj Slovensko.

redaktorka

Vozidlá Integrovaného záchranného systému sa snažia preraziť si uličku na diaľnici, zmätení vodiči sa nevedia vyhnúť a namiesto uličky uprostred zablokujú oba jazdné pruhy. Takto pripravujú záchranárov o cenné minúty.

hovorca Hasičského záchranného zboru hlavného mesta ČR Praha

Pre nás ako hasičov, ale i pre záchranku a pre ostatné zložky je dôležité, aby tá ulička bola urobená včas a nie až keď tí vodiči počujú tie zložky, ktoré prichádzajú na miesto. Zvlášť pre naše hasičské autá, ktoré sú veľké, sú nákladiaky tak je to kľúčové.

redaktorka

Táto záchranná ulička je vzorová, oddnes je jej vytváranie na českých povinné, za nesprávne radenie hrozí vodičom pokuta v prepočte 200 eur.

Ľavý pruh uhýba vľavo a pravý vpravo, na diaľnici s 3 a viac pruhmi je to rovnaké. Pokiaľ idete vľavo posuňte sa čo najviac doľava, ostatné pruhy sa radia smerom doprava.

redaktorka

Nové pravidlá menia i povinnú výbavu auta, vodiči s asistenčnou službou už nemusia v aute voziť rezervu a príručný hever, z povinnej výbavy vypadli i náhradné žiarovky a poistky.

člen Ústredného automotoklubu ČR

Pokiaľ ide o lekárničku, tak to najdôležitejšie je to, že sa nemusí dodržovať expirácia. To znamená doba účinnosti tej danej látky, obväzu a tak podobne, už nie je potrebné každých x rokov meniť to za nový.

redaktorka

Postihy čakajú aj na tých, ktorí si dovolia stočiť tachometer, aby malo vozidlo menej najazdených kilometrov. Česko takúto prax doteraz nepokutovalo.

člen Ústredného automotoklubu ČR

V Čechách za stáčanie hrozí pokuta do výšky pol milióna korún českých, kdežto na Slovensku je to 100 000 eur, to znamená povedzme niekde 2,6 milióna českých korún. To je výrazný rozdiel a určite je na mieste, aby Česká republika v tomto smere postupovala podobne ako Slovensko.

redaktorka

České ministerstvo dopravy si od zavedenia nových pravidiel sľubuje väčšiu disciplinovanosť vodičov aj zabránenie zmätkom, ktoré na cestách vznikali pre odlišnú úpravu v susedných štátoch. Z Prahy Katarína Vítková, RTVS.

Celá reportáž tu. Čas 20:50.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac